Suoraan sisältöön

Koululaisen suun terveys

Koululaisen hampaat harjataan aamuin illoin ja aikuisen pitää auttaa lasta hampaiden puhdistuksessa tai ainakin tarkistaa harjaustulos aina 10-vuotiaaksi saakka.

Hampaat tulisi harjata järjestelmällisesti, jotta kaikki pinnat tulee puhdistettua. Harjalla puhdistetaan ylä- ja alahampaiden ulkopinnat, sisäpinnat ja purupinnat sekä ienrajat. 

Etenkin uusien takahampaiden purupinnat pitää harjata huolellisesti, vaikka hammas ei olisi kokonaan puhjennut. Puhkeavat hampaat eivät ole vielä täysin valmiita, jonka vuoksi ne reikiintyvät helposti. 

Koululainen harjaa hampaitaan sähköhammasharjalla.

Hyvä hammasharja on pieni ja pehmeä. Lasten sähköhammasharjaa suositellaan myös käytettäväksi ja sillä saadaan hampaat puhdistettua helpommin ja innostettua lasta hampaiden hoitamiseen. Harjaustuloksen tarkastamiseen voi käyttää apteekista saatavia plakkiväritabletteja.

Aikuisten hammasharjaa aloitetaan käyttämään viimeistään yläkouluun mennessä. Hammasvälien puhdistus tulee aloittaa noin 10–12-vuotiaana joko hammaslangalla tai harjatikulla. Jos hampaita ei pestä säännöllisesti hampaat reikiintyvät ja ikenet tulehtuvat.

Hammastahnaa ei huuhdella pesun jälkeen. Riittää kun ylimääräinen tahna syljetään pois, kun lapsi oppii tämän taidon.

Suun ja hampaiden terveys on perheen yhteinen asia. Hyvät mallit ja valinnat ovat arkipäivän pieniä tekoja. Paras tapa suojella lapsen hampaita reikiintymiseltä on hoitaa niitä hyvin kotona.

 

Harjaus

Lasten hampaat harjataan fluorihammastahnalla aamuin illoin. Aikuisen tulisi auttaa hampaiden puhdistuksessa tai ainakin tarkistaa harjaustulos aina yläkouluikään saakka. Hampaat tulisi harjata järjestelmällisesti, jotta kaikki pinnat tulee puhdistettua. Harjalla puhdistaan ylä- ja alahampaiden ulkopinnat sekä kaikki hampaiden sisäpinnat, purupinnat ja ienrajat. 

Etenkin uusien takahampaiden purupinnat pitää harjata huolellisesti, vaikka hammas ei olisi kokonaan puhjennut. Puhkeavat hampaat eivät ole vielä valmiita jonka vuoksi ne reikiintyvät helposti.

Hyvä hammasharja on pieni ja pehmeä. Sähköhammasharjaa suositellaan myös käytettäväksi koska sillä saadaan hampaat puhdistettua helpommin ja innostettua lasta hampaiden hoitamiseen. Aikuisten hammasharjaa tulisi alkaa käyttää viimeistään yläkouluun mentäessä.  Harjaustuloksen tarkastamiseen voi käyttää apteekista saatavia plakkiväritabletteja. Hammasvälien puhdistus tulee aloittaa noin 10–12-vuotiaana joko hammaslangalla tai harjatikulla. Jos hampaita ei pestä säännöllisesti hampaat reikiintyvät ja ikenet tulehtuvat.

Fluori

Fluori kovettaa hampaan päällimmäistä kerrosta eli hammaskiillettä. Tarvittava määrä fluoria saadaan harjaamalla hampaat säännöllisesti ja käyttämällä ikäsuositusten mukaisesti fluorihammastahnaa. Hammashoitolasta voidaan suositella tarpeen mukaan lisäfluoria. Tarvittaessa fluoritabletteja saa apteekista; annosteluohjeet löytyvät pakkauksesta.

Hammastahnaa ei huuhdella pesun jälkeen. Riittää kun ylimääräinen tahna syljetään pois. Fluorisuositukset löydät täältä ( Fluorisuositus).

Terveellinen ravitsemus

Lapsi alkaa itsenäistyä kouluvuosina ja kaveripiiri vaikuttaa myös ruokailutottumuksiin. Tästä syystä on tärkeää huolehtia terveellisistä ruokailutottumuksista. Säännölliset ruokailuajat ylläpitävät hyvää suun terveyttä. Sopiva ateriarytmi on 5–6 kertaa päivässä ja ylimääräisiä välipaloja tulisi välttää. Koululaiselle suositeltu rytmi ruokailussa on aamiainen, koululounas, välipala koulussa tai kotona, päivällinen ja iltapala. Sokeripitoiset tuotteet vievät helposti ruokahalun ja vähentävät muun, täysipainoisemman ruoan osuutta ruokavaliossa. Kotona syöty päivällinen ja iltapala ovat tärkeitä jottei lapsen tarvitse hakea energiaa makean syömisestä aterioiden välillä tai aterioiden puuttuessa.

Hampaat altistuvat happohyökkäykselle aina, kun nautimme aterian, välipalan tai kun napostelemme tai juomme muuta kun vettä. Hampaat kestävät 5–6 happohyökkäystä päivän mittaan, muuten sylki ei ehdi korjata jatkuvien happohyökkäyksien aiheuttamia kiilteen liukenemisia, ja hampaiden reikiintyminen alkaa.

Napostelun, makeiden ja happamien juomien käytön lisääntyminen uhkaa monen koululaisen ja nuoren suunterveyttä. Teinien elämäntavat ja ruokailutottumukset saattavat muuttua, välipalojen määrä lisääntyä ja taskurahaa käytetään makeisten, limsojen ja urheilujuomien ostamiseen. Muutokseen voi olla vaikea puuttua, mutta rajoitusten sijaan heille voi tarjota hammasystävällisiä Ksylitol-tuotteita.

Ravitsemussuositukset

Syödään yhdessä ruokasuositukset lasiperheelle 2016

Terveelliset ruokatottumukset, Hammaslääkäriliitto

Juomat

Juoman valinta:

Totuta lapsesi veden juomiseen - vesi on paras janojuoma. Ruokajuomaksi soveltuu myös maito sekä piimä.

Mehut, tuoremehut, maustetut kivennäisvedet, mummonmehut sekä light- juomat ovat haitallisia hampaille jatkuvasti käytettynä. Ne ovat happamia ja monissa on lisäksi runsaasti sokeria. Suurin osa virvoitusjuomista, light-juomista, urheilu- ja energiajuomista, useimmista makuvesistä, täysmehusta ja marjamehuista sisältävät sitruunahappoa joka on haitallista hampaille. Sitruunahappo aiheuttaa hammaskiilteen syöpymistä eli eroosioita. Lisätietoa suositeltavista juomista löydät ravitsemussuosituksista.

Tuorepuristettujen mehujen runsas käyttö ei myöskään ole suositeltavaa.

Mehut ovat happamampia ja aiheuttavat herkemmin hampaiden eroosiota. Marjat, hedelmät ja vihannekset tulisi syödä pureskeltavassa muodossa. Pureskellessa syljen eritys lisääntyy joka huuhtelee hampaiden pintoja ja suojaa hampaita. Happamien ruoka-aineiden ja juomien käyttö suositellaan liitettäväksi aterioiden yhteyteen.

Ksylitoli

Ksylitolin säännöllinen käyttö auttaa ehkäisemään kariesbakteerin tarttumista ja hampaiden reikiintymistä. Ruokailut on hyvä päättää ksylitolipurukumiin tai -pastilliin happohyökkäyksen katkaisemiseksi. Ksylitolin käyttö 3–5 kertaa päivässä tuottaa merkitsevän lisäsuojan hampaille.

Säännöllinen ksylitolin käyttö tulisi aloittaa viimeistään pysyvien hampaiden puhjetessa ja suositellaan erityisesti 5–13- vuotiaille. Ksylitoli vaikuttaa edullisesti nimenomaan puhkeaviin hampaisiin. Makeisia ei pitäisi syödä joka päivä. Karkkipäivän sijaan suositellaankin aterian jälkeistä herkkuhetkeä kerran viikossa ja sitten ksylitolia vielä viimeiseksi.

Ksylitol - tuotteista hampaille suotuisampia ovat Suomen Hammaslääkäriliiton suosittelemia tuotteita. Näissä tuotteissa on riittävästi ksylitolia ja ne eivät sisällä suunterveydelle haitallisia aineita. Suosi erityisesti täysksylitolituotteita. Tänä päivänä kaikkein parhaimpana vaihtoehtona pidetään 100 % ksylitolilla makeutettuja täysksylitolipurukumeja tai -pastilleja.

Suun terveystarkastukset

Hammashoitolasta lähetetään kutsu kotiin määräaikaisiin koululaisen suun terveystarkastuksiin 1.- ja 5. luokkalaisille jonka suorittaa suuhygienisti sekä 3.- ja 8.- luokkalaisille jonka suorittaa hammaslääkäri. Alle 18-vuotiaat, joilla on suurentunut riski suun sairauksiin, kutsutaan yksilöllisen hoitosuunnitelman mukaan hammashoitolasta.

Oikomishoito

Oikomishoito voidaan aloittaa, mikäli henkilöllä on purentavirhe joka aiheuttaa ongelmia. Oikomishoitoon ei ole tarvetta pienien epäsäännöllisyyksien tai hammasrivien ahtauksien vuoksi. Hammashoitolassa seurataan lasten purennan kehitystä määräaikaistarkastuksien yhteydessä. Purentavirheet pisteytetään niiden vaikeusasteen mukaan asteikolla 1-10 jonka mukaan hoidontarve määritellään.

Oikomishoito on erikoishoitoa ja hoidon onnistumiseksi on välttämätöntä, että lapsi on kiinnostunut omista hampaistaan ja oikomishoidosta. Oikomishoito voi kestää useita vuosia ja jos yhteistyöhalua ei ole saattaa oikomishoito mennä hukkaan. Kiinteä oikomiskoje vaikeuttaa hampaiden puhdistusta jolloin Ksylitolin säännöllistä käyttöä suositellaan erityisesti.26.02.2021 14:22