Suoraan sisältöön

Keskenmeno


Monilla on raskauden alussa pientä verenvuotoa, ja silti raskaus sujuu hyvin. Alkuraskaudessa voi olla kohdun kasvamiseen liittyvää alavatsakipua, joka muistuttaa kuukautistyyppistä kipua.

Keskenmenoja on noin 15-25 % todetuista raskauksista. Suurin osa eli noin 75 % keskenmenoista tapahtuu alkuraskaudessa ennen 13. raskausviikkoa. Tavallisin syy keskenmenoon on sikiön vakava kromosomipoikkeavuus. Käynnistymässä olevaa tai käynnissä olevaa keskenmenoa ei voi lääketieteellisesti estää.

 

Alkuraskaudessa

Alkuraskauden keskenmenosta puhutaan silloin, kun raskaus keskeytyy ennen raskausviikkoa 12. Hyvin varhainen keskenmeno voi jäädä huomaamatta, jos kuukautiset ovat vain pari päivää myöhässä ja vuoto on vain hieman normaalia runsaampaa kuin kuukautisvuoto. Varhainen keskenmeno ei vaadi mitään hoitoa.

Alkuraskauden keskenmenoon liittyvä kipu johtuu kohdun supistuksista ja kohdunkaulan avautumisesta. Jos vuoto ja kipu jatkuu, on lääkärin hyvä tarkistaa ultraäänitutkimuksella raskauden tilanne ja vuodon syy. Tutkimuksessa tarkistetaan, onko kohdussa raskausviikkoja vastaava sikiö, onko kyse esimerkiksi tuulimunaraskaus tai onko raskaus keskeytynyt.

 

Myöhäinen keskenmeno

Myöhäisellä keskenmenolla tarkoitetaan raskauden keskeytymistä, joka tapahtuu yli 12. raskausviikolla ja ennen 22. raskausviikkoa ja yleensä sikiö painaa tällöin alle 500 grammaa. Ennen raskausviikkoja 22+0 tapahtunutta sikiönmenetystä sanotaan keskenmenoksi. Kohtukuolema eli fetus mortus on kyseessä, kun raskausviikkoja on vähintään 22+0 tai sikiön paino on yli 500 grammaa. Kohtukuolemasta lisää Naistalon sivulla  ja Terveyskirjastossa.

Keskenmeno alkaa yleensä vähäisellä verenvuodolla, joka muuttuu runsaammaksi. Vuodon mukana saattaa tulla suuriakin hyytymiä. Kuukautiskipujen kaltaiset alavatsa- ja selkäkivut ovat yleisiä. Joskus sikiö on voinut olla kuolleena useampia viikkoja ja keskenmeno havaitaan kohdun kasvun pysähtymisenä. Myöhäinen keskenmeno voi alkaa myös lapsivedenmenolla.

Toistuvista keskenmenoista puhutaan, jos naisella tulee kolme alkuraskauden keskenmenoa peräkkäin tai kaksi peräkkäistä alkuraskauden keskenmenoa, joista toinen on tapahtunut toisella raskauskolmanneksella.

Yksittäisen keskenmenon jälkeen seuraava raskaus sujuu todennäköisesti normaalisti.

 

Miten hakeudun hoitoon?

Kaikissa päivystyksellisissä tilanteissa tulee soittaa ennen lähtöä sairaalan päivystykseen. Yhteystiedot löytyvät alla olevasta linkeistä. Pääsääntöisesti raskaana oleva tarvitsee lääkärin tai terveydenhoitajan lähetteen sairaalapäivystykseen. Alkuraskauden aikana raskaana oleva voi kuitenkin tulla naistentautien päivystykseen ilman lähetettä, jos hänellä on verenvuotoa emättimestä ja voimakas vatsakipu, johon kipulääke ei auta.

Alkuraskauden aikana tapahtuvat keskenmenot pyritään toteamaan ja hoitamaan virka-aikana naistentautien poliklinikalla. Vain runsaasti vuotavat keskenmenopotilaat tarvitsevat päivystyksellistä hoitoa. Keskenmeno varmistetaan ultraäänitutkimuksen avulla tai joskus verestä mitattavia raskaushormonipitoisuuksia seuraamalla. Jos kohtu on itsekseen tyhjentynyt tai tyhjenemässä eikä vuoto ole runsasta, tilannetta jäädään seuraamaan. Jos kohdun tyhjentäminen on tarpeen, vaihtoehtoina on lääkkeellinen hoito kohtua supistavilla lääkkeillä tai kohdun kaavinta.

>> HUS:n ohjeet päivystykseen hakeutumisesta

 

Selviytyminen

Tunteista puhuminen ja surun läpikäyminen ovat henkisen selviytymisen ja mahdollisen uuden raskauden kannalta tärkeää. Raskauden päättyminen voi aiheuttaa itkua, surua ja syyllisyyttä. Joskus keskenmenosta selviytyminen, voi olla henkisesti raskasta. Mikäli koet tarvitsevasi asiantuntija-apua, asiasta kannattaa mainita hoitajalle tai lääkärille.  Tarvittaessa voit keskustella oman terveydenhoitajan kanssa neuvolassa, jos sinulla oli jo varattu aika neuvolaan tai olla yhteydessä terveysasemalle.   Tukea matalalla kynnyksellä voit kysyä myös Mieppi :stä

>> SELMA oma-apuohjelmasta Mielenterveystalon sivuilla

Keskenmenolle altistava tekijä on ikä. Naisen ylittäessä 35 ikävuotta keskenmenon riski kasvaa. Myös miehen iällä on merkitystä.

  • Raskautta toivovan pariskunnan kannattaa pyrkiä terveellisiin elämäntapoihin; ylipainoa, tupakointia ja päihteiden käyttöä kannattaa välttää.
  • D-vitamiinin ja foolihapon saannista kannattaa huolehtia raskautta yrittäessä.

 

Usein kysyttyjä kysymyksiä keskenmenosta

 

Olenko tehnyt jotain, joka aiheuttaa keskenmenon?

Et ole voinut aiheuttaa keskenmenoa itse. Tavallisin syy keskenmenoon on sikiön vakava kromosomipoikkeavuus. Siten käynnistymässä tai käynnissä olevaa keskenmenoa ei voi myöskään lääketieteellisesti estää.

 

Kuinka kauan vuoto kestää?

Vuodon kesto on yksilöllistä. Vuodon kesto riippuu keskenmenon hoitotavasta. Lääkkeellisen hoidon jälkeen vuoto voi kestää 6 vrk–6 viikkoa. Imukaavinnan jälkeen vuoto kestää keskimäärin 3-10 vuorokautta.

 

Millainen on vuodon määrä?

Aivan alkuraskaudessa tapahtuvassa keskenmenossa vuoto on usein vain hieman normaalia kuukautisvuotoa runsaampaa. Raskaudenkeston lisääntyessä vuodon määräkin lisääntyy. Lääkkeellisessä keskenmenon hoidossa vuoto on ensimmäisinä päivinä runsaampaa kuin kuukautiset ja mukana voi olla hyytymiä. Muutaman ensimmäisen päivän jälkeen vuodon määrä niukkenee. Kaavinnan jälkeen vuoto on yleensä kuukautisvuotoon verrattuna niukempaa.

 

Kipua? Mitä kipulääkkeitä voin käyttää?

Kivun kokemus on yksilöllistä ja siihen vaikuttavat monet tekijät. On täysin normaalia, että kipu on lievää. Keskenmenon yhteydessä on tärkeää huolehtia myös riittävästä kivunlievityksestä. Kotona voit ottaa ibuprofeenia 600-800 mg (esim. Burana®, Ibumax®, Ibuxin®…) sekä parasetamolia 1 g (esim. Panadol®, Paratabs®, Paramax®…) molempia kahdeksan tunnin välein. Lääkäri on saattanut määrätä sinulle jotain toista kipulääkettä. Käytä lääkärin määräämää kipulääkettä reseptin ohjeen mukaan.

Lisäksi voit kokeilla lääkkeettömiä kivunlievitysmenetelmiä, kuten lämmintä kaurapussia tai suihkua sekä liikkumista. Mikäli nämä keinot eivät riitä, ole yhteydessä Naistentautien poliklinikalle.

 

Toistuuko keskenmeno?

Yksittäisen keskenmenon jälkeen seuraava raskaus sujuu mitä todennäköisimmin aivan normaalisti. Jopa kolmen perättäisen keskenmenon jälkeen 60 % todennäköisyydellä seuraava raskaus sujuu normaalisti.

>> Keskenmenosta Naistalon sivuilta

>> Vertaistietoa myöhäisestä keskenmenosta29.03.2021 15:45