Suoraan sisältöön

Graviditetsdiabetes

Graviditetsdiabetes är en störning i sockerämnesomsättningen som visar sig för första gången under en graviditet. Graviditetsdiabetes diagnostiseras genom ett två timmars sockerbelastningstest. Vid graviditetsdiabetes räcker moderns insulinproduktion inte till för att täcka det ökade behovet under graviditeten. Som en följd av detta stiger moderns blodsocker och fostret kan bli större än normalt. Under graviditeten ökar mängden graviditetshormoner i blodet och även mängden kroppsfett. Detta kan leda till att insulinets effekt minskar under graviditeten.


Faktorer som ökar risken för graviditetsdiabetes är

  • övervikt
  • benägenhet för diabetes i släkten
  • en ålder på över 40 år
  • en tidigare förlossning där barnet vägde över 4,5 kilo
  • tidigare graviditetsdiabetes
  • socker i morgonurinen
  • polycystiskt ovariesyndrom (PCO).

Läs mer på Kvinnohusets webbplats.

Under graviditeten är det viktigt att hålla blodsockret normalt och viktökningen måttlig. Dessa mål uppnås vanligen med hjälp av kost, motion och vid behov insulinbehandling. En bra behandling av graviditetsdiabetes tryggar att graviditeten framskrider normalt och förhindrar att fostret växer för mycket. Genom att kontrollera vikten efter förlossningen kan man förhindra att modern får graviditetsdiabetes på nytt eller typ 2-diabetes, det vill säga vuxendiabetes.


Hur förbereda sig på sockerbelastningstestet? (En länk till Kvinnohusets webbsida)


Vård av graviditetsdiabetes hos den blivande modern


Kost

Bekanta dig med de kostanvisningar du fått och fäst särskild uppmärksamhet vid att äta regelbundet och små måltider samt fettets kvalitet och mängden av samt kvaliteten på fibrer och kolhydrater.

Bra kolhydratkällor är fullkornsprodukter, grönsaker, potatis, mjölkprodukter i flytande form, frukt och bär.

Dåliga kolhydratkällor är socker, livsmedel som innehåller socker samt vita spannmålsprodukter.

Hos graviditetsdiabetiker stiger blodsockret lätt på morgonen och efter frukost, och därför är frukosten mindre än normalt. Blodsockret hålls på lämplig nivå om man äter ofta och lite åt gången och satsar på ett rikligt fiberintag.


Motion

Försök att motionera raskt minst 30 minuter per dag. Du kan dela in motionen i tiominuterspass.


Uppföljning av blodsockret hemma

I graviditetsvecka 24–28 utförs en två timmar lång sockerbelastning för nästan alla blivande mödrar. Om testet uppvisar ett avvikande resultat ger hälsovårdaren en tid till grupphandledning där man berättar mer om graviditetsdiabetes, kostens och motionens betydelse, lär sig att mäta blodsockret och får en blodsockermätare och anvisningar för uppföljning av blodsockret.

 

En gravid kvinna mäter blodsockret.

Vid uppföljning hemma är målvärdena för blodsockret under 5,5 mmol/l före frukost eller annan måltid och under 7,8 mmol/l en timme efter en måltid. Om värdet på morgonen före frukost är ≥ 5,5 mmol/l två gånger inom en vecka eller upprepade gånger ≥ 7,8 mmol/l efter en måltid ska man kontakta rådgivningen.


Egen uppföljning hemma:

  • Mät värdet före frukosten fyra morgnar i rad varannan vecka (högst tio timmars fasta).
  • Gör en dagsuppföljning med sju mätningar varannan vecka. Man får en dygnskurva genom att mäta blodsockret före måltiden och en timme efter måltiden i samband med frukost, lunch, middag och kvällsmål.
  • Anteckna värdena i ett häfte för uppföljning av blodsockret och ta det alltid med dig till rådgivningen och förlossningssjukhuset.

Om det två timmar långa sockerbelastningstestet ger ett fastesockervärde på ≥ 6,0 mmol/l, eller 2-timmarsvärdet är över 11, skickar rådgivningen en remiss till mödrapolikliniken, där en diabetesbarnmorska tar kontakt med den blivande modern.

De hjälpmedel som behövs för att mäta blodsockret delas ut i samband med den första handledningen. Man får 40 testremsor/4 veckor, eller det antal som står i remissen. Om du vill mäta ditt blodsocker oftare än vad som nämns i uppföljningsanvisningen kan du köpa testremsor till exempel av Helsingfors diabetesförening.

Vid behov kan man få hämta en insulinpenna på utdelningen av egenvårdsartiklar i Forsby med remiss från sjukhusets diabetesbarnmorska. Ring och avtala om saken på förhand. Mer information om utdelning av egenvårdsartiklar.


Att mäta blodsockret (på finska):

Graviditetsdiabetesguide (pdf)

Graviditetsdiabetesguide (pdf)23.01.2020 08:02