Suoraan sisältöön

Vanhemmuuteen valmistautuminen

Vanhemmuus on mahdollisuus. Elämä muuttuu, monella tavalla. Syntyy monenlaisia vauvoja monenlaisiin perheisiin. Tieto vauvan tulosta maailmaan herättää erilaisia tunteita: iloa, järkytystä, odotusta, ihmetystä, epävarmuutta, pelkoa, kärsimättömyyttä, luopumisen tuskaa ja uudenlaista riemua. Minustako vastuullinen, riittävän hyvä vanhempi? Pärjääminen vanhempana ja elämäntilanteen muuttuminen mietityttävät kaikkia ensimmäistä kertaa vanhemmaksi tulevia.

Vanhemmuuteen kasvaminen

Vanhemmuuteen kasvetaan pikku hiljaa yhdessä vauvan kanssa. Vanhemmuus on mahdollisuus ja asioilla on tapana järjestyä. Vanhemmaksi tuleminen on jokaiselle erinomainen tilaisuus oppia lisää itsestään ja kasvaa ihmisenä. Vanhemmaksi tullessa ihminen usein pysähtyy tarkastelemaan omaa elettyä elämäänsä ja niitä asioita, jotka ovat itselle tärkeitä. Oma lapsuus ja se vanhemmuus, jota itse koki, nousee myös pintaan. Silloin voi miettiä, millaista vanhemmuutta haluaa toteuttaa.

Tukea ja aikaa vanhemmuuteen

Vanhempana voi valita useista vaihtoehdoista. Jokaisella on jonkinlainen kokemus vanhemmuudesta ja aiheesta on tarjolla paljon asiantuntijatietoa. Vanhemmuuden mukanaan tuomista tunteista ja tuntemuksista voi syntyä hyviä keskusteluja puolison, muiden vanhempien ja vaikkapa neuvolan terveydenhoitajan kanssa. Pelkästään ääneen puhuminen ja ihmettely toisen ihmisen kanssa auttavat kummasti. Samankaltaiset asiat askarruttavat useimpia vanhempia.

Vauvan syntymä muuttaa elämää konkreettisesti. Harrastuksiin ei riitä enää niin paljon aikaa kuin aikaisemmin, yöunet saattavat jäädä varsin lyhyiksi ja kotitöiden jakamisesta saattaa tulla eripuraa. Toisaalta on joku, jota voi hoivata ja rakastaa koko sydämestään. Vauva oppii joka päivä jotain uutta ja ihmeellistä, josta vanhempi voi iloita ja saada voimaa. Hyvään vauva-aikaan riittää tavallinen arki, vaikka se vaatiikin aikuiselta voimia ja aikaa.JAA
16.07.2019 12:34