Suoraan sisältöön

Arjen hallinta ja aikataulut

Lapsiperheen elämään mahtuu monenlaisia tilanteita. Arjen askareiden hoitaminen voi olla haastavaa. Jokaisella perheenjäsenellä on omat tarpeensa, jotka tulisi huomioida. Työelämä ja sen vaatimukset voivat viedä aikaa perheeltä. Toisaalta myös vanhemmuuden ja opiskelun yhdistäminen vaatii suunnittelua. Työttömyys ja työn hakukin kuluttavat voimia.

Perhe kirjoittaa jokaisen omat menot yhteiseen kalenteriin.

Niin sanottuina ruuhkavuosina voi lähipiirissä olla lasten lisäksi myös hoitoa ja tukea vaativia muita läheisiä. Esimerkiksi oma vanhempi saattaa tarvita omaishoitajaa.

Vinkkejä arkeen ja aikatauluihin:

  • Tehkää perheen yhteinen kalenteri, johon kaikki merkitsevät omat menonsa. Tämä selkeyttää etenkin isojen perheiden ja uusperheiden arkea. Voitte myös tarpeen tullen keskustella yhdessä tulevista tapahtumista, matkoista ja muista menoista. 
  • Luokaa rutiineja. Esimerkiksi yhteinen ateria aamulla, illalla tai edes viikonloppuisin, jolloin voitte vaihtaa kuulumisia. Tai perheen pelihetki, keskustelutuokio tai ulkoilu kerran viikossa. Voitte varata ajan yhdessä olemiselle myös kalenteriin. Voit myös viettää aikaa kahdestaan lapsen kanssa ja sisaruksetkin voivat haluta olla välillä ilman aikuisia.
  • Anna lasten osallistua kotitöihin. Lapsi kannattaa ottaa mukaan ruoan valmistukseen ja siivoukseen. Opeta lastasi esimerkiksi järjestämään tavaroita, pyyhkimään pölyjä sekä tekemään voileipiä ja ruokaa. Kotityöt ovat yleensä yksinkertaisia. Ne sujuvat mukavammin ja nopeammin, kun tekijöitä on monta. Lapset auttavat kotitöissä usein mielellään, mutta saat myös vaatia sitä. Lisäksi näistä taidoista on lapsille hyötyä, kun he muuttavat omilleen.

 

 JAA
31.12.2018 15:48

Hyvinvoinnista huolehtiminen

Perheen hyvinvointi rakentuu päivittäisistä arjen asioista.

Mielen hyvinvointi

Mieluinen arki tukee mielen hyvinvointia.