Suoraan sisältöön

Synnytykseen lähtö

Ensisynnyttäjän lähtiessä sairaalaan on hyvä muistaa:

  • Soita aina synnytyssairaalaan ennen lähtöä. Kätilöt arvioivat lähdön kiireellisyyttä ja antavat tarvittavia ohjeita. Tilanpuutteen vuoksi synnyttäjä saatetaan ohjata myös naapurisairaalaan.
  • Kun supistuksia on tullut parin tunnin ajan viiden minuutin välein, lähde sairaalaan omalla autolla tai taksilla.
  • Jos lapsivesi menee kotona vaikka supistuksia ei olisi vielä tullut, äidin täytyy pysyä makuuasennossa. Tämä on erityisen tärkeää, jos neuvolassa on sanottu, että vauvan pää ei ole vielä kiinnittynyt.
  • Jos synnytyskivut ovat voimakkaita eivätkä mene ohi itsestään tai jos äidillä on runsasta verenvuotoa, sairaalaan ei saa lähteä omalla kyydillä vaan on soitettava ambulanssi. Mikäli vuoto on kuukautisvuodon tapaista, sairaalaan on turvallista lähteä omalla kyydillä.

Tulevat vanhemmat lähtevät synnytyssairaalaan.

Sairaalaan on tärkeää ottaa mukaan neuvolakortti, henkilökohtaiset hygieniatarvikkeet sekä omat tossut. Mukaan voi pakata myös ajanvietettä. Vauvan kotiintulovaatteet kannattaa laittaa ajoissa valmiiksi, mutta niitä ei välttämättä tarvitse ottaa mukaan synnytykseen.

Sairaalassa kätilöt ja lääkärit ovat vanhempia ja lasta varten. He haluavat, että ensitapaaminen vauvan kanssa on mahdollisimman turvallinen, rauhallinen ja onnellinen. Henkilökunta kunnioittaa perheen toiveita mahdollisuuksien mukaan, kunhan niistä kertoo heille avoimesti.21.10.2020 14:56