Suoraan sisältöön

Åka till förlossningen

När det är dags för förstföderskan att åka till sjukhuset är det skäl att komma ihåg:

  • Ringa sjukhuset innan man beger sig iväg. Barnmorskorna bedömer hur brådskande det är att åka iväg och ger de anvisningar som behövs. Om det inte finns tillräckligt med plats på sjukhuset kan föderskan också hänvisas till ett grannsjukhus.
  • När sammandragningarna har pågått i ett par timmar med fem minuters mellanrum, åk till sjukhuset med egen bil eller en taxi.
  • Om fostervattnet går hemma även om sammandragningarna inte har börjat bör modern hålla sig i liggande ställning, särskilt om man på rådgivningen har sagt att babyns huvud ännu inte är fixerat.
  • Om smärtan från sammandragningarna är kraftig och inte går över av sig själv eller om modern blöder rikligt åker man till sjukhuset med ambulans, inte med egen bil. Om blödningen liknar mens kan man tryggt åka till sjukhuset med egen bil.

Blivande föräldrar åker till förlossningssjukhuset.

Det är viktigt att man tar med sig rådgivningskortet, personliga hygienartiklar och egna tofflor till sjukhuset. Man kan också ta med sig något att fördriva tiden med. Det lönar sig att i god tid packa babyns kläder för hemkomsten, men man behöver inte nödvändigtvis ta med dem till förlossningen.

På sjukhuset finns barnmorskorna och läkarna till för föräldrarna och barnet. De vill att första mötet med babyn är så tryggt, lugnt och lyckligt som möjligt. Personalen respekterar familjens önskemål i mån av möjlighet så därför är det bra att diskutera dem öppet med personalen.20.06.2018 15:09