Hoppa till innehållet

Kost och munhälsa under graviditeten

Terveellinen ruokavalio raskausaikana muodostuu säännöllisistä ja monipuolisista aterioista.

Kost under graviditeten

En bra näring är viktigt för såväl barnets uppväxt och utveckling som moderns välbefinnande. Hörnstenen för en hälsosam kost är regelbundna måltider. En mångsidig kost innehåller rikligt med grönsaker, frukt och bär av olika färger, fullkorn, fisk och vegetabiliska oljor regelbundet, magra mjölkprodukter samt lagom mycket kyckling, kött eller vegetabiliska proteinkällor. Tallriksmodellen hjälper dig att komponera mångsidiga måltider.

För gravida kvinnor rekommenderas tillägg med D-vitamin och folsyra. Under graviditetstiden lönar det sig att granska hela familjens levnadssätt och kost. Att äta och laga mat tillsammans och njuta av maten främjar utvecklingen av hälsosamma matvanor hos barn.

Näringsrekommendationer under graviditet (pdf)

Tillsammans kring matbordet - kostrekommendationer till barnfamiljer (THL)


Munhälsa under graviditeten

Familjer som väntar sitt första barn har rätt till avgiftsfri rådgivning om mun- och tandvård samt till en bedömning av vårdbehovet på en tandklinik. Tandvård är dock avgiftsbelagd.

Det är bra att under graviditeten ändra hela familjens vanor och rutiner så att de också stödjer det kommande barnets mun- och tandhälsa. Dåliga tänder går inte i arv, men kostvanor och rutiner kring tandborstning överförs från föräldrar och syskon till den nya babyn. Även babyn kan drabbas av kariesbakterier som orsakar hål i tänderna.

Ska jag uppsöka tandvård? 

Graviditeten belastar tänderna 

Kostens betydelse 

Hål i tänderna smittar 22.07.2020 14:11