Suoraan sisältöön

Hampaiden kehitys

Maitohampaiden puhkeaminen

Lapsen hampaat puhkeavat yksilölliseen tahtiin, johon ei itse pysty vaikuttamaan. Ensimmäiset maitohampaat puhkeavat noin kuuden kuukauden iässä. Lapsen maitohampaistoon kuuluu yhteensä 20 hammasta, jotka puhkeavat kolmen ensimmäisen ikävuoden aikana.

Hammashoitaja tarkistaa lapsen suun terveyden.

Pysyvien hampaiden puhkeaminen

Maitohampaat alkavat heilua noin 5–6-vuotiaana, jolloin ensimmäinen vaihduntavaihe alkaa. Usein uusi, pysyvä hammas puhkeaa maitohampaan eteen tai taakse.

Ensimmäisenä vaihtuvat yleensä keskimmäiset alaetuhampaat. Lähes samaan aikaan voi alkaa ensimmäisten pysyvien takahampaiden puhkeaminen viimeisten maitohampaiden taakse. Puhkeavat hampaat eivät ole vielä täysin valmiita, jonka vuoksi ne reikiintyvät helposti. On tärkeä että uusien takahampaiden purupinnat harjataan huolellisesti, vaikka hammas ei olisi kokonaan puhjennut. Sähköhammasharjalla saat puhkeavat hampaat helpommin puhdistetuksi. 

Kaikki pysyvät hampaat ovat puhjenneet noin 13. ikävuoteen mennessä viisaudenhampaita lukuun ottamatta. Yksilölliset erot ovat kuitenkin tavallisia.

Heiluvan maitohampaan voi irrottaa itse

Hampaiden vaihtumisessa on kyse normaalista kehitysvaiheesta mutta silti heiluva maitohammas voi usein sekoittaa lapsen arkea. Usein uusi, pysyvä hammas puhkeaa maitohampaan etu- tai takapuolelle. Älä huolestu, pysyvä hammas ohjautuu ajan kanssa oikeaan kohtaan.

Maitohampaan irtoaminen on hidas prosessi. Reilusti heiluvassa maitohampaassa on jäljellä vain näkyvä kruunuosa, koska pysyvä hammas on kasvaessaan ”syönyt” maitohampaan juuren pois edestään. Voitte rauhoitella ja kehua lasta, kertoa lapselle että olet tullut isoksi ja uusi hammas kasvaa suuhun.

Voitte halutessasi heilutella hammasta. Kun hammas on riittävän heiluva, tarjoa apuasi, kannusta ja rohkaise lasta itse irrottamaan se. Hyvä vinkki on tarttua heiluvaan hampaaseen paperinenäliinalla ja pyöräyttää se irti. Ikenestä ei yleensä juurikaan vuoda verta, joten lapsi voi syödä ja juoda normaalisti. Hammaskeiju voi tuoda kirjeen, jossa on lupaus jostain mukavasta yhteistä tekemisestä esim. yhteinen satuhetki, yhdessä ulkoilua, leikkiä, kirjastoretki. Jos hampaan irrotus ei onnistu kotikonstein, tai poiston jälkeen ilmaantuu muita oireita ottakaa silloin yhteyttä hammashoitoon.18.06.2018 16:29