Suoraan sisältöön

Imetykseen valmistautuminen

Tulevaan imetykseen voi ja kannattaa valmistautua. Hoitoaika sairaalassa on lyhyt ja siellä pääpaino on imetyksen Äiti imettää vauvaa.käytännön opettelussa. Etukäteen hankittu tieto auttaa uuden oppimisessa ja helpottaa asioiden omaksumista. Tulevaan imetykseen voi valmistautua juttelemalla asiasta oman perheen ja ystävien kanssa, tutustumalla Perheentuen imetys ja ruoka -osioon, äidin imetysmatka-  ja perheen imetysmatka- oppaisiin, Terveyskylän nettisivuihin ja imetys.fi- nettisivuihin.

Näistä kaikista löytyy tietoa imetyksen ensipäivistä, hyvästä imuotteesta, vauvan nälkämerkeistä, käsin lypsämisestä ja monista muista tärkeistä asioista. Lisäksi raskausaikana voi tulla käymään Helsingin kaupungin imetystukiryhmässä. Sieltä saa hyviä vinkkejä imetykseen suoraan toisilta äidiltä.

Neuvolassa on luontevaa keskustella imetyksestä ja perheen suunnitelmista ruokkia vauvaa.

Odottavan perheen imetysohjaus

Raskausaikana äitiyshuolto tarjoaa tietoa imetyksen eduista, imetykseen valmistautumisesta ja sairaalan hoitokäytännöistä.

Tietoa saa:

  • omasta neuvolasta
  • perhevalmennuksesta
  • synnytyssairaalasta

Pääkaupunkiseudulla on käytössä imetyskortti, jonka perhe saa neuvolakortin mukana. Sen avulla voi seurata, mitä tietoa perhe on imetyksestä saanut ja mitä asioita kannattaisi vielä käydä läpi ennen vauvan syntymää.
Hyvää tietoa imetyksestä löytyy myös Terveyskyla.fi-sivuilta sekä Helsingin kaupungin imetysoppaista.

Äidinmaito on vauvan luonnollista ravintoa

  • Se on aina käyttövalmista, sopivan lämmintä, puhdasta ja juuri vauvan tarpeiden mukaista koostumukseltaan.
  • Äidinmaidossa on lapsen ruuansulatuksen sekä kasvun ja kehityksen kannalta sopivassa suhteessa rasvoja, valkuaisaineita ja hiilihydraatteja.
  • Siinä on riittävästi ja hyvin imeytyvässä muodossa kaikkia vitamiineja sekä kivennäis- ja hivenenaineita paitsi ei D-vitamiinia. D-vitamiinia vauvalle annetaan neuvolasta saatavan ohjeen mukaan kahden viikon iästä alkaen.

Mitä jos ei voi tai halua imettää? 

Imetyssuositukset 

Imetys on koko perheen yhteinen asia 

Miten voi valmistautua tulevaan imetykseen? 

Äidinmaito on vauvalle muutakin kuin ravintoa 

Miten imetys saa parhaan mahdollisen alun? 

Rintojen hoito 

Äiti imettää vauvaa lapsentahtisesti.

Katso myös:

Imetysmatkalla – Imetysopas äidille (pdf)21.02.2020 07:56