Suoraan sisältöön

Miten hoidan parisuhdettani?

Jotta suhde voisi hyvin, niin sitä pitäisi myös hoitaa. On hyvä välillä pysähtyä miettimään, kuinka sitoutunut olen yhteisiin tavoitteisiin, kuinka avoimesti ja kunnioittavasti keskustelen puolisoni kanssa, uskallanko puhua tunteistani ja tarpeistani sekä katsonko ja kosketanko kumppaniani rakastavasti. Parisuhteessa on tärkeää osata antaa ja myös ottaa vastaan. Lapsiperheen arjessa vanhempien on helppo luopua omista tarpeista ja läheisyydestä puolison kanssa – parisuhde siirretään sivuun. Mutta pelkästään järjestämällä ajankäyttönne uudelleen, voitte saada ison muutoksen aikaan. Tarvitaan kolmenlaista aikaa.

  • parisuhdeaikaa, joka on kivaa, rentoa ja läheistä yhdessäoloa oman puolison kanssa
  • perheaikaa, jolloin ollaan koko perheen kanssa läsnä ja yhdessä arjessa
  • omaa aikaa, kuten harrastukset, ystävät ja asiat jotka tuottavat iloa itselle

Puoliso hieroo oman puolisonsa harteita.

Jokainen meistä tarvitsee myös muita hyviä ihmissuhteita, kuten ystäviä, sukulaisia tai samassa elämäntilanteessa olevia, joihin voi tukeutua ja joiden kanssa voi keskustella arjen haasteista. Kaikkia ajatuksia ei tarvitse jakaa oman puolisonsa kanssa.

Parisuhteen hoitamisen voi aloittaa myös pienillä päivittäisillä yhteisillä hetkillä, joissa molemmat ovat läsnä. Näihin hetkiin tarvitaan vain 10 – 15 minuuttia ja se, että katsot puolisoasi silmiin ja kysyt, mitä hänelle tänään kuuluu. Puoliso saa kertoa omalla tavallaan sen, minkä hän haluaa jakaa, mutta sitä on myös erityisen tärkeää kuunnella. Kysymällä osoitat mielenkiintoasi kumppaniasi kohtaan ja ilmaiset halusi tutustua hänen maailmaansa.

Puolison päivittäinen huomioiminen on tärkeää. Kun tulet kotiin, niin tervehdi kumppaniasi ja samalla voit antaa suukon suulle. Usein huomion vievät lapset, mutta puolisoa ei pidä unohtaa. Samoin, kun menette nukkumaan, niin sanokaa hyvää yötä toisillenne ja taas aamulla hyvää huomenta. Ja muista aina katsoa silmiin ja olla se pieni hetki läsnä. Ja taas kun lähdet töihin, niin et unohda sanoa heippa. Päivän pienet onnistuneet tai epäonnistuneet eron hetket tai kohtaamiset jäävät helposti mieleen pitkäksi aikaa ja ne määrittävät koko perheen ilmapiiriä.

Parisuhteessa tarvitaan myös arkista huolenpitoa ja keskustelua. Voit osoittaa sitä keittämällä kupillisen teetä tai kahvia puolisollesi, ojentamalla villasukat hänen paleleville jaloille tai shaalin hartioille, hieroa hänen hartioita tai jalkoja. Ota selvää, mistä puolisosi pitää ja ilahduta häntä. Muista kertoa usein, miten merkittävä ja rakas hän on sinulle. Unelmoikaa yhdessä ja puhukaa toisillenne kuin parhaalle ystävälle. Parisuhteen hoitamiseen ei tarvita sankaritekoja.

Vanhemmaksi tuleminen muuttaa myös parisuhteen seksielämää. Usein pikkulapsiperheissä läheisyyteen ja seksiin ei löydy riittävästi aikaa tai voimia. Illalla, kun lapset nukahtavat, niin molemmat tai toinen puolisoista voi olla lopen uupunut ja haluton lähestymään kumppaniaan. Elämän tilanne ja siihen liittyvä väsymys on tärkeää molempien hyväksyä. Vaikka väsyttää, niin voit mennä hetkeksi nukkumaan sylikkäin, toisen kainaloon tai iholle. Ja voit vaikka ajatella niin, että tästäkin päivästä me selvittiin yhdessä. Pienen vauvan vanhempana, pulautukset olkapäillä, saatat myös kokea epävarmuutta siitä, haluaako puolisosi sinua enää laisinkaan lähelleen ja toivoisitkin hiukan kumppanisi hyväksyntää ja kannustusta. Tunteista, toiveista ja myös väsymystä on tärkeää puhua, jotta yhteys välillänne säilyy. Sitten yllättäen tunnelma voikin latautua juuri sopivasti ja molemminpuolinen halu päästä toista lähelle herää. Voitte myös pohtia yhdessä, mihin aikaan päivästä voisi olla se hetki, jolloin te molemmat olisitte virkeitä ja valmiita hellimään toinen toisianne. Läheisyys ja seksi on tärkeää liimaa parisuhteessa ja sitä on hyvä vaalia riittävässä määrin myös lapsiperhearjessa. Ja kun tilanne sallii, niin voitte järjestää lapset hoitoon ja viettää aikaa yhdessä nauttien toistenne seurasta.

Pariskunta istuu penkillä käsi kädessä.25.02.2021 13:32