Suoraan sisältöön

Parisuhteen vaiheet

Parisuhteita on monenlaisia ja niin pitääkin olla. Parisuhde ja sen päähenkilöt muuttuvat ajan ja tapahtumien myötä. Muutos on väistämätöntä. Kun yksilöt  kehittyvät omiin suuntiinsa, myös parisuhde muuttuu, parempaan tai huonompaan. Lapsi voi syntyä mihin tahansa parisuhteen vaiheeseen – tai parisuhteen ulkopuolelle, yhden kasvattajan perheeseen.

Kuva suutelevasta pariskunnasta.Yleensä pari elää ensin rakastumisvaihetta, jolloin mielikuva toisesta on siloteltu. Muut ihmiset jäävät vähemmälle huomiolle, jos kaikki liikenevä energia kanavoidaan rakastettuun. Rakastumisvaiheessa kumppani nähdään usein hieman epärealistisessa valossa, vailla mitään ärsyttäviä piirteitä. Joskus rakastutaan myös järjenvastaisesti suurten ongelmien kanssa kamppailevaan henkilöön. Hoivaviettisessä henkilössä herää halu parantaa ja korjata vaikeuksissa olevan kumppanin asiat kuntoon. Silloin suhde on alkumetreiltä lähtien vaikea ja myrskyisä.

Kukaan ei jaksa elää loputtomiin täydellisen onnellista tai raastavan rakastavaa vaihetta. Suhteen alkuhuuman ja ensimmäisten vuosien jälkeen koittaa silmät avautuvat -vaihe, jossa arjen realiteetit tunnustetaan ja kuva kumppanista päivitetään. Joistakin tuntuu silloin siltä, että kumppani on muuttunut perusteellisesti. Siinä tapauksessa henkilö ei ole suhteen alussa ehkä suostunut näkemään kumppanissaan niitä nyt oudolta tuntuvia piirteitä, jotka ovat yleensä olleet näkyvillä jo suhteen alusta alkaen, ainakin paria sivusta seuranneille. Pari voi myös liukua huomaamattaan toiseen vaiheeseen, joka voi olla seesteistä ja nautittavaa ystävyyden aikaa.

Kolmannessa, sitoudunko sinuun -vaiheessa, pari kohtaa toistensa erilaisuuden vaikeimmillaan. Ne piirteet, mihin toisessa alussa eniten ihastui, alkavat yleensä ärsyttää pahiten. Kolmas vaihe osoittaa usein sen, että parisuhde on tahtolaji. Onko parilla vielä mahdollisten loukkausten ja väärinymmärrysten jälkeen halua ja voimia ratkoa yhteisiä ongelmia?

Jos pari ottaa haasteen vastaan, yhdessäolo voi syventyä neljänteen elämänkumppanuusvaiheeseen. Silloin pari osaa suhteuttaa vastoinkäymiset oikeaan mittakaavaan, eikä kumppanin erilaisuus enää ärsytä, vaan siitä voi iloita. Toisen tapa tehdä asiat on yhtä hyväksyttävä kuin omakin. Yhdessä matkan varrella ratkotut vaikeudet ovat lujittaneet liittoa. Kumppanit arvostavat ja kunnioittavat toisiaan.

 

Lähde ja lisää aiheesta: Väestöliitto/ PerheverkkoJAA
16.07.2019 12:35