Hoppa till innehållet

Graviditet och sex

Den blivande mammans kropp förändras och humöret växlar. Förändringarna kan orsaka förbryllelse – det kan kännas som om man inte riktigt får grepp om sig själv.

I början av graviditeten kan mamman nästan hela tiden känna illamående och en ofattbar trötthet. Brösten kan vara ömma för beröring. Ibland är man gråtfärdig även om det känns som att allt är bra. Den väntande mamman kan också vara mera benägen att tolka andra människors prat och tar lättare illa vid sig. Det är ofta svårt för partnern att förstå dessa förändringar, eftersom graviditeten ännu inte syns utåt.

Efter halva graviditeten känner sig den blivande mamman ofta bättre till mods och sex intresserar också. Det känns som att tillståndet har normaliserats efter den första tidens hormonstorm. Den gravida kvinnan kan bli överraskad över att hon har stor aptit på och tar initiativ till sex. Hon blir mer medveten om sin kropp och kan njuta av den.

I slutet av graviditeten funderar de blivande föräldrarna på många saker. Den blivande modern kan fundera: ”är jag attraktiv i min mans ögon när jag ser ut så här?” Den blivande pappan eller partnern som inte föder är konfunderad. Hur ska man förhålla sig till partnerns växande mage och förändrade kropp? Hur lyckas sexlivet? Tar babyn skada? Såväl mannen som kvinnan vill ofta i graviditetens slutskede vara nära partnern utan prestationskrav. Även om sexlusten varierar kan man ge ömhet och närhet på många olika sätt. Det är bra att frågor som man funderar över tas upp utan att man beskyller varandra. Man kan helt enkelt fråga: ”Hur känns det här för dig?” ”Vad skulle du önska?”

Den gravida kvinnan och hennes partner njuter av sex och närhet i en omfamning.

Det är viktigt att också den partner som inte föder kan känna sig delaktig i väntandet och inte blir utanför. Ofta tror man att sex är lika med samlag. Under graviditeten lönar det sig att använda fantasin och skapa nya former av närhet i förhållandet. Att glädja den andra med varma ord och goda gärningar ökar samhörigheten. Då man upprätthåller närhet kan de blivande föräldrarna känna att han eller hon är viktig för och älskad av den andra just som han eller hon är – även om personen förändrats. Då är det också lättare att med partnern dela saker som förbryllar eller oroar en.

Sex under graviditeten har också sina positiva sidor. Då behöver man inte tänka på prevention och kan njuta för fullt av samhörigheten. Efter babyns födsel ändras situationen igen. Dygnsrytmen kastas omkull och den lilla nya människan väcker många känslor. Efter förlossningen eller en eventuell operation kan tanken på sex kännas avlägsen.

Det är i alla fall viktigt att partnerna behandlar varandra som partner, inte bara som föräldrar och blöjbytare. Båda behöver få känna att de fortfarande är åtråvärda även om utseendet förändrats. Barnets födsel kan fördjupa och förbättra parets sexuella samhörighet och känslor för varandra: ”vi har tillsammans skapat något nytt och enastående.”

Du kan läsa om småbarnsföräldrars erfarenheter av förändringar i sexlivet under graviditeten och efter förlossningen i Befolkningsförbundets rapporten Kupeitten kuuma vai kadonnut kaipaus (på finska).03.07.2018 13:08