Suoraan sisältöön

Imetysoppaat ja -suositukset

Rintamaito on vastasyntyneen luonnollista ravintoa, ja imetys iso osa monen vauvaperheen elämää. Imetykseen kannattaa valmistautua jo raskausaikana. Tulevia hetkiä varten on hyvä tietää, mistä löytää lisätietoa tai apua, kun sitä tarvitsee. Imetys on koko perheen yhteinen asia ja perheeltä saatu tuki on äidille tärkeää. Myös puolison kannattaa tutustua imetyksen käynnistymisen ja keinoihin tukea äitiä imetyksessä. Imetyksestä on luontevaa keskustella neuvolassa. Mikäli herää lisäkysymyksiä, ne voi ottaa siellä puheeksi.

Tältä sivulta löydät imetysoppaat, ravinnon erityissuositukset sekä imetykseen liittyviä videoita. Saadaksesi lisää tietoa imetyksestä, katso myös muut aiheeseen liittyvät alasivut sivun navigaatiosta.

Äiti imettää vauvaa.

Imetyssuositukset

Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee kuuden kuukauden täysimetystä ja lapsen rintaruokintaa kahden vuoden ikään saakka. Täysimetys tarkoittaa, että vauvalle annetaan rintamaitoa ja lisäksi vain tarpeelliset vitamiinivalmisteet ja lääkkeet. Suomessa kannustetaan täysimettämään vauvaa kuuden (6) kuukauden ikään asti. Maisteluannoksina kiinteitä ruokaa voidaan tarjota aikaisintaan 4–6 kuukauden iässä. Tämän suosituksen taustalla on ajatus suoliston vahvistamisesta. Maisteluannos on 1–2 teelusikkaa kiinteää ruokaa. Sen voi antaa lusikalla tai sormenpäästä imetyksen jälkeen. Samaan aikaan jatketaan lapsentahtista imetystä.

Erityisryhmille, kuten keskosena syntyneille vauvoille, saatetaan suositella kiinteän ruuan aloittamista jo neljän (4) kuukauden iässä. Kaikki lapset tarvitsevat kiinteää lisäruokaa kuuden (6) kuukauden iästä alkaen. Ruokaa suositellaan tarjoilemaan lapselle sormiruokailuna lapsen motoriset valmiudet huomioiden. Imetystä kiinteiden ruokien antamisen lisänä suositellaan yhden (1) vuoden ikään asti. Perheen halutessa imetystä voidaan jatkaa myös kauemmin. Lue lisää vauvan ruoasta ja ruokasuosituksista.


Imetysvideot 

 

Ladattavat ja tulostettavat imetysoppaat äideille ja kumppaneille

 

>> Imetysajan ravinnon erityissuositukset (pdf)


Imetysajan ravinnon erityissuositukset eri kielillä:
22.07.2020 15:51