Suoraan sisältöön

Matkustaminen raskauden aikana

Raskaana oleva nainen vetää lentolaukkua ulkomailla. Taustalla lentokone ja palmuja.

Jo raskautta suunniteltaessa kannattaa matkustamista harkita tarkkaan. Pääsääntöisesti raskaana olevia koskevat samat ongelmat matkustamisessa kuin muitakin matkailijoita. Matkustamiseen liittyviä riskejä lisäävät kuitenkin odottajan mahdollinen perussairaus, joka voi pahentua raskauden aikana tai jos kyseessä on riskiraskaus (esim. kaksosraskaus).

Tällöin matkalle lähdöstä kannattaa keskustella lääkärin kanssa. Lisäksi raskaana olevien kannattaa joidenkin asioiden suhteen noudattaa erityistä tarkkuutta matkustaessa ulkomaille ja omien matkavakuutusten ehdot olisi hyvä tarkkaan selvittää.


Raskauden aikana voi ottaa aurinkoa kohtuudella, mutta aurinkovoiteen käyttöä suositellaan. Raskauden aikana iholle voi tulla maksaläiskiä, jotka tummenevat herkästi auringon valosta. Aurinkovoiteista suositellaan valitsemaan lapsille tarkoitettuja voiteita, koska ne ovat todennäköisesti paremmin testattuja ja sisältävät vähemmän kemikaaleja.

Matkalle tarvittavat rokotteet kannattaa selvittää jo matkaa suunniteltaessa. Rokotukset tulisi mahdollisuuksien mukaan ottaa jo ennen raskautta. Jos se ei ole enää mahdollista, niin hyvissä ajoin ennen matkaa. Raskauden aikainen rokottaminen perustuu aina riskiarvioon. Monet rokotteet ovat turvallisia ja suositeltavia myös raskauden aikana. Osa rokotteista vaatii erityisempää harkintaa ja päätös tehdään yhdessä terveydenalan ammattilaisen kanssa. On hyvä huomioida, että kaikkia matkalle mahdollisesti tarvittavia rokotteita ei voida antaa raskauden aikana. Lisätietoa raskaana olevien rokottamisesta saat THL:n sivuilta.

Lue lisää: Naistalo

Pitkiin lentoihin liittyy aina laskimotukoksen riski. Raskauden aikana riski on tavallista suurempi. Tästä syystä pitkiä lentoja tulisi välttää erityisesti raskauden viimeisen kuukauden aikana. Raskauden aikana lentäessä suositellaan käytettävän tukisukkia ja jaloittelemaan mahdollisimman usein.

Jotkut lentoyhtiöt vaativat lääkärin todistuksen raskauden kulusta lentomatkaa varten. Lentotodistuksiin liittyy suuria lentoyhtiökohtaisia eroja, joten ne kannattaa selvittää hyvissä ajoin.  Esimerkiksi  Finnair vaatii lentotodistuksen raskausviikolta 28 lähtien ja SAS raskausviikolta 36 lähtien. Lentotodistuksen kirjoittaminen ei kuulu neuvolan eikä terveysaseman palveluihin eikä sitä varten varata lääkäriaikaa, vaan odottajan tulee varata lääkäriaika yksityiseltä lääkäriasemalta.

Raskauden aikana matkustettaessa ulkomaille ovat samat ruokavalio-ohjeet voimassa kuin Suomessakin. Ulkomailla on hyvä erikseen ottaa huomioon, että monet kovatkaan juustot eivät ole välttämättä valmistettu pastöroidusta maidosta tai esimerkiksi jääpalat eivät välttämättä ole tehty täysin puhtaasta tai pullotetusta juomavedestä.

Raskauden aikana ulkomailla on hyvä noudattaa lisäksi yleisiä, hyvää ruokahygieniaa koskevia ohjeita. Kuumennettu, paistettu tai keitetty ruoka on turvallisempaa kuin kylmä. Juomavesi on turvallisinta pullotettuna. Hedelmät ja vihannekset kannattaa pestä ja kuoria ennen syömistä.

Hyvä käsihygienia on tärkeä osa turvallista ruokailua. Kädet kannattaa mahdollisuuksien mukaan pestä ennen ruokailua ja käsidesiä kannattaa hieroa käsiin aina ennen jokaista ruokailuhetkeä. Käsidesiä voi varata mukaansa jo kotimaasta.

Ruuan välityksellä tarttuvaa A-hepatiittia vastaan on saatavilla rokotus, joka kannattaa mahdollisuuksien mukaan hankkia jo ennen raskaaksi tulemista, mikäli tietää raskauden aikana matkustavansa.

Hyttysten levittämiä infektioita ovat mm. Zika-virus, malaria, keltakuume ja Japanin aivokuume. Matkustamista Zika-virusalueille suositellaan välttämään. Kaikkien pistosten välityksellä tarttuvien tautien  välttämiseksi suositellaan pukeutumaan peittäviin vaatteisiin ja nukkumaan hyttysverkon suojassa sekä välttämään paikkoja, joissa hyttysiä erityisesti esiintyy. On myös hyvä huomioida, että erityisesti Zika-virusalueelle matkustamisen jälkeen ei heti suositella raskautumista. Tarkemmat tiedot asiasta löytyvät THL:n nettisivuilta.

Ripulin ennaltaehkäisemiseksi hyvää käsihygieniaa on tärkeää noudattaa. Maitohappobakteereita voi käyttää raskauden aikana ja niitä voi ottaa jo ennen matkaa. Tärkeintä ripulin hoidossa on hyvästä nesteytyksestä huolehtiminen. Matkalle kannattaa varoiksi ottaa mukaan ripulijuomaa, jonka sopivuuden raskauden ajalle voi varmistaa HUS:n teratologisesta tietopalvelusta. Itsehoitoa paikallisten apteekkien reseptivapailla valmisteilla tulee välttää. Mikäli ripulin yhteydessä nousee kova kuume tai ripuli pitkittyy, hakeudu lääkäriin.

Matkustettaessa raskauden aikana kannattaa ottaa huomioon, että raskaudessa tai omassa voinnissa raskauteen liittyen saattaa tulla muutoksia matkan aikanakin. Ulkomailla raskauden aikana saa hoitoa, mutta matkavakuutuksissa on eroja sen suhteen, mitä ja minkälaista hoitoa ne kattavat. Matkavakuutuksissa on eroja myös siinä, kattavatko ne tarvittaessa myös lapsen hoitoa tai äidin ja/tai lapsen kuljettamista takaisin kotimaahan. Tämä asia kannattaa huomioida myös alkuraskaudessa.

Ennen matkaa kannattaa jo selvittää, missä lähin raskaana olevien tai synnyttävien hoitopaikka tai sairaala sijaitsee, ja miten sinne saa yhteyden.

Lisätietoa ja useimmin kysyttyjä kysymyksiä:

Raskaus ja matkustaminen (HUS)JAA
08.03.2019 11:26