Suoraan sisältöön

Perhevalmennus Helsingissä


Helsinkiläisille ensisynnyttäjille tarkoitettu perhevalmennuskokonaisuus koostuu ennen vauvan syntymää fysioterapiaryhmästä raskausviikoilla 15-25, neuvolan pitämistä etäperhevalmennuksista raskausviikon 20 jälkeen sekä synnytyksen jälkeen leikkipuistojen järjestämästä etävauvaperhetoiminnasta. Perhevalmennuksen teemoina on vanhemmuus ja vauvaperheen arki sekä synnytys ja kivunlievitys. Voit syventää tietouttasi teemoihin oman kiinnostuksesi mukaan etäperhevalmennuksiin osallistumisen lisäksi, tältä sivulta löytyviin Perhevalmennusmateriaaleihin kannattaa myös tutustua. Neuvolan vastaanotolla terveydenhoitajan kanssa käytävät keskustelut ovat lisäksi tärkeä osa omaa valmentautumistasi tukemassa. Perhevalmennus on kohdennettu ensisijaisesti ensisynnyttäjille. Uudelleensynnyttäjien mahdollisuudesta osallistua valmennukseen voi keskustella oman terveydenhoitajan kanssa. 


Etäperhevalmennus

Etäperhevalmennus on helsinkiläisille ensisynnyttäjille tarkoitettu palvelu, joka koostuu ennen vauvan syntymää etäyhteyden kautta pidettävistä kahdesta perhevalmennuskerroista raskauden puolen välin jälkeen. Voit osallistua perhevalmennukseen sinulle sopivana ajankohtana raskausviikon 20 jälkeen. Etäperhevalmennukseen voit ilmoittautua Maisan kautta.  

Etäperhevalmennus järjestetään Microsoft Teams -palvelun avulla, joka toimii osallistujien verkkoselaimessa. Muutama päivä ennen perhevalmennuskertaa saat linkin Teams-palveluun Maisa-viestillä. Lisätietoa ilmoittautumisesta saat omalta terveydenhoitajalta.

Etäperhevalmennus teams-ohje (pdf)

Perhevalmennusmateriaalit

Synnytys

Synnytys on suuri tuntematon, joka jännittää jokaista ensikertalaista jonkin verran. Se on monelle ensimmäinen kerta elämässä, jolloin ei kerta kaikkiaan voi tietää, miten jokin asia tulee menemään. Yleensä ei edes, milloin se tapahtuu! Koska emme voi suunnitella synnytystä etukäteen, voiko siihen valmistautua? Voi, ja kannattaa. Tutkimusten mukaan ne, jotka ovat valmistautuneet, arvioivat jälkikäteen synnytyskokemuksensa paremmaksi silloinkin, kun kokemus on ollut vaikea ja kaikki on mennyt toisin kuin odotettiin.

Perheentuki- ja Naistalo- sivustoille on koottu hyvä tietopaketti synnytyksestä. Tutustu osioihin rauhassa. Sinusta voi tuntua, että tietoa on paljon kerralla sulatettavaksi, mutta ota yksi asia kerrallaan.

 1. Synnytys (Naistalo.fi)
 2. Synnytys-osio Perheentuki-sivuilla
 3. Synnytyksestä toipuminen (Naistalo.fi)
 4. Synnytyksen jälkeen -osio Perheentuki-sivuilla

Imetys

Miten valmistautua imetykseen? Mitä hankintoja imetystä varten pitää tehdä? Miksi imettäisin? Onko siitä jotain hyötyä? Mitä jos rinnanpäähän tulee haava imetyksen alkutaipaleella? Miten puoliso tai tukihenkilö voi tukea imetyksessä? Odotuksen aikana imetykseen valmistautuminen ja tiedon hankkiminen on todella tärkeää. Puoliso on imetyksen tärkeä tukihenkilö, joten tutustukaa yhdessä imetyksen aiheisiin.

 1. Imetykseen valmistautuminen -Perheentuki-sivuilla
 2. Imetys (Naistalo.fi)

Vastasyntynyt

Naistalo-sivustolla on hyvät videot vauvan perushoitoon liittyen. Löydät myös tietoa vastasyntyneen seulonnoista eli tutkimuksista, joita vauvalle tehdään syntymän jälkeen sekä miten kotiutuminen sairaalasta tapahtuu.

 1. Vastasyntyneen hoitaminen (Naistalo.fi)

Isän/puolison rooli

Puolison tai tukihenkilön rooli on ehdottoman tärkeä poikkeusoloista ja rajoituksista huolimatta. Perheentuki- ja Naistalo-sivustolla on aiheesta hyvät tekstit. Jo ennen synnytystä kannattaa miettiä erilaisia tapoja yhdessä mitkä luovat turvallisuutta äidille synnytystilanteeseen ja miten työnjako kotona tehdään synnytyksen jälkeen. Keskustelkaa mikä on teille luontevinta ja mitä ajatuksia tämä herättää.

 1. Puolison rooli (Naistalo.fi)
 2. Vauvan tuloon valmistautuminen -Perheentuki-sivuilla

Vanhemmuuteen valmistautuminen

Vanhemmuus tuo mukanaan uuden ulottuvuuden myös parisuhteeseen. Parisuhde ei ole edellytys hyvälle vanhemmuudelle ja perheiden kokoonpanot vaihtelevat paljon. Hyvän parisuhteen eteen pitää tehdä työtä ja sen toimivuuteen voi vaikuttaa. Pienetkin teot ja keskustelut auttavat pitämään parisuhteen vastavuoroisena ja elävänä. Vanhemmuuteen ei ole käsikirjoitusta ja hyvää vanhemmuutta on monenlaista. On tärkeää löytää oma tapa olla vanhempi ja keskustella siitä puolison kanssa. Toisilla tunteet vauvaa kohtaan alkavat jo raskauden aikana, toisilla ensikohtaamisella vauvan kanssa ja toisilla siinä menee hetki. Se on täysin normaalia ja sille kannattaa antaa aikaa.

Vanhemmuudesta ja vauvan tuloon valmistautumisesta on kerrottu Perheentuki-sivustolla näillä sivuilla:

 1. Vanhemmuuteen valmistautuminen
 2. Vauvan tuloon valmistautuminen

Tutustu myös (oman tilanteen mukaan)

 1. HUS ohjeet poikkeustilanteeseen ja rajoituksiin liittyen
 2. Mannerheimin lastensuojeluliiton vanhempainnetti.
 3. Väestöliitto: erilaista tietoa parisuhteesta sekä nettikursseja. Väestöliiton sivuilla myös paljon tietoa vanhemmuudesta.
 4. Imetyksen tuki ry: Odottajan opas
 5. Duoduo: Englanninkielinen vanhempainvalmennus- verkkokurssi
 6. Suomen monikkoperheet
 7. Muistathan että kirjastoissa sekä erilaisissa suoratoistopalveluissa on tarjolla äänikirjoja sekä e-kirjoja aiheeseen liittyen.

Lopuksi voit testata tietosi seuraavilla kysymyksillä

 1. Mitkä ovat synnytyksen eri vaiheet? Mitä niissä tapahtuu?
 2. Milloin synnytyksen alkaessa tulee lähteä sairaalaan? Kuinka kauan voi odotella kotona ja mitkä ovat tilanteet jolloin pitää olla heti yhteydessä sairaalaan?
 3. Listaa erilaisia lääkkeettömiä kivunlievityskeinoja. Mihin tarvitset niitä, vaikka toiveissasi olisi myös lääkkeelliset vaihtoehdot?
 4. Mikä on supistusten tehtävä?
 5. Mitä hyötyä äänenkäytöstä, hengitys- tai mielikuvaharjoituksista on synnytyksen aikana?
 6. Mitä erilaisia hoitotoimenpiteitä vastasyntynyt vauva tarvitsee päivittäin?
 7. Miksi ihokontakti on vastasyntyneelle tärkeää?
 8. Imetyksestä puhuttaessa puhutaan turvamerkeistä? Mitä ne ovat?
 9. Listaa kolme asiaa, jotka auttavat imetyksen käynnistymisessä synnytyksen jälkeen.
 10. Mitä tarkoittaa baby blues?
 11. Mitä tarkoitetaan jälkisupistuksilla? Entä jälkivuodolla?
 12. Miettikää omia vahvuuksianne, mitkä asiat vauvanhoidossa ovat mieleisiä juuri sinulle. Miten voisitte jakaa vastuuta arjessa?

Etäperhevalmennusmateriaali: 1.valmennuskerta (pdf) ja 2.valmennuskerta (pdf)  


Perhevalmennuksen kulku normaalioloissa 04.04.2022 13:07