Suoraan sisältöön

Ruutuaika

Ruutuaika jakaa mielipiteitä. Ruutuaika tarkoittaa tietokoneen, pelikonsolin, tabletin tai tv:n ääressä käytettyä aikaa. Vanhempana sinulla on oikeus ja velvollisuus rajoittaa lapsen ruutuaikaa. Liiallinen ruutuaika voi olla pois ulkoilusta tai nukkumisesta. 

Äiti ja poika pelaavat konsolipeliä sohvalla.

Ruutuajassa on eroja. Videoiden tai elokuvien katsominen on passiivista, kun taas omien videoiden tekeminen ja pelaaminen voi kehittää lapsen ajattelua ja taitoja. Esimerkiksi liikkeellä ohjattavat pelit ovat mukavaa hyödyllistä ajan vietettä vaikka koko perheelle. Sinun kannattaa keskustella lapsesi kanssa siitä, mitä hän tekee puhelimella ja tietokoneella. Aikaa voi kulua esimerkiksi kavereiden ja nettituttujen kanssa keskustelemiseen.

Lapsen tai aikuisen ei ole hyvä istua paikallaan kahta tuntia kauempaa kerralla. Myös liikkeessä ollessa puhelimen ja tabletin katselussa kannattaa muistaa hyvä asento.

  • Neuvo lastasi pitämään pieniä taukoja. 
  • Opeta lasta myös istumaan ryhdikkäästi. Näin hartiat eivät kipeydy.
  • Muistuta lastasi, että myös tablettia ja puhelinta kannattaa katsoa pää pystyssä. Jos pää roikkuu alas, hartiat ja niskat tulevat nopeasti kipeiksi.

 27.02.2019 10:08