Suoraan sisältöön

Lapsi sairastaa

Pienille lapsille on hyvin tavallista sairastella ensimmäisen ikävuoden jälkeen erityisesti nuhaa, yskää ja kuumetta. Myös korvatulehdukset ovat yleisiä ja aiheuttavat muiden sairauksien ohella usein huolta alle kouluikäisten lasten perheissä. Lapsen kasvaessa ja kehittyessä vastustuskyky vahvistuu ja sairastelu yleensä vähenee.

Vanhemmat odottavat sairaan lapsen kanssa lääkäriin pääsyä terveysasemalla.

Tyypillisimpiä sairauksia voi hoitaa kotihoito-ohjeiden avulla. Jos huoli on suuri, on apua tarjolla esim. terveysneuvonnan puhelinpäivystyksessä ja terveysasemilta. Kun lapsen tarvitsee päästä lääkäriin, kannattaa siis soittaa terveysneuvontaan tai olla yhteydessä terveysasemaan.

Terveysneuvonnan puhelinnumero (24h): 

09 310 10023

 

Terveysasemien yhteystiedot

Terveysasemat palvelukartalla


Tietoa verkossa lasten sairauksista


Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin ylläpitämään Lastentalo.fi-palveluun on koottu kattavasti tietoa yleisimmistä lasten sairauksista, kotihoidosta ja siitä milloin on syytä lähteä lääkäriin. Sivulta löytyy myös oirenavigaattori ja sairaanhoitaja -chat.

Banneri oirenavigaattoriin ja sairaanhoitaja-chattiin.

Lapsen hengitystietukos. Lapsi vetää helposti henkeensä ruokaa, makeisia tai pieniä leluja. Oikealla ensiavulla pelastat lapsesi tukehtumiselta. Perheentuen ja Suomen Punaisen Ristin videoilla opastetaan:

  • miten poistat tukoksen vauvan ja lapsen hengitysteistä. 

Jos vauva tai lapsi ei hengitä, tarvitaan puhallus-paineluelvytystä. Videolta näet:

  • miten annat vauvalle ja lapselle puhallus-paineluelvytystä.JAA
09.10.2019 15:21