Suoraan sisältöön

9–12-vuotiaat

Yhdeksänvuotiaasta 12-vuotiaaksi lapsi on usein mukavaa seuraa. Hän on sopeutunut kouluun ja kiinnostuu erilaisista asioista.

Jokainen lapsi kasvaa ja kehittyy omaan tahtiinsa. Kehitysvaiheisiin liittyvät tiedot ovat aina suuntaa antavia.

12-vuotias lapsi pitelee kahta ilmapalloa 9-vuotiaan hyppiessä hyppynarulla.

Murrosikä ei usein ole pahimmassa vaiheessa ja elämä sujuu mukavasti. Lapsen kanssa on usein helppo tulla toimeen. Tässä vaiheessa vanhemman kannattaa pitää yllä hyvää suhdetta lapseen ja viettää aikaa yhdessä.

Sinun kiinnostuksesi ja kannustuksesi auttaa lastasi kehittymään omaksi itsekseen. Pysähdy säännöllisesti siis kysymään, mitä hänelle kuuluu ja mitä hänellä on mielessään.

Yhdeksän-kaksitoistavuotiaan kanssa kannattaa keskustella myös tulevasta murrosiästä. Luottamuksen vahvistaminen nyt voi helpottaa keskustelua kun lapsi tulee murrosikään. Kun lapsesi luottaa sinuun, hän uskaltaa puhua sinulle melkein kaikesta.

Myös lapsesi haluaa, että luotat häneen. Hänelle voi antaa vastuuta esimerkiksi oman huoneen siistinä pitämisestä tai pölyjen pyyhkimisestä. Anna lapsellesi kokemuksia siitä, että hän voi auttaa.

Lisää tietoa 9-12-vuotiaan kehityksestä löydät esimerkiksi Mannerheimin Lastensuojeluliiton Vanhempainnetistä ja Väestöliiton sivuilta. Lisää linkkejä löydät linkkilistasta.

 

Lapsen tunteiden, kokemusten ja seksuaalisuuden kehityksestä videoilla kertoo lastenpsykiatri Raisa Cacciatore.26.02.2021 14:01