Suoraan sisältöön

Verkostojen ja tuen puute

Monien Helsingissä asuvien perheiden lähisukulaiset saattavat asua kaukana pääkaupunkiseudusta tai jopa toisessa maassa. Siksi esimerkiksi lastenhoitoapua voi olla vaikea järjestää. Kaupunkiin muualta muuttaneiden perheiden voi myös olla hankalaa rakentaa uusia verkostoja kaiken muun kiireen keskellä. Ei ole harvinaista, että vanhemmuuden myötä yhteys vanhoihin kavereihin katoaa. Kuitenkin lapsiperheen arjen kuormitusta helpottaa usein jo juttelu toisen aikuisen kanssa. 

Äiti vie lapsensa tilapäiseen hoitoon.

Kaupungin palvelut

Helsingin kaupunki tarjoaa monia mahdollisuuksia perheiden kohtaamisille ja avun saamiselle.

Moni mieltää leikkipuistot vain ulkoilupaikoiksi, mutta useissa Helsingin leikkipuistoissa on myös hyvät sisätilat. Niissä järjestetään runsaasti ohjattua toimintaa, joka tarjoaa luontevia tilaisuuksia tutustua muihin perheisiin. Lue lisää Leikkipuistot-sivulta.

Maksullista lastenhoitoapua on saatavilla monelta eri taholta. Lue lisää Lapsen tilapäinen hoito -sivulta.

Helpotusta arkeen ja hengähdystauon vanhemmille voi saada myös päiväkotien ja leikkipuistojen kerhotoiminnasta, joka on tarkoitettu kotihoidossa oleville lapsille.

Lapsiperheiden sosiaaliohjaus on alle kouluikäisten lasten ja pienten koululaisten perheille tarkoitettua tukea, ohjausta ja neuvontaa erilaisissa elämäntilanteissa.

Tyttöjen Talo tarjoaa tukea nuorille äideille. Nuoret äidit -toiminta on tarkoitettu pääkaupunkiseudun alle 21-vuotiaille raskaana oleville ja synnyttäneille äideille. Tyttöjen talolla on monipuolista toimintaa myös muille 10–28-vuotiaille tytöille ja naisille.

Poikien Talo on kohtaamispaikka 10–28-vuotiaille pojille ja miehille.

Nuori isä menee Poikien taloon, jossa hän saa vertaistukea.

Järjestöt

Helsingissä toimii paljon perhe- ja lapsityötä tekeviä järjestöjä, joista voi saada apua, neuvoja ja vertaistukea esimerkiksi johonkin tiettyyn elämäntilanteeseen liittyen.

Mannerheimin Lastensuojeluliitto

MLL Uudenmaan piiri järjestää perhekahviloita pääkaupunkiseudulla. Lisäksi järjestö organisoi Perhekummi-toimintaa. Neuvolasta saa lisätietoa Vahvuutta vanhemmuuteen -perheryhmistä

Ystäväksi maahanmuuttajaäidille -toiminnan kautta voit tutustua suomea puhuvaan naiseen. Hänen kanssaan voit opetella suomen kieltä ja pääsette tutustumaan toistenne kulttuureihin. Voitte yhdessä käydä esimerkiksi kaupassa, kävelyllä tai puistossa. Lapset saa halutessaan ottaa toimintaan mukaan.

MLL järjestää myös saa lyhytaikaista lastenhoitoapua kotiin kaikkina vuorokauden aikoina. Lastenhoitoapua voit käyttää omien ja perheen tarpeittesi mukaan, esimerkiksi kun lapsi sairastuu tai vanhemmat haluavat hetken hengähtää, harrastaa tai viettää kahdenkeskistä aikaa. Kaikki MLL:n lastenhoitajat haastatellaan ja heidät koulutetaan tai perehdytetään tehtävää varten. Lastenhoitajat ottavat ammattivastuuvakuutuksen. MLL:n lastenhoitotoiminta huolehtii myös hoitajien jatkokoulutuksesta, valvonnasta ja ohjauksesta.

Väestöliitto

Väestöliitto ylläpitää kattavaa Hyvä Kysymys.fi-sivustoa, jossa on paljon ohjeita, vinkkejä ja vertaistukea verkkokeskustelujen ja chattien muodossa.

OmaKamu ry

OmaKamu-järjestö kouluttaa ja välittää vapaaehtoisia tukihenkilöitä eli Kamuja lasten ja nuorten pitkäaikaisiksi aikuisiksi kavereiksi.

Pienperheet

Tukea ja apua tarjoaa myös Pienperheyhdistys, joka organisoi muun muassa mieskaveritoimintaa. Myös Yhden Vanhemman Perheiden Liitto ry tarjoaa tukea yksinhuoltajille.

Hope

Monilla perheillä raha ja voimat voivat olla vähissä. Hope Yhdessä ja Yhteisesti ry auttaa vähävaraisia ja äkillisen kriisin kohdanneita lapsiperheitä sekä huostaanotettuja lapsia. Sieltä saat esimerkiksi lahjoituksina saatuja hyväkuntoisia ja ajanmukaisia vaatteita.

Kahden kulttuurin perheet

Helsingissä asuu paljon kahden tai useamman kulttuurin lapsiperheitä, jotka voivat saada tukea esimerkiksi Duo-projektista tai Familia ry:n verkkosivuilta. Parasta Lapsille ry järjestää monikulttuurisia perheleirejä.

NMKY

Helsingin NMKY tarjoaa monipuolista toimintaa myös perheille. Tutustu esimerkiksi Isä-lapsitoimintaan tai aamupäiväkerhoihin.

HelsinkiMissio

HelsinkiMissiolta voit saada tukea tilanteissa, joissa tunnet jääneesi liian yksin lasten kanssa. Tarjolla on vertaistukea ja juttuseuraa arjen keskellä. Järjestö tarjoaa mentoreita perheiden tueksi ja järjestää lisäksi ryhmätoimintaa ja juttuseuraa lapsiperheille.

Kehitysvammatuki 57

Kehitysvammatuki 57:n perheiden vertaistukitoiminnan tavoitteena on tukea helsinkiläisiä perheitä, joihin kuuluu kehitysvammainen perheenjäsen tai muu vastaava laaja-alaisen tuen tarve. Yhdistys edistää perheiden hyvinvointia tarjoamalla tukea ja tietoa eri elämäntilanteissa sekä järjestämällä mahdollisuuksia vertaistukeen. Yhdistys tarjoaa myös Kotiparkkipalvelua, jossa hoitaja tulee perheen kotiin hoitamaan lasta perheen toiveet huomioiden.
31.07.2020 11:54