Suoraan sisältöön

Parisuhteen vaiheita

Parisuhteen elämänkaaressa voidaan erottaa erilaisia vaiheita aina ihastumisen hurmiosta seesteisempään kumppanuuteen. Usein puhutaan siitä, miten rakastuminen muuttuu rakastamiseksi tai miten arki astuu suhteeseen. Näissä siirtymävaiheissa voi myös syntyä parisuhdekriisi. Jos pari ei selviäkään muutoksen tuomista haasteista ja siihen usein liittyvästä riitelystä, niin suhde voi lopulta päättyä eroon. On siis hyvä tietää, että erilaiset kasvukivut kuuluvat myös hyvään parisuhteeseen.
Kollaasissa kuvattuna yhden pariskunnan parisuhteen vaiheita eri elämätilanteissa.

Ihana rakastuminen

Parisuhde on aikuisen tärkein tunnesuhde ja se voi alkaa monin eri tavoin. Ihastut, rakastut tai ystävästäsi tulee erityisen merkityksellinen. Vihdoinkin on löytynyt elämään se puuttuva palanen. On löytynyt kumppani, jonka haluat oppia tuntemaan, jota haluat koskettaa ja jonka kanssa haluat jakaa elämäsi. Haluat nähdä hänet hyvässä valossa. Rakastetulle on helppo antaa paljon anteeksi.

Usein suhteen alussa tunteet ovat ristiriitaisia ja läheiseen suhteeseen ryhtyminen voi pelottaa. Miten uskallat ottaa riskin ja paljastaa syvimmät tunteesi tai pelkosi? Entä jos tuletkin torjutuksi? Alkuhuuma ja siinä erittyvät rakkaushormonit auttavat suhteen syntymistä ja siihen sitoutumista. Jotain ainutlaatuista on kehittymässä. Olet löytänyt ihmisen, jonka hyvinvointi on sinulle kaikki kaikessa. Rakastuminen on ensimmäinen vaihe parisuhteen elämänkaaressa.

Erilliseksi kasvaminen

Suhteen kehittyessä huomaat puolisossasi uusia piirteitä. Toinen ei tehnytkään pelkästään onnelliseksi. Kuva kumppanista tulee realistisemmaksi. Jotkut kumppanin tavoista ärsyttävät ja niistä tekee mieli huomauttaa toiselle. Toisaalta saatat kuulla kumppaniltasi usein moitetta siitä, että teet asiat väärällä tavalla. Huomaat ehkä olevasi usein tyytymätön ja pienistä asioista tulee riitaa.

Arkipäiväisistä pienistä erimielisyyksistä ei kuitenkaan kannata huolestua, sillä ne kuuluvat parisuhteeseen ja erilliseksi kasvamiseen. Omia tunteita on tärkeä kuunnella ja omista rajoista on tärkeä huolehtia miettimällä, mihin kaikkeen on valmis suhteessa. Toisaalta yhtä tärkeää on myös oppia neuvottelemaan. Erimielisyyksistä on hyvä oppia puhumaan ja myös toista on tärkeä oppia kuuntelemaan ja kunnioittamaan. Riitojen taustalla on usein tunne siitä, että et saa tunneyhteyttä toiseen juuri silloin, kun sitä tarvitsisit. Puoliso ei kuule eikä ymmärrä sinua ja se tuntuu pahalta. Viimeistään nyt on hyvä alkaa miettiä, miten yhdessä huolehditte hyvästä suhteestanne ja toisaalta, miten kuulisitte ja sietäisitte paremmin toistenne erilaisia mielipiteitä. Mieti, mitä konkreettisia tekoja voit tehdä parisuhteenne hyväksi. Sanatkin ovat tekoja, joilla voit osoittaa rakkauttasi tai myös satuttaa toista.

Lue lisää Miten hoidan parisuhdettani ja Riidat ja väkivalta -sivuilta.

Jatkammeko yhdessä vai erillään?

Parisuhteessa tasapainotellaan etäisyyden ja läheisyyden välillä. Joskus kasvukivut suhteessa voivat olla koviakin. Puolisot voivat olla eri tahdissa omassa elämässään ja heillä voi olla hyvin erilaisia odotuksia suhteelta. Toinen voi haluta enemmän omaa tilaa ja toinen ehkä haluaisi enemmän yhteistä aikaa ja kokee jäävänsä liian yksin. Yhtäkkiä voi tuntua siltä, kuin rakkaus olisi haihtunut savuna ilmaan. Puoliso tuntuu etäiseltä, läheisyys hiipuu ja hänen kanssaan tulee jatkuvasti riitaa. Arki voi muuttua pelkästään lastenhoidoksi. Ja jos ollaan ajauduttu kauas toisesta, niin voi herätä ajatus, olisiko sittenkin viisaampaa jatkaa erillään. Tässä vaiheessa suhteeseen voi hiipiä kriisi. Mieleen voi nousta monenlaisia kysymyksiä. Onko meillä vielä yhteistä tahtoa yrittää parantaa suhdettamme? Osataanko me hoitaa suhdetta niin, että molemmilla olisi hyvä olla? Mikä tekisi minut ja puolisoni onnelliseksi?

Lue lisää Milloin pariterapiaan ja  Miten hoidan parisuhdettani -sivuilta.

Jos riitely koko ajan pahenee, mukaan tulee psyykkistä tai fyysistä väkivaltaa ja jos ei ole yhteistä tahtoa työstää ongelmia, voi olla parempi vaihtoehto erota.

Lue lisää  Riidat ja väkivalta -sivuilta.

Kumppanuus

Oman erillisyyden löytäminen on tärkeää suhteen hyvinvoinnin kannalta. Jotta parisuhde voi hyvin, tarvitaan tilaa molemmille. Suhde on muodostumassa kahden erilaisen aikuisen väliseksi suhteeksi, jossa myös vanhemmuudella ja lapsella on enemmän tilaa kasvaa.

Omaan yksilölliseen kasvuun kuuluu se, että oppii paremmin tuntemaan ja hyväksymään itsensä sekä tunnistamaan omat tunteensa, tarpeensa ja rajansa. Vastuun ottaminen omista tunteista on tärkeää. Samalla myös kyky joustaa ja ottaa toisen tarpeet huomioon kasvaa. Kumppanuusvaiheessa on mahdollista olla erillään ja on mukava tulla lähelle. Oma puoliso voi parhaimmillaan tuntua sielunkumppanilta tai hyvältä ystävältä, jonka kanssa haluaa jakaa monenlaisia asioita.

Avoin vuorovaikutus on tärkeää. On hyvä välillä pohtia yhdessä ja erikseen, mitä toivoo parisuhteelta, mitä hyviä asioita suhteessa on ja mihin asioihin haluaisi muutosta. Ajan myötä keskustelu voi olla helpompaa, kun kumppanin erilainen tapa katsoa maailmaa tulee tutuksi ja sitä on helpompi ymmärtää. Keskustelun lisäksi kosketus on oleellista yhteyden syntymisen ja säilymisen kannalta. Ja välillä yhteyden voi kadottaa, mutta tutun ja turvallisen kumppanin kanssa voit olla varma, että se rakennetaan yhdessä uudelleen.25.02.2021 14:24