Suoraan sisältöön

Kriisi perheessä

Toisinaan lapsiperheissä tapahtuu arjesta poikkeavia ikäviä asioita, joihin ei aina voi varautua etukäteen. Joissain tilanteissa voi olla hyvä hakea apua ammattilaiselta. Helsingin kaupunki tarjoaa palveluita monenlaisiin ja eriasteisiin kriisitilanteisiin. On parempi olla ajoissa yhteydessä ja pyytää neuvoa kuin odottaa, että tilanne muodostuu kestämättömäksi.

Äiti itkee rikki menneen maljakon vieressä.

Tälle sivulle on koottu tietoa erilaisista kriisitilanteista. Löydät myös tietoa palveluista, jotka auttavat selviytymään kriiseistä ja vaikeista elämäntilanteista.

Hankala elämäntilanne ja ongelmat jaksamisen kanssa ovat monelle vanhemmalle ja perheelle tuttuja. Isoista ja pieneltäkin tuntuvista haasteista kannattaa puhua mahdollisimman varhain. Silloin pulmat voidaan ratkaista helpommin ja ne voidaan selvittää kevyemmälläkin avulla.

Alle kouluikäisten lasten perheissä voit esimerkiksi ottaa asia puheeksi oman neuvolan terveydenhoitajan kanssa. Hän auttaa etsimään juuri teille sopivaa tukea. Voit myös itse ottaa yhteyttä suoraan eri lapsiperhepalveluihin.

Kaupungin palvelut ja tuki

Arjen hankaluuksiin ja jaksamiseen liittyvissä tilanteissa voit saada apua esimerkiksi lapsiperheiden kotipalvelusta. Se on tilapäistä perheen arjen tukemiseen tarkoitettua työtä. Kotipalvelu on maksullista palvelua ja voit hakea sitä alueesi johtavan ohjaajan kautta.

Voit hakea apua myös lapsiperheiden sosiaaliohjauksesta, joka on alle kouluikäisten lasten ja pienten koululaisten perheille tarkoitettua tukea, ohjausta ja neuvontaa erilaisissa elämäntilanteissa.

Moniammatillista tukea ja apua kriisitilanteisiin saat perheneuvolasta. Palvelu on tarkoitettu 0–17-vuotiaille lapsille ja nuorille sekä heidän perheilleen. Sieltä saat apua lapsen tai nuoren kehitykseen ja kasvatukseen liittyvissä kysymyksissä, pulmallisissa perhetilanteissa sekä lasta tai perhettä kohdanneissa kriiseissä.

Jos olet laajemmin huolissasi joko oman tai lähipiirissäsi olevan perheen tilanteesta, voit ottaa yhteyttä lapsiperheiden palvelutarpeen arviointi ja tuki -työryhmään. Työryhmässä työskentelevät sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset arvioivat tuen ja palvelun tarpeen kokonaisvaltaisesti yhdessä perheen kanssa. Palvelussa on moniammatillista osaamista ja saat ohjausta, neuvontaa sekä välitöntä tukea.

Lisätietoa ammattilaisille ja yhteistyökumppaneille (pdf)

Jos olet huolissasi päihteiden käytöstäsi tai mietit mitä päihteiden käyttö perheessäsi tarkoittaa lapsille ja koko perheelle voit ottaa yhteyttä perheiden päihdeavokuntoutukseen. Palvelu on tarkoitettu helsinkiläisille perheille, joissa on alle 18-vuotiaita lapsia ja joissa vanhemmalla/vanhemmilla on ongelmia tai huolta päihteiden käyttöön liittyen.

Jos huoli on vakava ja siihen liittyy epäily lapsen kasvun ja kehityksen vaarantumisesta, voit tehdä pyynnön lastensuojelutarpeen arvioimiseksi. Molemmissa tapauksissa voit olla yhteydessä oman asuinalueesi lastensuojeluun tämän linkin kautta.

Akuuteissa tilanteissa virka-ajan ulkopuolella voit ottaa yhteyttä sosiaalipäivystykseen erityisesti lastensuojelullisen huolen yhteydessä. 

Kriisipäivystykseen voit soittaa akuutissa kriisitilanteessa.

Avun pyytäminen voi tuntua raskaalta. On hyvä pitää mielessä, että kaikissa lapsiperhepalveluissa tehtävänä on lapsen oikeuksien turvaaminen sekä vanhempien ja muiden huoltajien tukeminen kasvatustehtävässään.

 07.05.2021 16:04