Hoppa till innehållet

Skärmtid

Frågan om skärmtid delar åsikterna. Skärmtid innebär den tid som tillbringas framför en dator, spelkonsol, surfplatta eller TV. Som förälder har du rätt och skyldighet att begränsa ditt barns skärmtid. Överdriven skärmtid kan leda till mindre utomhusvistelse eller sömn. 

En pojke och hans mor spelar videospel.

Det är skillnad mellan olika typer av skärmtid. Video- och filmtittande är en passiv sysselsättning, medan skapande av egna videor och spelande kan utveckla barnets tänkande och färdigheter. Till exempel är spel som styrs med rörelser ett roligt och nyttigt tidsfördriv för hela familjen. Det är bäst att tillsammans med barnet diskutera vad hen gör på telefonen och datorn. Tiden kan gå åt exempelvis till att chatta med vänner och personer barnet träffat via nätet.

Det är inte bra för barn eller vuxna att sitta stilla i mer än två timmar åt gången. Också om man tittar på telefonen eller surfplattan medan man rör sig är det bra att tänka på hållningen.

  • Säg till ditt barn att hålla små pauser. 
  • Lär också barnet att sitta rak i ryggen för att undvika att få ont i axlarna.
  • Påminn ditt barn om att det är bra att hålla huvudet upprätt också då man tittar på surfplattan och telefonen. Om nacken är böjd får man snabbt ont i axlarna och nacken.

 08.03.2019 13:47