Hoppa till innehållet

9–12-åringar

Ett barn i åldern 9–12 år är ofta ett trevligt sällskap. Barnet har anpassat sig till skolan och är intresserat av olika saker.

Varje barn växer och utvecklas i sin egen takt. Informationen om utvecklingsskedena är alltid riktgivande.

Ett 12 år gammalt barn rymmer två ballonger när ett 9 år gammalt hoppar hoppred.

Barnet har vanligen ännu inte nått den värsta pubertetsåldern och livet flyter på. Det är ofta lätt att komma överens med barnet. I det här skedet lönar det sig för föräldern att upprätthålla en bra relation till barnet och tillbringa tid tillsammans med det.

Ditt intresse och din uppmuntran hjälper barnet att utvecklas till en egen individ. Stanna alltså regelbundet upp för att fråga hur det går för barnet och vad hen tänker på.

Det är också bra att diskutera den kommande puberteten med en 9–12-åring. Genom att stärka förtroendet nu kan du underlätta diskussionen när barnet nått puberteten. Om ditt barn litar på dig, vågar hen prata med dig om nästan alt.

Ditt barn vill också att du litar på det. Barnet kan få ansvara till exempel för att hålla sitt eget rum städat eller för att torka damm. Låt barnet uppleva att hen kan hjälpa till.

Mer information om utvecklingen hos barn i åldern 9–12 år hittar du till exempel på Mannerheims Barnskyddsförbunds föräldranät (på finska) och Befolkningsförbundets (Väestöliittos) webbplats. Du hittar fler länkar i listan med länkar.


I videorna berättar barnpsykiatern Raisa Cacciatore om utvecklingen av barns känslor, upplevelser och sexualitet.
26.05.2021 14:15