Suoraan sisältöön

Pre-eklampsia


Mikä on raskausmyrkytys eli pre-eklampsia?

Kun virtsaan alkaa erittyä valkuaista ja verenpaine on koholla, puhutaan raskausmyrkytyksestä eli pre-eklampsiasta tai toksemiasta. Raskausmyrkytyksen perimmäinen syy on edelleen epäselvä. On viitteitä immunologisista tekijöistä, jotka aiheuttavat muutoksia istukan pienimmissä verisuonissa. Elimistö nostaa verenpainetta, jotta sikiö saisi istukan kautta tarvitsemansa verimäärän. Istukan verisuonimuutokset huonontavat verenvirtausta. Lapsi saattaa voida huonosti kohdussa ja vaikeimmissa raskausmyrkytystapauksissa sikiön kasvu saattaa hidastua, jopa pysähtyä. Lapsi ottaa yleensä painonmenetyksen kiinni syntymänsä jälkeen.

Mitä aiemmin raskausmyrkytys puhkeaa, sitä suurempi ennenaikaisen synnytyksen vaara on. Neuvolan verenpainetarkkailun ja lepo-ohjeiden avulla pyritään hidastamaan raskausmyrkytyksen puhkeamista tai mahdollisesti estämään se kokonaan.

 

Kohonnut verenpaine

Verenpaine voi olla koholla jo ennen raskautta tai se voi kohota raskauden aikana. Verenpaine vaihtelee raskauden aikana siten, että se on usein keskiraskaudessa normaalia matalampi ja palaa normaalille tasolle viimeisellä raskauskolmanneksella.

Koholla olevan verenpaineen seurantaan liittyy virtsan valkuaisen eli proteiinin määrän seuraaminen. On tärkeää tarkkailla myös muita oireita kuten päänsärkyä, ylävatsakipuja, turvotuksia ja näköhäiriöitä.

Kohonnut verenpaine ja valkuaisen erittyminen virtsaan voivat olla merkkejä alkavasta raskausmyrkytyksestä.  

Näin mittaat verenpaineen: 
Näin mittaat virtsan proteiinin määrän liuskatestillä: 

 

Raskauden aikaisen verenpaineen hoito

Kohonnut verenpaine on tavallisin raskauteen liittyvä tihentynyttä seurantaa vaativa vaiva. Useimmissa tapauksissa verenpaineen nousu on lievää eikä johda vakaviin komplikaatioihin. Joissakin tapauksissa tilanne voi kuitenkin pahentua ja uhata äidin ja sikiön hyvinvointia. Siksi normaalia tiheämpi ja tarkempi seuranta saattaa olla tarpeen.

 

Milloin verenpaine on kohonnut?

Verenpaine on koholla, kun se on 140/90 mmHg tai enemmän. Kerran saatu korkeampi tulos ei välttämättä kerro kohonneesta verenpaineesta. Verenpaine mitataan aina kahteen kertaan ja mittaus uusitaan tarvittaessa levon jälkeen.

 

Lievästi koholla olevan verenpaineen hoito

Kohonneen verenpaineen ensimmäinen hoitomuoto on levon lisääminen. Lepo parantaa verenkiertoa siten, että sikiö saa istukan kautta mahdollisimman paljon kasvuun tarvittavia ravinteita. Turhaa rasitusta pyritään välttämään. Usein jo levon lisääminen tasoittaa verenpainetta, joskus joudutaan lisäksi antamaan verenpainetta alentavaa lääkettä.

 

Huomioitavaa ravitsemuksesta

Runsassuolainen ruoka voi lisätä turvotusta, kuormittaa munuaisia ja nostaa verenpainetta. Suolan saantisuositus normaalissa ruokavaliossa on enintään 5 grammaa vuorokaudessa.

Merkittävimmät ruokavalion suolan lähteet:

  • ruoanvalmistuksessa käytetty ja ruokaan lisätty suola
  • leipä ja muut viljavalmisteet
  • lihavalmisteet (makkarat, leikkeleet)
  • juustot
  • mausteseokset
  • runsassuolaiset naposteltavat.

Myös lakritsi ja salmiakki kohottavat verenpainetta. Turvotuksen vähentämiseksi on muistettava juoda nestettä, mielellään vettä 1,5–2 litraa päivässä.

 

Oireet myrkytyksen pahetessa

Odottaja saattaa havaita erilaisia oireita kuten päänsärkyä, näköhäiriöitä (esim. nokisadetta), yleistä huonovointisuutta tai pantamaista kipua sydänalassa. Raskausmyrkytyksen pahetessa kasvojen ja käsien turvotukset lisääntyvät ja virtsamäärä saattaa pienetä huomattavasti. Oireista on syytä ilmoittaa neuvolaan.

 27.10.2021 15:39