Suoraan sisältöön

4-vuotiaat

Nelivuotias alkaa huomioida toisia ihmisiä entistä enemmän ja hämmästyttää läheisiään huomaavaisuudellaan. Lapsi on ajatuksissaan iso, vaikka on vielä pieni ihminen. 

Neljävuotiaana lapselle tehdään laaja neuvolatarkastus. Lapsen hyvinvointia ja kehitystä arvioidaan Hyve-mallin avulla, joka muodostuu päivähoidossa käytävästä varhaiskasvatuskeskustelusta (vasu) sekä neuvolan terveydenhoitajan ja lääkärin tarkastuksista. Laajassa terveystarkastuksessa tarkastellaan koko perheen hyvinvointia ja terveyttä. Perheen tapaamisessa käytetään keskustelurunkoa joka on saatavilla usealla eri kielellä (ks. linkit oikealla).

Kotihoidossa olevan nelivuotistarkastus tehdään neuvolassa laajan terveystarkastuksen ohjelman mukaisesti. Nelivuotiaan lapsen tarkastusohjelmaan kuuluu DTap-IPV -rokotteen (yhdistelmärokotus jäykkäkouristusta, kurkkumätää, hinkuyskää ja poliota vastaan) antaminen. Rokotuksista on hyvä kertoa lapselle rehellisesti. Riippuen lapsen luonteesta ja tavasta käsitellä asioita, rokotuksista voi kertoa joko etukäteen tai vasta vastaanotolla. Lapsen toivotaan tarkastuksen yhteydessä jäävän tekemään tehtäviä kaksin terveydenhoitajan kanssa. Jos tämä ei onnistu, voi vanhempi tai läheinen olla läsnä tarkastuksessa. 

  Linkki MLL:n oppaaseen 4-vuotiaan lapsen kehityksestä.

 

Lapsen tunteiden, kokemusten ja seksuaalisuuden kehityksestä videoilla kertoo lastenpsykiatri Raisa Cacciatore.

 

 24.02.2021 11:17