Suoraan sisältöön

Vauvan unipulmat

Joskus perheissä saatetaan kokea vauvan toistuva yöheräily tai tiheä yöllä syöminen ongelmalliseksi: vauva on vaikea laittaa nukkumaan, saada nukahtamaan tai vauva heräilee useasti yön aikana. Noin puolen vuoden ikäiselle vauvalle voi opettaa itsenäisemmän nukahtamisen taitoja lempeällä kotiunikoululla eli tassuhoidolla. Tassuhoidon aikana vauva saattaa myös vierottua yösyömisistä, kun hän tottuu illalla nukahtamaan itsekseen ja samanaikaisesti oppii rauhoittamaan itsensä yöaikaisista heräämisistä takaisin uneen, joko itse tai vanhemman tassun avulla. Tästä syystä on hyvä, että vauvalla jolle tassuhoito aloitetaan, on jo useampi ruoka-ateria päiväaikaan. Yli puolivuotias vauva voi siirtyä tarvittaessa nukkumaan omassa sängyssään omaan huoneeseen. Yksin nukkuvaa vauvaa voi lohduttaa oma harso, unilelu tai tutti. Nämä uniassosiaatiotavarat saattavat auttaa herännyttä vauvaa yöllä takaisin uneen.

Väsyneet vanhemmat kantavat yöllä valvovaa vauvaa. Vauva on iloinen ja pissaa.

Kotiunikoulu eli tassuhoito

 • Kotiunikoulu sopii yli puolivuotiaiden lasten nukuttamiseen, jolloin lapsi jo pärjää yön ilman tiheää yösyömistä.
 • Kotiunikoulun tavoitteena on rauhoittaa lapsi nukahtamaan mahdollisimman vaivattomasti ilman työläitä konsteja.
 • Kotiunikoulun periaatteita ovat lapsen viesteihin vastaaminen, lapsen rauhoittaminen koskettamalla ja lapsen turvallisuuden tunteen kannalta merkityksettömien nukahtamistapojen välttäminen.

 1. Kun lapsi itkeskelee ennen nukahtamistaan tai yöllä herätessään, arvioi itkun sävystä, onko se kutsuvaa vai väsymyksestä kertovaa ja itsekseen vaimenevaa.
 2. Jos lapsen itku jatkuu tai voimistuu, mene lapsen luo ja laita kätesi tukevasti mutta lempeästi lapsen päälle. Pidä kättä paikoillaan, kunnes lapsi rauhoittuu, mutta ei niin kauan, että lapsi nukahtaa.
 3. Jos lapsen itku kiihtyy, sivele lasta tuntuvin, säännöllisin, rytmisin liikkein. Hartiat, selkä ja pakarat sopivat tähän hyvin.
 4. Jos lapsi ei edelleenkään rauhoitu, nosta hänet syliin ja pitele tukevasti pystyssä rintaasi vasten selkäpuolelta silittäen. Kun lapsi tyyntyy, laske hänet takaisin omaan sänkyyn, mutta pidä ”tassukontakti” vielä hetken.


 • Ole itse rauhallinen ja kärsivällinen, koska lapsi reagoi hoivaajan olotilaan. Levänneemmän vanhemman on parempi hoitaa lapsen yöheräilyt.
 • Hellyyskiintiön täyttyminen päivän aikana antaa pohjan hyville yöunille. Pidä lasta lähellä ja leiki leikkejä, jossa on paljon fyysistä läheisyyttä.
 • Pyri siihen, että lapsi ei syö nukahtaessaan. Jos lapsi nukahtaa esim. imetyksen aikana, havahduta häntä lempeästi huomaamaan, että hänet siirretään omaan sänkyyn. Lapsen on yöllä herätessään tärkeätä huomata olevansa tutussa paikassa, siellä missä hän nukahti. Tuttu riepu, unilelu tai tutti auttaa lasta tyyntymään ja rauhoittumaan uneen.
 • Lapsi voi aluksi reagoida uusiin nukahtamisjärjestelyihin kiihkeästi itkemällä, mutta hän kestää muutosten aiheuttaman harmin, kun vanhemmat ovat hänen saatavillaan ja auttavat sietämään uusia tapoja. Itku sylin turvassa ei vaaranna lapsen luottamusta vanhempiinsa.
 • Säännöllinen päivärytmi on tärkeää myös kotiunikoulun onnistumisessa.
 • Osa alle vuoden ikäisistä vauvoista voi tarvita vielä yhden yösyötön aamuyöllä.

Kun kotiunikoulua noudatetaan johdonmukaisesti, terveen lapsen nukkumisessa voi tapahtua muutoksia jopa kolmessa neljässä yössä.

Perustuu neuvolapsykologi Katja Rantalan materiaaliin.


Vauvan uniongelmiin voi saada apua ja vertaistukea leikkipuistojen uniohjausryhmistä. Ryhmissä perheitä kannustetaan ratkomaan vauvan uniasioita lempein kotikeinoin. Lue lisää.

Uniohjausta voi saada myös kotiin. Lapsiperheiden sosiaaliohjaajat tulevat tarvittaessa keskustelemaan ja tukemaan vauvan unipulmissa. Voit ottaa yhteyttä suoraan sosiaaliohjaajiin. Lue lisää.

Uniohjausta ja apua arkeen saat myös lapsiperheiden kotipalvelusta. Lue lisää.

Helsingin kaupunki tarjoaa vauvaperheille vertaistukea myös verkossa: Vauvaperheiden unipulmat -verkkokeskustelu.

Apua ja tukea saat myös neuvolasta. Voit ottaa suoraan yhteyttä omaan terveydenhoitajaan sähköisen asioinnin kautta, neuvolan puhelinpalveluun tai chattiin. Lue lisää.
Katso myös

MLL - lapsen uni

THL - Child sleep – tietoa lasten unihäiriöistävauvan odotusajalle ja lapselle 1 kk, 3 kk, 5 kk, 6 kk ja 12 kk iässä

Unicef - Caring for your baby at night – A guide for parents


Vauva nukkuu -opas (pdf)

MLL  Vauva nukkuu (pdf)
JAA
18.02.2019 14:42