Suoraan sisältöön

Yhteinen aika parisuhteessa

Yhtenä hetkenä vauva tuhisee kehdossa, seuraavana itku on sydäntä särkevää. Vanhemmat tekevät parhaansa, että vauvalla olisi kaikki hyvin. Hän on elämän keskipiste. Vastasyntyneen vanhemmat ovat usein myös toistensa puolisot; kumppanit ja rakastavaiset. Miten sen muistaisi? Miten muistaisi kertoa kumppanille arvostavansa häntä ja osoittaa sen omilla valinnoillaan? Miten muistaisi antaa toiselle tilaa olla oma itsensä ja iloita hänen tavastaan olla kumppani ja vanhempi?

On hienoa päästä joskus viettämään kahdenkeskistä aikaa. Vauvavaiheessa sitä voi olla vaikea järjestää, mutta kannattaa silti asettaa suhde kumppaniin tärkeysjärjestyksessä korkealle. Arjen pienet huomaavaisuudet eivät maksa mitään, mutta ne saavat paljon aikaan. Ne lujittavat kumppanuutta ja kasaavat saldoa niin kutsutulle tunnepankkitilille. Hyvä periaate on tehdä edes vähän, mutta usein. Ristiriitojen tullessa tunnetililtä on varaa tehdä ottoja, eikä tarvitse pelätä konkurssia. Omalle kumppanille voi olla kohtelias ja ystävällinen, vaikka onkin rehellinen. Rehellisyys on sitä, että kertoo omat toiveensa ja huolenaiheensa toiselle. Luulemiset ja oletukset johtavat usein väärille raiteille. Jos vaikeat asiat voi jakaa, ne parhaimmillaan lujittavat suhdetta ja hitsaavat yhteen.

Arjen avainasia on suostuminen. Suostuuko vapaaehtoisesti tukemaan kumppaniani? Jos suostuu, saako kumpikin palkinnoksi arvostusta ja kunnioitusta. Millainen kumppani itse on ja mitä odottaa puolisoltaan?

 

Teksti ja lisätietoa: Väestöliitto /PerheverkkoJAA
16.08.2017 11:14