Suun terveys raskausaikana
Ensimmäistä lasta odottavilla perheillä on oikeus maksuttomaan suunhoidon neuvontaan ja hoidontarpeen arviointiin hammashoitolassa. Hammashoito on kuitenkin maksullista.
Odotusaikana on hyvä muuttaa koko perheen tavat ja tottumukset sellaisiksi, että ne tukevat myös tulevan lapsen hyvää suunterveyttä. Huonot hampaat eivät periydy, mutta ravintotottumukset ja hampaiden puhdistusrutiinit siirtyvät vanhemmilta ja sisaruksilta uudelle vauvalle. Hampaiden reikiintymistä aiheuttava kariesbakteeri voi tarttua myös vauvaan.
Miten hakeutua hammashoitoon?
Mikäli olet hoidattanut hampaasi säännöllisesti, ei sinun tarvitse hakeutua hammashoitoon raskausaikana. Jos edellisestä suun tarkastuksesta on kulunut aikaa, kannattaa hakeutua suun terveydenhoidon vastaanotolle.
Raskaus rasittaa hampaita
Tehostettu hampaiden hoito raskauden aikana on tärkeää. Raskauden aikaiset hormonaaliset muutokset vaikuttavat epäedullisesti syljen koostumukseen ja altistavat äidin suun sairauksille. Mahdollinen alkuraskauteen liittyvä oksentelu ja tiheät välipalat rasittavat niin ikään hampaita.
Hampaat harjataan huolellisesti pehmeällä hammasharjalla ja fluorihammastahnalla kaksi kertaa päivässä. Hampaiden välit puhdistetaan päivittäin hammaslangalla, hammastikuilla tai väliharjalla. Täysksylitolituotteiden säännöllinen käyttö vähentää hampaisiin tarttuvan bakteeripeitteen eli plakin kasvua ja muuttaa plakin helpommin irtoavaksi.
Ruokavalion merkitys
Äidin monipuolinen ravinto on hyväksi myös lapsen kehittyville hampaille. Koko perheen kannattaa jo raskausaikana totutella säännölliseen ateriarytmiin ja karsia turhat välipalat pois. Jatkuva napostelu on haitallista hampaille. Vesi on paras janojuoma koko perheelle.
Hampaiden reikiintyminen tarttuu
Useimmilla aikuisilla on suussaan runsaasti hampaiden reikiintymistä aiheuttavia kariesbakteereja eli mutans streptokokki -bakteereja, jotka voidaan tartuttaa myös vauvaan. Koko perheen kannattaa hoidattaa suu ja hampaat kuntoon ennen vauvan syntymää. Reikiä aiheuttava bakteeri tarttuu syljen välityksellä ja tästä syystä sylkikontaktia lapseen tulisi välttää. Säännöllisellä täysksylitolituotteiden käytöllä vanhemmat voivat vähentää karieksen tarttumista ja edistää lapsen suun terveyttä.
23.07.2020 08:53