Hoppa till innehållet

När en familjemedlem insjuknar

När en förälder eller annan familjemedlem insjuknar kan det påverka familjens vardag kraftigt. Man kan få en fysisk eller psykisk sjukdom och hur länge den varar är individuellt. Problem med mental hälsa är sjukdomar som går att sköta, precis som fysiska sjukdomar. Situationen kan komma överraskande eller det kan vara fråga om en allvarlig sjukdom som kräver långvarig vård. Familjen kan behöva olika stödåtgärder i samband med insjuknandet eller medan familjemedlemmen är sjuk.  

Man ska inte anklaga sig själv eller känna skam för att man blir sjuk. Var och en vet själv bäst när de egna krafterna tar slut. Det lönar sig att modigt söka hjälp i vilket skede som helst av sjukdomen. Ju tidigare man ber om hjälp, desto bättre. Alla förtjänar att få stöd, oberoende behovet av hjälp är litet eller stort.

 

Pappan och barnet är på säng av mamma som är allvarligt sjuk.

I akuta situationer kan man få råd av Helsingfors stads krisjour på numret 09 3104 4222. Telefontjänsten är öppen dygnet runt.

Till exempel hemservice för barnfamiljer kan hjälpa med att ordna barnvakt och andra praktiska frågor.

Många organisationer ger information om vissa sjukdomar och hur man lever med dem, samt ordnar med kamratstöd. Se länkarna.31.07.2018 15:15