Suoraan sisältöön

Suunterveydenhuollon usein kysytyt kysymykset

kuvituskuva hammasharjasta ja hammastahnasta

1. Mikä avuksi kun lapselle tulee hampaita?

Vauvan ensimmäiset hampaat puhkeavat useimmiten 4-7 kuukauden iässä. On hyvä tiedostaa, että hampaiden kehityksessä ja puhkeamisajoissa voi olla yksilöllisiä eroja.

Hampaiden puhkeaminen saattaa aiheuttaa vauvalla lämpöilyä, itkuisuutta ja syljen eritys saattaa lisääntyä. Purulelun käyttö voi helpottaa kutisevia ikeniä.


2. Mitä pitää ottaa huomioon raskausajan hampaidenhoidossa?

Hormonaaliset muutokset vaikuttavat syljen koostumukseen ja altistavat odottavan äidin suun sairauksille. Hampaat harjataan huolellisesti hammasharjalla ja fluorihammastahnalla kaksi kertaa päivässä. Hampaiden välit puhdistetaan päivittäin. Jos edellisestä suun tarkastuksesta on aikaa, kannattaa hakeutua suun terveydenhoidon vastaanotolle.

Haluatko tietää hammashoidon ajanvarausnumeron ja tietoa ensimmäistä lasta odottavien suunterveydenhuollon ohjauskäynnistä?

Ensimmäistä lasta odottavilla perheillä on oikeus maksuttomaan suunhoidon neuvontaan ja hoidontarpeen arviointiin hammashoitolassa. Hammashoito on kuitenkin maksullista.

Katso täältä suun terveydenhuollon yhteystiedot.

Katso täältä määräaikaistarkastukset ja hoitoonpääsy.


3. Milloin vauvan hampaiden harjaus aloitetaan

Lasten hampaiden harjaus aloitetaan heti ensimmäisen hampaan puhjettua. Hampaat harjataan aamuin illoin fluorihammastahnalla. Hammastahnaa voi alkaa käyttää heti, sitä laitetaan harjaan vain pieni pieni sipaisu.

Lue lisää vauvan suun hoito -sivulta.


4. Mikä on hammashoidon ajanvarausnumero? Milloin on lapsen hammashoidon tarkastus?

5. Milloin voi aloittaa harjaamisen sähköhammasharjalla?

Virallista aloitussuositusta sähköhammasharjalla harjaamiseen ei ole. Jokainen laitevalmistaja määrittelee itse suositusajankohdan. Karieksen käypä hoito –suosituksen mukaan hampaat puhdistuvat sähköhammasharjalla paremmin kuin käsiharjalla. Aikuisen on tärkeää harjata lapsen hampaat, jotta hampaat saadaan puhtaiksi.


6. Tarttuuko kariesbakteeri, jos lasta pussaa suulle?

Kariesbakteeri Mutans-streptokokki tarttuu syljenvälityksellä. Tartuntaa voidaan ehkäistä välttämällä toisen ihmisen syljen suoraa tai välillistä joutumista pienen lapsen suuhun. Useimmiten lapsi saa tartunnan lusikasta tai tutista, jota aikuinen on käyttänyt suussaan. Kun vanhempien hampaat ja suu ovat terveet, pienenee vaara haitallisten bakteerien tartuttamisesta lapsen suuhun.


7. Minkä ikäisenä lapsi voi alkaa käyttämään ksylitolia?

Lapsi voi alkaa opetella ksylitolituotteiden käyttöä heti maitohampaiden puhjettua, käyttö aloitetaan pikkuhiljaa totutellen. Ksylitolipastilli annetaan murskattuna, jottei pastilli mene väärään kurkkuun. Taaperoikäinen osaa jo yleensä itse pureskella pastillin. Isommat lapset osaavat imeskellä pastillia ja syödä purukumia.


8. Mitä happohyökkäys tarkoittaa?

Plakissa olevat mikrobit käyttävät ravintonaan ravinnossa olevaa sokeria, jonka seurauksena muodostuu happamia aineenvaihduntatuotteita, plakin pH laskee, eli tapahtuu ns. happohyökkäys. Happohyökkäyksen aikana hampaan pinnasta liukenee mineraaleja, jolloin hampaan pinta pehmenee. Reiän muodostus alkaa happohyökkäyksen toistuessa usein. Ksylitoli lyhentää happohyökkäyksen kestoa. Tiheään tapahtuvat happohyökkäykset altistavat hampaita reikiintymiselle.


9. Mistä tunnistaa plakin?

Puhtaat hampaat ovat kiiltävän valkoiset. Plakkia kertyy hampaiden ienrajaan. Se on vaalean kellertävää ja irtoaa, kun sitä rapsuttaa vaikkapa kynnellä. Hammaskivi puolestaan ei irtoa kynnellä rapsuttaessa.


10. Minkä ikäisenä ensimmäiset maitohampaat irtoavat?

Yleensä ensimmäisenä irtoavat alaetuhampaat noin 6 vuoden iässä.


11. Onko hyvä nopeuttaa maitohampaan irtoamista heiluttamalla sitä?

Vaihtumassa olevaa maitohammasta voi heilutella, jos heiluva maitohammas vaivaa ruokaillessa eikä hampaan heiluttelu ole lapsesta vastenmielistä tai kun pysyvä hammas on jo puhkeamassa.

Katso heiluvan maitohampaan poistovideo.


12. Miksi fluori on niin tehokas karieksen ehkäisyssä?

Fluori edesauttaa happohyökkäysten aiheuttamien kiillevaurioiden korjaantumista, ja fluorin avulla kiilteestä tulee kovempaa. Lisäksi fluoria varastoituu hampaan pinnalle kalsiumfluoridina. Happohyökkäyksen aikana varastoitunutta fluoria vapautuu korjaamaan vaurioita.


13. Milloin tutin ja tuttipullon käyttö kannattaa lopettaa?

Tutin ja tuttipullon käyttöä voi alkaa vähentää 6–8 kuukauden iässä. Tutista tulisi luopua kokonaan ennen kuin lapsi täyttää 2 vuotta.


14. Miksi pienelläkin lapsella hampaat reikiintyvät?

Mitä nuorempana mutans-streptokokit asettuvat osaksi plakin bakteeristoa, sitä aikaisemmassa vaiheessa hampaat todennäköisesti reikiintyvät. Niillä lapsilla, joilla mutans-streptokokkeja löydetään hampaiden pinnoilta jo alle 2-vuotiaana, on tutkimusten mukaan todettu enemmän reikiä kuin yli 2-vuotiaana tartunnan saaneilla. Jos mutans-streptokokkien kiinnittymisen hampaiden pinnoille onnistuu välttämään ensimmäisinä elinvuosina, suuhun ehtii asettua hampaiden kannalta edullisia bakteereita. Näin mutans-streptokokkien tarttuminen myöhemmin on vaikeampaa..


15. Miten hampaiden reikiintymistä voi ehkäistä?

Lapsen hampaiden harjaus aloitetaan heti ensimmäisen maitohampaan puhjettua. Hampaiden reikiintymisriskiä voi ehkäistä syömällä säännöllisesti ja antamalla lapselle vain harvoin aterioiden yhteydessä sokeripitoisia juomia ja välipaloja tai makeisia. Paras janojuoma lapselle on vesi.

Tunnista runsaasti piilosokeria sisältävät tuotteet.


16. Onko imetyksestä haittaa lapsen hampaille?

Äidinmaito ei yksistään aiheuta hampaiden reikiintymistä. Yhtäaikaisen sokerin käytön kanssa äidinmaito voi ylläpitää lapsen suussa happamia olosuhteita, mikä suosii reikiintymistä aiheuttavia bakteereita.

Tunnista runsaasti piilosokeria sisältävät tuotteet.


17. Onko normaalia, että 1-vuotiaan hampaiden harjaus on itkuista ja vaikeaa puuhaa?

Eri ikäkaudet asettavat erilaisia haasteita suunterveyden ylläpitämiselle. Vastuu lapsen hampaiden hoidosta on vanhemmalla. Hampaat harjataan vaikka lasta ei aina huvita.

Katso 1-vuotiaan harjausvideo ja 10 vinkkiä lapsen hampaiden pesuhetkiin täältä.
JAA
29.10.2019 12:46