Hoppa till innehållet

Graviditeten

Ett par är glad med ett positivt graviditetstest.

Jag är gravid vad gör jag nu? Läs minneslistan.


Alla de förändringar som en graviditet för med sig är individuella. En del kan under hela graviditeten vara i sitt livs form medan andra har många olika besvär.

Graviditetens framskridande och vad du ska beakta beskrivs i kalendern nedan (Källa: THL). Mer information om utvecklingen av fostrets tänder finns på Tandläkarförbundets webbplats (på finska).Vecka Graviditetens framskridande Kom ihåg!
Befruktning
Ungefär två veckor efter mensen.
Läs anvisningarna om hälsosam kost. Sluta röka och använda alkohol! Be om anvisningar som stöd för att sluta röka på mödravårdsbyrån.

Vecka
0–4

Ett två veckor gammalt embryo har storleken av ett knappnålshuvud.
Använd inga läkemedel under graviditeten utan att rådfråga läkare. Kontrollera först deras säkerhet genom att fråga en läkare, hälsovårdare eller apotekspersonal.

Vecka
5–8

Det 1,5 cm långa fostret har små händer och början till fötter.

Hjärtat, näsan, öronen, ögonlocken, nervsystemet, ryggraden och navelsträngen börjar utvecklas.

Om mamman mår bra gör barnet det också: ät hälsosamt, vila tillräckligt mycket och rör på dig så mycket som möjligt.
Vecka
9–12

Ett 10 veckor gammalt foster är ungefär 3 centimeter långt och väger cirka 20 gram.
Man kan redan höra dess hjärtslag. Fostret flyter i fostervattnet i fostersäcken som består av fosterhinnorna och får näring genom navelsträngen. Fostret har redan över- och underkäke samt en början till tunga. Begynnelsestadierna till de första tänderna utvecklas. Den allmänna ultraljudsundersökningen i början av graviditeten görs i vecka 10–14 vanligtvis via slidan.

Vecka
13–16

Ett 14 veckor gammalt foster är ungefär 9 centimeter långt och väger cirka 100 gram. Livmodern är ungefär lika stor som en knytnäve.

Fostrets huvud är stort, ungefär hälften av hela längden. Ansiktsdragen börjar utvecklas. Öronen och könsorganen utvecklas.

Fostret tränar att andas och svälja. Det sparkar, rör på tårna och tummarna, vänder på huvudet. Mamman känner emellertid inte ännu dessa svaga rörelser.

För att få moderskapsbidrag förutsätts att du genomgår en hälsoundersökning vid rådgivningsbyrån eller hos en läkare före slutet av vecka 16.

Vecka
17–20

Ett 18 veckor gammalt foster är 25–27 centimeter långt och väger 250–300 gram. Fostret har ett eget blodomlopp och hjärtat slår dubbelt så snabbt som hos vuxna. På fostrets hud växer mjukt så kallat lanugohår som minskar när graviditeten framskrider.

Ögonbrynen växer. Moderkakan är nu nästan lika stor som fostret. Det skyddar fostret mot skadliga ämnen men kan inte filtrera bort allt. Det kan hända att mamman redan känner fostrets rörelser om hon har fött tidigare.

Nu är det dags att komma överens om familjeträningen
med hälsovårdaren. Majoriteten av gravida kvinnor genomgår en ultraljudsundersökning under vecka 18–21 som görs på magen.
Vecka
21–24

Ett 22 veckor gammalt foster är ungefär 30 centimeter långt och väger 400–600 gram. Det rör på sig så att även en förstföderska känner rörelserna. Hjärtslagen hörs tydligt. Vecka 24 är livmoderns botten i höjd med naveln.

Om livmodern växer snabbare är det ofta ett tecken på tvillingar. Fostret övar sig på att suga och har ofta tummen i munnen.

Behåringen och naglarna växer. Den skyddande hinnan börjar utvecklas till hud. Fostret sover största delen av tiden, men kan vakna av ljud och vibrationer som kommer utifrån.

En graviditet som avbryts före vecka 22 är ett missfall. Ett barn som föds i vecka 23–24 kan med hjälp av intensivvård överleva, även om det ännu är mycket outvecklat. Riskerna i utvecklingen är fortfarande stora och man blir ofta tvungen att överväga linjerna för vården.

Vecka 22 kan ni redan ansöka om moderskaps-, faderskaps- och föräldrapenning samt moderskapsbidrag (mer information:
www.kela.fi/web/sv/).
Undvik stora ansträngningar. Ta sammandragningar på allvar.
Vecka
25–28

Ett 26 veckor gammalt foster är ungefär 35 centimeter långt och väger cirka ett kilogram. Fostret rör sig mycket, vänder på sig och sparkar så att rörelserna syns även på magen. Fostret öppnar och sluter ögonen och har ett fast handgrepp. Livmodern är i höjd med naveln.

De första sammandragningarna kan kännas så att magen hårdnar några sekunder. Fostret ser redan ut som en baby, men är mycket skörare. En baby som föds före vecka 28 anses födas mycket i förtid. Den är fortfarande mycket omogen, lungorna och många andra organ är inte ännu fullt utvecklade.

Om babyn får intensivvård överlever den ofta, och framtidsprognosen har förbättrats i och med att vården utvecklats.

Kom ihåg att lyssna på din kropp och vila tillräckligt. Undvik onödig ansträngning, särskilt om du lätt får sammandragningar.
Vecka
29–32

Ett 30 veckor gammalt foster är ungefär 40 centimeter långt och väger cirka ett och ett halvt kilogram.

Merparten av de barn som föds under dessa veckor överlever med hjälp av intensivvård och riskerna för handikapp är redan små.

Undvik stående arbete, lyft av tunga föremål och övriga ansträngande jobb.
Vecka
33–36

Ett 34 veckor gammalt foster är ungefär 47 centimeter långt och väger cirka 2,7 kilogram. Vikten ökar snabbt. Fostret rör sig mindre än tidigare, eftersom livmodern börjar bli trång. De flesta barnen vänder sig i detta skede så att de har huvudet nedåt. På ytan av fostrets hud bildas en fettliknande yta, så kallad fostertalg. Livmodern är som högst och når ända upp till revbenen.

Vid hot om för tidig förlossning eftersträvar man att sköta förlossningen nära neonatalavdelningen. Vecka 35 behövs sällan mer vård på intensivvårdsavdelningen. En baby som föds före vecka 37 anses vara för tidigt född, så babyn och mamman kan behöva få stöd på barnsängsavdelningen längre än normalt.

Det är bra att packa kassen till BB redan nu. På många orter ordnas på förhand överenskomna besök där du får bekanta dig med förlossningssjukhuset.
Vecka
37–40

Livmodern sjunker nedåt och barnets huvud fäster sig i bäckeningången. Sammandragningarna ökar betydligt. Barnet sparkar i livmodern så kraftigt att det kan fälla en bok som lagts på magen. De flesta barn är när de föds 49–52 centimeter långa och väger 3 000–4 000 gram. Barnet föds i genomsnitt i vecka 40, men avvikelser på ungefär en vecka är emellertid mycket vanliga.

Åk till sjukhuset om fostervattnet börjar sippra ut, om du har smärta eller blödningar, eller när värkarna är regelbundna (se kapitel Förlossning). Om det har gått 10 dagar över det beräknade förlossningsdatumet, måste du besöka moderskapspolikliniken för en övertidskontroll.
09.12.2019 13:46