Suoraan sisältöön

Förberedelser inför amningen

Man kan och bör förbereda sig inför amningen. Tiden på sjukhuset är kort och där ligger fokus på att öva En mamma ammar sin baby.på amningen i praktiken. När man har skaffat information på förhand är det lättare att lära sig nytt och ta till sig nya saker. Man kan förbereda sig inför amningen genom att diskutera saken med familj eller vänner samt genom att bekanta sig med Familjestödets information om amning och matning, Amningsresan-broschyrerna för mammor och familjer, webbplatsen Kvinnohuset och webbplatsen imetys.fi.

Alla dessa ger information om de första dagarna av amning, ett bra suggrepp, babyns signaler om att den är hungrig, handmjölkning och många andra viktiga frågor. Under graviditeten kan man också besöka Helsingfors stads amningsstödgrupp. Där får du nyttiga tips om amning direkt från andra mammor.

Rådgivningsbyrån är en naturlig plats för diskussioner om amning och familjens planer gällande matningen av barnet.

Amningshandledning för familjer som väntar barn

Under graviditeten ger mödravården information om amningens fördelar, hur man kan förbereda sig inför amningen och sjukhusets vårdpraxis.

Man kan få information:

  • från den egna rådgivningsbyrån
  • under familjeförberedelsen
  • från förlossningssjukhuset

I huvudstadsregionen används ett amningskort som familjen får tillsammans med rådgivningskortet. Med hjälp av kortet kan man följa med vilken information om amning familjen har fått och vad man ännu behöver gå igenom innan barnet föds.

Nyttig information om amning finns också på webbplatsen Kvinnohuset och i Helsingfors stads amningsguide.

Modersmjölken är den naturliga näringen för babyn

  • Den är alltid tillgänglig, lämpligt varm, ren och sammansättningen motsvarar precis babyns behov.
  • Modersmjölken innehåller fett, äggviteämnen och kolhydrater i sådana proportioner som är lämpliga för barnets matsmältning, tillväxt och utveckling.
  • Den innehåller också vitaminer, mineraler och spårämnen i tillräcklig mängd och i sådan form att de absorberas väl. Endast D-vitamin fattas, och därför ges babyn D-vitamin från två veckors ålder enligt rådgivningens anvisningar.

Vad gör man om man inte vill eller kan amma? 

Amningsrekommendationer 

Amningen är en gemensam angelägenhet för hela familjen 

Hur kan man förbereda sig inför amningen? 

Amning betyder också annat än näring för babyn 

Hur får jag en så bra start på amningen som möjligt? 

Vård av brösten 

Mamma ammar i babyns takt.

Läs mer:

Amningsresan - Amningsguide för mammor (pdf)03.01.2020 11:04