Suoraan sisältöön

Raskausdiabetes

Raskausdiabetes on raskauden aikana ensimmäistä kertaa ilmenevä sokeriaineenvaihdunnan häiriö. Raskausdiabetes todetaan kahden tunnin sokerirasituskokeella. Raskausdiabeteksessa äidin insuliinintuotanto ei riitä kattamaan raskauden ajan lisääntynyttä tarvetta. Siksi äidin verensokeri kohoaa ja sikiö voi kasvaa normaalia suuremmaksi. Odotusaikana raskaushormonien määrä veressä lisääntyy ja kehon rasvamäärä kasvaa. Näiden seurauksena insuliinin teho saattaa heiketä raskausaikana.

 Valmistautuminen sokerirasitukseen (linkki Naistalon sivuille)

Raskausdiabetekselle altistavia tekijöitä ovat

  • liikapaino
  • suvussa oleva taipumus diabetekseen
  • yli 40 vuoden ikä
  • aiemmassa synnytyksessä yli 4,5-kiloinen lapsi
  • aiempi raskausdiabetes
  • sokeri aamuvirtsassa
  • munasarjojen monirakkulaoireyhtymä (PCO).

 > Lue lisää Naistalon sivuilta

Raskausaikana on tärkeää pitää verensokeri normaalina ja painonnousu kohtuullisena. Nämä tavoitteet saavutetaan yleensä ruokavalion, liikunnan ja tarvittaessa insuliinihoidon avulla. Raskausdiabeteksen hyvä hoito turvaa raskauden luonnollisen etenemisen ja ehkäisee sikiön liikakasvua. Synnytyksen jälkeisellä painonhallinnalla voidaan ehkäistä sekä raskausdiabeteksen uusiutumista että tyypin 2 eli aikuistyypin diabeteksen puhkeamista.

Linkki palvelupolkuun (pdf).

Odottavan äidin raskausdiabeteksen hoito

Raskausdiabetesohje (pdf)

Ravitsemus: Tutustu saamaasi ravitsemusohjeeseen ja kiinnitä erityisesti huomiota säännöllisiin ruoka-aikoihin, pieniin aterioihin, rasvan laatuun sekä kuidun ja hiilihydraattien määrään ja laatuun.

Hyviä hiilihydraattilähteitä ovat täysjyväviljavalmisteet, kasvikset, peruna, nestemäiset maitovalmisteet, hedelmät ja marjat.

Huonoja hiilihydraattilähteitä ovat sokerit, sokeripitoiset elintarvikkeet ja valkoiset viljavalmisteet.

Raskausdiabeetikon verensokeri nousee herkästi aamulla ja aamupalan jälkeen. Tämän vuoksi aamupala on normaalia pienempi. Verensokeri pysyy sopivana, kun syö usein ja vähän kerralla sekä panostaa runsaaseen kuidun saantiin.

Liikunta: Pyri harrastamaan reipasta liikuntaa ainakin 30 minuuttia päivässä. Liikkua voi kymmenen minuutin jaksoissa.

Verensokereiden seuranta kotona

Kahden tunnin sokerirasitus tehdään lähes kaikille odottaville äideille raskausviikoilla 24–28. Jos kokeen tulos on poikkeava, terveydenhoitaja antaa ajan ryhmäohjaukseen, jossa kerrotaan lisätietoa raskausdiabeteksesta, ruokavalion ja liikunnan merkityksestä, opetetaan mittamaan verensokeri ja annetaan mukaan verensokerimittari ja verensokerin seurantaohjeet.

Raskaana oleva nainen mittaamassa verensokeriaan.
Verensokerin tavoitearvot kotiseurannassa ovat ennen aamiaista tai muuta ateriaa alle 5,5 mmol/l ja tunnin kuluttua ateriasta alle 7,8 mmol/l. Jos aamupaastoarvo on ≥ 5,5 mmol/l kahdesti viikon sisällä mitattuna tai aterian jälkeinen arvo on toistetusti ≥ 7,8 mmol/l, ota yhteys neuvolaan.

Omaseuranta kotona

  • Mittaa joka toinen viikko aamupaastoarvo neljänä aamuna (paastoaika korkeintaan 10 tuntia).
  • Tee joka toinen viikko seitsemän mittauksen päiväseuranta. Vuorokausikäyrä saadaan mittaamalla verensokeri ennen ateriaa ja tunti aterian päättämisen jälkeen aamiaisella, lounaalla, päivällisellä ja iltapalalla.
  • Kirjaa arvot verensokeriseurantavihkoon ja ota se aina mukaasi neuvolaan ja synnytyssairaalaan.

Jos kahden tunnin sokerirasituskokeessa paastosokeri on ≥ 6,0 mmol/l, tai 2 tunnin arvo on yli 11, neuvolasta tehdään lähete äitiyspoliklinikalle, jonka diabeteskätilö ottaa odottajaan yhteyttä.

Verensokerin seuranassa tarvittavat välineet annetaan ensimmäisen ohjauksen yhteydessä. Liuskoja annetaan 40 liuskaa / 4 viikkoa tai muu lähetteessä oleva määrä. Mikäli haluat mitata verensokerisi useammin kuin seurantaohjeessa neuvotaan, voit ostaa liuskoja esimerkiksi Helsingin diabetesyhdistykseltä.

Tarvittaessa Koskelan omahoitotarvikejakelupisteestä haetaan sairaalan diabeteskätilön lähetteellä diabeteksen hoitoon tarvittava insuliinikynä. Soita ja sovi asiasta etukäteen. Lisätietoa: Omahoitotarvikkeiden jakelu

 

Verensokerin mittaaminen
 

Imetykseen valmistautuminen

Raskausdiabeetikolle suositellaan rintojen käsinlypsyä jo raskausaikana. Äidinmaidonnousu tapahtuu yleensä 2-4 vuorokauden kuluttua lapsen syntymästä. Mitä aiemmin ja tiheämmin synnytyksen jälkeen rinnat saavat stimulaatiota, sitä nopeammin maitomäärät nousevat.
Harjoittelemalla rintojen lypsämistä jo raskausaikana tulee käsin lypsäminen äidille tutuksi ja sitä on myös helpompi jatkaa ensipäivinä maitomäärien kasvattamiseksi imetysten ohella.
Käsinlypsyn voi aloittaa raskausviikolla 38 tai kun synnytyksen käynnistyspäätös on tehty. Ennen raskausviikkoa 38 ei rintojen lypsämistä suositella. Ohjeen rintojen käsinlypsyyn saat neuvolasta tai äitiyspoliklinikalta.

Video rintojen käsin lypsämisestä löytyy Naistalon sivuilta.


 Raskausdiabetesohje (pdf)

Verensokerin mittaaminen kohta kohdalta

Raskausdiabetes ja synnytys (naistalo.if)

Hyvän hoito vauvan syntymän ja raskausdiabeteksen jälkeen (Diabetesliitto)


Ruoka

Raskausdiabeteksen ruokaohjeistus, Neuvokas perhe

Raskausajan ravitsemus, Neuvokas perhe
26.02.2021 14:24