Suoraan sisältöön

Perhevalmennus Helsingissä

Ei sairaana neuvolaan

Muistutamme, että äitiys- ja lastenneuvolaan ei saa tulla sairaana. Voit varata tarvittaessa uuden neuvola-ajan puhelimitse neuvolan puhelinpalvelusta p. 09 3105 5530 tai sähköisestä palvelusta.

Mikäli epäilet koronavirustartuntaa, lue täältä toimintaohjeet.


Tulevien vanhempien ryhmä istumassa neuvolan perhevalmennuksessa.


HUOM! Perhevalmennukset on peruttu ajalla 16.3-31.5.2020.

Helsinkiläisille ensisynnyttäjille tarkoitettu perhevalmennus koostuu ennen vauvan syntymää fysioterapiaryhmästä raskausviikoilla 15-25, neuvoloissa pidettävistä perhevalmennuksista raskausviikoilla 20-28 ja 30-38 sekä synnytyksen jälkeen leikkipuistoissa pidettävästä vauvaperhetoiminnasta.

Ilmoittautuminen perhevalmennus- ja fysioterapiaryhmiin tapahtuu tunnistautumalla ilmoittautumispalveluun ja valitsemalla ylävalikosta "avoimet palvelut". Lisätietoa omalta terveydenhoitajalta.

Ensisynnyttäjien fysioterapia ryhmässä käydään läpi raskauden vaikutuksia kehoon, kerrotaan raskaudenajan liikunnasta sekä selän lepoasennoista, lantionpohjan toiminnasta ja lihaskunnon ylläpitämisestä. Lisää tietoa fysioterapian ryhmistä saa omasta neuvolasta ja nettisivuilta. Synnytykseen liittyvistä asioista löytyy tietoa myös HUS:n Vauvamatkalla oppaasta.

Ensisynnyttäjäperheet voivat varata myös maksuttoman neuvontakäyntiajan suun terveydenhuollosta. Vastaanotolla ei tehdä suun terveystarkastusta, vaan keskustellaan perheen suun terveydestä ja hoidosta sekä tehdään mahdollinen hoidoin tarpeen arviointi. Odottavan perheen suun terveys -video ohjaa perhettä suun terveyttä edistäviin toimiin.

Perhevalmennuksesta osa on siirretty verkkoon ja parisuhdetta käsittelevä materiaali löytyy tältä sivustolta. Edellä kuvattua kokonaisuutta kutsutaan perhevalmennukseksi ja se on tarkoitettu kaikille ensimmäistä lastaan odottaville helsinkiläisille perheille. Perhevalmennuksen tavoitteena on tukea tulevia vanhempia antoisassa ja haastavassa hoito- ja kasvatustehtävässä. Perhevalmennuksella vahvistetaan vanhempien tietoja ja taitoja, jotta arki vauvan kanssa sujuu hyvin. Tarkoituksena on, että jokainen perhe löytää omat voimavaransa ja toimintatapansa.


Perhevalmennus Helsingissä (pdf).

Perhevalmennus Helsingissä (pdf)


Neuvolan perhevalmennus

Perhevalmennus on vuorovaikutuksellista ja voimavaralähtöistä ryhmämuotoista toimintaa; jokaisella perheellä on asiantuntijuus omaan elämäänsä. Perhevalmennusryhmät kokoontuvat kaksi kertaa ennen vauvan syntymää.

Neuvolan ensimmäisellä perhevalmennuskerralla raskauden puolessa välissä (raskausviikot 20-28) keskustellaan raskaudenaikaisista muutoksista, muistellaan omaa lapsuutta ja kuvitellaan kohdussa kasvavaa vauvaa. Lisäksi pohditaan imetystä ja muita vauvan hoitoon liittyviä käytännön asioita. Vauvaperhe tulee perhevalmennusryhmän vieraaksi. Perheen käynnin aikana käydään oikean vauvan kanssa läpi vauvan hoitoon ja vanhemmuuteen liittyviä asioita.

Neuvolan toisella perhevalmennuskerralla (raskausviikot 30-38) teemana on synnytys. Ryhmässä keskustellaan 

  • synnytyksen lähestymisen merkeistä, sairaalaan lähdöstä, 
  • rentoutumisesta, liikkumisesta, 
  • kivun lievityksestä, 
  • synnytyksen eri vaiheista, 
  • vauvan ensitapaamisesta, ihokosketuksesta ja 
  • ensi-imetyksestä sekä hoidoista. 

Valmennuksessa puhutaan myös sektiosta ja muista poikkeavista synnytyksistä. Myös lapsivuodeajasta ja siihen liittyvistä asioista jutellaan. Äidin fyysinen palautuminen, mielialojen vaihtelut, alavireisyys ja masennus sekä isän tai kumppanin osallisuus ja ystävien tai sukulaisten tuki ovat asioita, joita käsitellään ryhmässä. Parisuhdetta käsittelevä materiaali on koostettu näille sivustoille ja on tarkoitettu pariskunnille omatoimista tutustumista varten. Perhe voi tutustua virtuaalisesti synnytyssairaalaan, johon on menossa synnyttämään.

 

Leikkipuistojen vauvaperhetoiminta

Vauvan syntymän jälkeen Helsingin kaupungin leikkipuistot ja perhetalot järjestävät vauvaperhetoimintaa neuvolan perhevalmennuksen jatkoksi helsinkiläisille ensimmäisen lapsensa saaneille vanhemmille. Valmennusaiheita on neljä, ja ne ovat samansisältöisiä kaikissa toimipaikoissa. 

Aiheet ovat:

  • Yhdessä vauvan kanssa - mitä on varhainen vuorovaikutus?
  • Arjessa jaksaminen, vanhempana oleminen
  • Vauvan päivä- ja unirytmi

Toiminta on perheille maksutonta ja vapaaehtoista.

Aiheista voi valita kaikki tai vaikka ainoastaan yhden ja niihin saa osallistua haluamassaan järjestyksessä ja missä toimipaikassa vain. Toimipisteet toivovat ilmoittautumista sähköpostitse tai puhelimitse viimeistään päivää ennen tilaisuutta.JAA
20.03.2020 12:32