Hoppa till innehållet

Babyns gråt

Gråten är ett av babyns sätt att uttrycka sig. Babyn försöker ofta först uttrycka sig på andra sätt, såsom genom hungersignaler eller gester och rörelser. Särskilt för nyfödda är gråt ett naturligt sätt att uttrycka sig. Det finns olika sorters gråt, och genom gråten kan babyn exempelvis meddela att den är hungrig, vantrivs, har våt blöja, har det obekvämt, fryser, har varmt, behov av famn eller känner smärta. Genom att pröva olika alternativ lär sig föräldern att svara på babyns gråt på rätt sätt och skilja mellan olika typer av gråt.

Barnets normala gråt, som betyder att barnet är hungrigt, varierar vanligen rytmiskt mellan skrik, tystnad och andning. Ilsken gråt är i allmänhet mera högljudd och kraftigare än vanlig gråt. Normal gråt och ilsken gråt börjar vanligen trevande med gnäll och klagan. Däremot börjar smärtgråt plötsligt och är kraftig och saknar ofta pauser. Om man inte tillräckligt snabbt svarar på babyns normala gråt förvandlas den ofta till att låta som smärtgråt. Föräldern får ofta ångest om babyns gråt pågår länge och babyn inte lätt låter sig lugnas. Det kan kännas lättare om föräldern orkar komma ihåg att babyns gråt alltid signalerar något. Vanligen berättar den att babyn är i behov av famn, sällskap, vård eller omsorg.

Det finns stora skillnader i babyns temperament, vilket har betydelse för hur snabbt babyn lugnar ner sig, men babyn gråter aldrig för att retas eller för att den är stygg. En gråtande baby lugnas med rutinmässiga, bekanta metoder. Man kan lugna barnet exempelvis genom att hålla det i famnen, smeka det, småprata med det och röra sig. Barnet lugnar sig inte om man skakar den – tvärtom är det livsfarligt för den.

Det är naturligt att föräldern blir trött och orolig, särskilt om babyn gråter länge. Om man som förälder upplever att babyn gråter mer än normalt bör man ta upp saken på rådgivningsbyrån. Det lönar sig att begära hjälp av partnern, närstående, vänner och rådgivningen när det gäller att vårda en gråtande baby. Redan en liten paus kan hjälpa föräldrarna att orka och ett nytt tips om hur man lugnar ner babyn så att den slutar gråta kan vara till stor hjälp.

Gråten är babyns sätt att uttrycka sig.

Kolikgråt

Man talar om kolik då babyn gråter tre timmar i ett streck under minst tre dagar i veckan. I allmänhet börjar kolikbesvären två veckor efter födseln och fortsätter till tre till fyra månaders ålder. Orsaken till kolik är ännu okänd, men beror inte på att babyn sköts illa. Kolikgråten kommer vanligen på kvällen. Den börjar vanligen ungefär vid samma tid och pågår i några timmar trots vård. Kolikbebisar växer och utvecklas normalt.

Man kan försöka lindra kolikbesvären bland annat genom babymassage, zonterapi, måttliga klappningar, famn, bärande, bilfärder och vaggande i vagnen. Kolik är inte luftbesvär, men kolikbabyn kan också ha luftbesvär. Om barnet har besvär med luft i magen kan det hjälpa att få det att rapa. Droppar mot gasbesvär säljs även på apoteket.

Läs mer: Befolkningsförbundets guiden Itkuinen vauva ja koliikki (på finska).

Kom ihåg att det är bra om en läkare i ett ganska tidigt skede undersöker en baby som gråter mycket eftersom det kan vara fråga om någon sjukdom, till exempel en öroninfektion, som eventuellt kräver medicinsk behandling. Föräldrar har alltid lov och rätt att begära om hjälp och stöd för babyns vård. Det lönar sig att bjuda närstående, släktingar eller vänner att bekanta sig med babyn så att man vid behov vågar be dem om hjälp. När man är trött och bekymrad, är det bra att tala med närstående och med rådgivningen, som kan hänvisa till exempelvis hemservice som ordnas av kommunen eller en organisation.18.02.2019 15:43