Suoraan sisältöön

Skolelevens munhälsa

Skolelevers tänder borstas morgon och kväll. En vuxen bör hjälpa barnet att borsta tänderna, eller åtminstone kontrollera resultatet av borstningen, tills barnet är 10 år.

Tänderna borstas systematiskt så att alla ytor blir rena. Utsidan, insidan och tuggytan samt tandköttet i både övre och nedre tandraden ska rengöras med en tandborste. 

I synnerhet tuggytorna på nya tänder bak i käken ska borstas noggrant, även om tanden ännu inte kommit upp helt och hållet. Tänder som håller på att bryta fram är ännu inte helt färdiga och därför får de lätt hål. 

 

En skolelev borstar tänderna med elektrisk tandborste.

En bra tandborste är liten och mjuk. Det rekommenderas att man använder en eltandborste för barn eftersom det då är lättare att rengöra tänderna och få barnet att tycka om tandborstningen. Man kan använda plackfärgtabletter från apoteket för att granska resultatet av borstningen.

Barnet börjar använda en tandborste för vuxna senast i högstadieåldern. Tandmellanrummen ska börja rengöras vid cirka 10–12-års ålder, antingen med tandtråd eller mellanrumsborste. Om tänderna inte borstas regelbundet bildas det hål och tandköttet blir inflammerat.

Tandkrämen ska inte sköljas bort efter att tänderna borstats. Det räcker att tandkrämen spottas ut, när barnet har lärt sig att spotta.

Mun- och tandhälsan är familjens gemensamma angelägenhet. Goda förebilder och val är små gärningar i vardagen. Det bästa sättet att förebygga hål i barnets tänder är att sköta om tänderna väl hemma.

 

Tandborstning

Barnets tänder borstas med fluortandkräm morgon och kväll. En vuxen bör hjälpa barnet att borsta tänderna eller åtminstone kontrollera resultatet av tandborstningen upp till högstadieåldern. Tänderna borstas systematiskt så att alla ytor blir rena. Utsidan i övre och nedre tandraden samt alla tänders insidor, tuggytor och tandköttet ska borstas med en tandborste.  

I synnerhet tuggytorna på nya tänder bak i käken ska borstas noggrant, även om tanden ännu inte kommit upp helt och hållet. Tänder som håller på att bryta fram är ännu inte färdiga och därför får de lätt hål.

En bra tandborste är liten och mjuk. Det rekommenderas att man använder eltandborste eftersom det då är lättare att rengöra tänderna och få barnet att tycka om tandborstningen. Barnet bör börja använda en tandborste för vuxna senast i högstadieåldern.  Man kan använda plackfärgtabletter från apoteket för att granska resultatet av borstningen. Tandmellanrummen ska börja rengöras vid cirka 10–12-års ålder, antingen med tandtråd eller mellanrumsborste. Om tänderna inte borstas regelbundet bildas det hål och tandköttet blir inflammerat.

Fluor

Fluor stärker tandens yttersta skikt, det vill säga tandemaljen. Man får den mängd fluor man behöver genom att borsta tänderna regelbundet och använda fluortandkräm enligt åldersrekommendationerna. Tandkliniken kan rekommendera tilläggsfluor vid behov. Vid behov kan du köpa fluortabletter på apoteket; doseringsanvisningar finns på förpackningen.

Tandkrämen ska inte sköljas bort efter att tänderna borstats. Det räcker att tandkrämen spottas ut. Du hittar fluorrekommendationerna här (Fluorrekommendation).

Hälsosam kost

Under skolåren börjar barnet bli självständigt och kompiskretsen påverkar också matvanorna. Därför är det viktigt att se till att barnet har sunda matvanor. Regelbundna måltider främjar mun- och tandhälsan. Det är lämpligt att äta 5–6 gånger per dag och undvika onödiga mellanmål. För skolelever rekommenderas följande måltidsrytm: morgonmål, skollunch, mellanmål i skolan eller hemma, middag och kvällsmål. Sockerhaltiga produkter försämrar lätt matlusten och gör att barnet får i sig mindre mängder näringsrik mat. Middagen och kvällsmålet hemma är viktiga för att barnet inte ska behöva äta sötsaker för att tillfredsställa energibehovet mellan måltiderna eller i brist på måltider.

Tänderna utsätts för syraangrepp varje gång vi äter en måltid, ett mellanmål eller när vi småäter eller dricker något annat än vatten. Tänderna tål 5–6 syraangrepp per dag, annars hinner saliven inte reparera den uppmjukning av emaljen som de ständiga syraangreppen orsakar, och det börjar bildas hål i tänderna.

Småätande samt ett ökat intag av söta och syrliga drycker hotar många skolelevers och ungdomars mun- och tandhälsa. Tonåringars livsstil och matvanor kan ändra, antalet mellanmål öka och fickpengarna användas för att köpa sötsaker, läsk och sportdrycker. Det kan vara svårt att ingripa i förändringen, så i stället för att sätta gränser kan man erbjuda tandvänliga xylitolprodukter.

Vi äter tillsammans – matrekommendationer för barnfamiljer 2016 (på finska)

Sunda matvanor, Tandläkarförbundet (på finska)

Drycker

Val av dryck:

Vänj ditt barn vid att dricka vatten – vatten är den bästa törstsläckaren. Även mjölk och surmjölk är lämpliga matdrycker.

Saft, juice, smaksatt mineralvatten, hemmagjord saft samt lightdrycker är skadliga för tänderna om de dricks kontinuerligt. De är syrliga och många innehåller dessutom mycket socker. De flesta läskedrycker, lightdrycker, sport- och energidrycker och smaksatta vatten, juicer och bärsafter innehåller citronsyra som är skadlig för tänderna. Citronsyra fräter på tandemaljen, det vill säga orsakar erosion.

Ett rikligt intag av färskpressad juice är heller inte att rekommendera.

Safter är syrligare och leder i högre grad till tanderosion. Bär, frukter och grönsaker bör ätas i tuggbar form. Då man tuggar ökar utsöndringen av saliv som sköljer tändernas ytor och skyddar tänderna. Det rekommenderas att syrliga födoämnen och drycker intas i samband med måltider.

Xylitol

Regelbunden användning av xylitol bidrar till att förebygga att kariesbakterien smittar och att man får hål i tänderna. Det är bra att ge barnet ett xylitoltuggummi eller en xylitolpastill efter måltider för att stoppa syraangreppet. Användning av xylitol 3–5 gånger per dag ger ett betydande extra skydd för tänderna.

Barn bör börja använda xylitol regelbundet senast när de fått permanenta tänder och det rekommenderas för i synnerhet 5–13- åringar. Xylitol har en bra effekt i synnerhet på nya tänder som bryter fram. Sötsaker bör inte ätas varje dag. I stället för att ha en godisdag rekommenderas att barnet får något gott efter en måltid en gång i veckan, och efter detta får barnet sedan xylitol.

De xylitolprodukter som är bäst för tänderna är de produkter som rekommenderas av Finlands Tandläkarförbund. Dessa produkter innehåller tillräckligt med xylitol och de innehåller inga ämnen som är skadliga för mun- och tandhälsan. Välj allra helst helxylitolprodukter. I dag anses det allra bästa alternativet vara helxylitoltuggummin eller -pastiller som till 100 % är sötade med xylitol.

Munhälsokontroller

Tandkliniken skickar hem en kallelse till periodiska munhälsokontroller för skolelever. Elever i årskurs 1 och 5 undersöks av en munhygienist medan elever i årskurs 3 och 8 undersöks av en tandläkare. Personer under 18 år som har en ökad risk för munsjukdomar får en kallelse enligt en individuell vårdplan av tandkliniken.

Tandreglering

Tandreglering kan inledas om en person har ett bettfel som medför problem. Tänderna behöver inte regleras på grund av små oregelbundenheter eller trång tandrad. Vid tandkliniken följer man utvecklingen av barnets bett i samband med de periodiska kontrollerna. Bettfel poängsätts enligt deras svårighetsgrad på skalan 1–10 enligt vilken vårdbehovet sedan fastställs.

Tandreglering är specialistvård och för att vården ska lyckas måste barnet vara intresserat av sina tänder och tandregleringen. Tandregleringen kan pågå i flera år och om barnet inte är samarbetsvilligt kan den vara förgäves. En fastsittande tandställning gör det svårare att rengöra tänderna och därför rekommenderas regelbunden användning av xylitol i synnerhet i dessa fall.

Tandläkaren forskar barnets tänder för tandregleringenDELA
09.12.2019 08:01