Suoraan sisältöön

Vanhemmuus

Vanhemmuus lähtee kiintymyksestä. Se on mahdollisuus ja matka, joka tuo uusia käänteitä sitä mukaa, kun lapsi kasvaa. Vanhemmuuteen ei ole valmista käsikirjoitusta ja lapsen kannalta hyvää vanhemmuutta on monenlaista. Vanhemmuus on myös tiimilaji, eikä siitä ole tarkoituskaan selvitä yksin. Vanhemmuus ei ole aikuisen ominaisuus, vaan lapsen ja aikuisen välinen ihmissuhde. Lapsella voi hyvin olla merkityksellinen ja kiinteä suhde moneen aikuiseen. Aikuiselle on myös jokaiseen lapseensa omanlainen suhde ja myös jokaisen lapsen suhde läheisiinsä on yksilöllinen.

Vanhempi on todellinen arjen moniosaaja! Vanhemmuus on rakastamista, huolehtimista, suojelemista, opastamista, yhdessä oppimista, innostamista. Pitää olla diplomaatti, taitava kotikokki ja rajavartija. Kuitenkin se on inhimillistä ja on viisasta olla armollinen itselleen. Toinen vanhemmista tai lähipiiristä saattaa olla jossain osa-alueessa taitavampi kuin toinen ja tämäkin on ok. Uuttakin voi oppia! Vanhemmuus on taito, joka on opittavissa ja johon ihmisellä on hyvät luontaiset edellytykset.

Kuvituskuva hymyilevästä perheestä.


Vanhemmuus ja lapsen kasvattaminen voi olla ihanaa, hämmentävää, lämmittävää, ärsyttävää ja paljon muuta. Monenlaiset tunteet kuuluvat vanhemmuuteen. Perheen arki ja tilanteet tuovat elämään haastetta ja iloa. Lapsen kasvattamiseen löytyy monenlaisia malleja ja ohjeita, mutta lopulta jokainen löytää itse tai kumppaninsa kanssa omalle perheelleen sopivan tyylin. 

Vanhempana ja kasvattajana sinä teet valintoja perheen arkitilanteissa:

 • Miten vietätte yhdessä aikaa?
 • Millaisia rajoja asetat?
 • Miten annat lapsen vaikuttaa perheen tekemisiin?
 • Miten perheessä syötte?
  • mitä ruokaa, 
  • milloin, 
  • yhdessä vai jokainen omaan tahtiin
 • Miten vietätte vapaa-aikaa?
 • Millaista aikuisen mallia annat lapselle?

Paljon tukea ja tietoa vanhemmuuden ja kasvattamisen kysymyksiin löydät Perheentuki-sivustolta sekä linkeistä.

Väestöliiton videosarjassa papit keskustelevat kasvatuksesta.

Lisää vanhemmuuteen liittyviä videoita Väestöliiton YouTube-soittolistalla.

Oma lapsuuden perhe ja kokemukset vaikuttavat siihen, miten itse toimit vanhempana. Jotkut voivat olla oman perheensä aikuisten kaltaisia, toiset taas tarkoituksella pyrkivät olemaan erilaisia. Kasvattajana voi olla kiinnostavaa pohtia, mistä omat tavat tulevat. 27.10.2021 15:14