Suoraan sisältöön

Uni ja vuorokausirytmi

Isä auttaa vauvaa nukahtamaan itse tassuhoidon avulla.


Vauvat nukkuvat yksilöllisen tarpeen mukaan. Unentarve vaihtelee vauvasta toiseen 12-20 tuntia vuorokaudessa. Eri vauvojen yhtäjaksoisen unen pituus vaihtelee myös runsaasti. Päiväunien määrä ja pituus on yksilöllistä.

Vastasyntynyt vauva hyötyy perheen säännöllisestä vuorokausirytmistä. Vaikka vauva aluksi nukkuu ja herää omaan tahtiinsa, hän oppii vähitellen erottamaan perheen avulla päivän ja yön. Päivällä kotona on valoa, ääntä, aktiivisuutta, hellää hoivaa ja vuorovaikutusta, kun taas illalla hiljennytään ja rauhoitutaan yötä varten luomalla suotuisat nukkumisolosuhteet. Kodin äänimaailma hiljenee, televisio ja medialaitteet suljetaan yöksi, koti hämärtyy ja pimenee yötä kohti. Kodin ilmapiiri on rauhallinen, turvallinen ja nukahtamaan houkutteleva.

Vauva nauttii päivisin sosiaalisista toiminnoista ja päiväaikainen vuorovaikutus kehittää lasta. Hyviä nukkumistottumuksia tukevat myös ilmapiiriltään positiiviset päivät, iloiset ikätasoiset leikit, riittävä ravitsemus ja ulkoilu. Yöllä lapsella, sekä aikuisella, on tarve nukkumiseen ja rauhoittumiseen. Vauva herää alkukuukausina yöllä syömään useita kertoja, mutta muut hoitotoimenpiteet jätetään silloin mahdollisimman vähäiseksi. Vauvan vuorokausirytmi mukautuu hiljalleen perheen tarjoamaan vuorokausirytmiin.

Perheen iltarutiinit 

Vauvan nukkumapaikka 

Vauvan nukuttaminen 

Vauvan unisykli 

Vauvan yösyöminen 24.02.2020 13:48