Suoraan sisältöön

Usein kysytyt kysymykset koronarokotuksesta

Missä ja milloin koronarokotukset annetaan?
Ketkä rokotetaan Helsingissä?
Miksi ja miten koronarokotukset annetaan?
Koronarokotuksen suoja ja turvallisuus
AstraZenecan koronavirusrokote
Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö
Ikääntyneet ja muut riskiryhmät
Muu väestö
Lisätietoa

Missä ja milloin koronarokotukset annetaan?

Miten koronarokotukseen pääsee?

Koronarokotuksia annetaan Helsingin rokotuspisteissä ajanvarauksella tai ilman ja pop-up-rokotuspisteissä ilman ajanvarausta. Tällä hetkellä rokotetaan 12 vuotta täyttäneitä ja tätä vanhempia helsinkiläisiä.

Ajan voi varata osoitteesta koronarokotusaika.fi tai soittamalla ajanvarausnumeroon 09 310 46300 arkisin klo 8–18. Numerossa on käytössä takaisinsoitto. Jos puheluusi ei heti vastata, numerosi tallentuu ja sinulle soitetaan takaisin muutaman päivän kuluessa. Soitamme takaisin myös iltaisin ja viikonloppuisin. 

Ensimmäisen rokoteannoksen voi hakea myös ilman ajanvarausta rokotuspisteeltä tai pop-up-rokotuspisteeltä. Keskiviikosta 8.9. lähtien myös koronarokotteen toisen annoksen voi saada ilman ajanvarausta rokotuspisteeltä tai pop-up-rokotuspisteeltä.

Missä koronarokotuksia annetaan?

Koronarokotukset annetaan Helsingissä sijaitsevissa rokotuspisteissä:

 • Jätkäsaari (Tyynenmerenkatu 6)​
 • Malmi (Stadin ammattiopisto, Vanha Helsingintie 5)​
 • Myllypuro (Metropolian kampus, Myllypurontie 1)
 • Messukeskus (Ratapihantie 17/ Messuparkki, pohjoinen sisäänkäynti)

Rokotuspisteillä on turvallista asioida.

Näkyvätkö rokotuspisteet ajanvarausjärjestelmässä?

Kyllä, rokotuspisteet näkyvät ajanvarausjärjestelmässä. Ajanvarauksen yhteydessä voit valita, missä rokotuspisteessä haluat saada rokotuksen. Jo valitun rokotuspisteen voi myös vaihtaa. Mikäli varasit ajan verkossa, vaihda rokotuspiste verkossa, ja jos varasit ajan puhelimitse, vaihda rokotuspiste puhelimitse.

Milloin saan koronarokotuksen?

Tällä hetkellä rokotusvuorossa ovat kaikki 12 vuotta täyttäneet ja tätä vanhemmat helsinkiläiset.

Ketkä rokotetaan Helsingissä? 

Kaikki Helsingissä asuvat rokotetaan Helsingissä, kun henkilö on ikänsä tai riskiryhmänsä puolesta rokotusvuorossa. Myös säännönmukaisesti Helsingissä oleskelevat ulkokuntalaiset ja ulkomaalaiset rokotetaan Helsingissä rokotusjärjestyksen mukaisesti, muut saavat rokotuksen omassa kotikunnassaan. Myös ulkosuomalaiset voivat saada koronarokotuksen Helsingissä, jos henkilö on Suomen rokotusjärjestyksen mukaisesti rokotusvuorossa. Rokotteita ei anneta matkailijoille tai muille, jotka vierailevat Helsingissä lyhytaikaisesti.

Jos olet hiljattain ollut ulkomailla, noudata voimassa olevia maahantuloa koskevia terveysturvallisuusohjeita. Katso täältä tarkemmat tiedot siitä, miten tulisi toimia maahantulon jälkeen

Helsingissä työskentelevä koronapotilaita hoitava terveydenhuollon henkilöstö sekä iäkkäiden ympärivuorokautisen hoivan henkilöstö saa rokotteen Helsingin rokotuspisteissä. Rokotusvuorossa olevat sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijät saavat kutsun rokotuksiin esihenkilönsä kautta.

Miten saan tiedon rokottamisesta?

Saat tiedon koronarokotuksien aikatauluista ja kohderyhmistä muun muassa osoitteissa koronarokotus.hel.fi ja hel.fi, painetussa mediassa, Helsingin kaupungin sosiaalisen median kanavissa sekä sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteissä.

Mistä näen jo varatun rokotusajan?

Rokotusaika näkyy ajanvarausjärjestelmässä osoitteessa koronarokotusaika.fi. Saat varaamistasi ajoista myös vahvistuksen sähköpostitse tai tekstiviestillä. Vahvistusviesti sisältää myös ohjeet ajanvarauksen muuttamiseen ja perumiseen. Tarvittaessa voit myös tiedustella varattua aikaa puhelimitse numerosta 09 310 46300 arkisin klo 8–18.

Mitkä ovat ne julkiset kanavat, joiden kautta saa tietoa, jos ei käytä nettiä?

Koronarokotuksien aikatauluista, paikoista ja ajanvarauksesta kerrotaan myös sanomalehdissä sekä kaupungin neuvontapisteissä. Kaikille 70 vuotta täyttäneille ja heitä vanhemmille lähetettiin tiedote rokotuksista kotiin.

Kuka saa koronarokotuksen?

Kaikki halukkaat tulevat saamaan koronarokotuksen. Koronavirusrokotteita hankitaan Suomessa koko väestölle. Rokotus on kaikille – myös terveydenhuollon henkilöstölle – vapaaehtoinen ja maksuton.

Onko pelkoa jäädä ilman koronarokotetta?

Ei ole pelkoa jäädä ilman rokotetta. Kaikki halukkaat tulevat saamaan koronarokotuksen. Rokotteita hankitaan Suomessa koko väestölle.

Voiko jäädä rokotusjonoon?

Ei ole mahdollista jonottaa koronarokotukseen. Eri ryhmät rokotetaan eri aikoihin, jolloin kyseiset ryhmät voivat varata ajan ja mennä rokotukseen.

Saako koronarokotteeseen kutsun?

Koronarokotuksesta ei saa henkilökohtaista kutsua. Tietoa eri rokotusryhmien aikatauluista, paikoista ja ajanvarauksesta julkaistaan muun muassa osoitteessa koronarokotus.hel.fi. 70 vuotta täyttäneille ja heitä vanhemmille lähetettiin kotiin tiedote rokotuksista.

Miten kaupunki on varautunut siihen, että rokotuksien ajanvarausnumero ruuhkautuu?

Toivomme ihmisten käyttävän sähköistä ajanvarauspalvelua mahdollisimman paljon, mutta puhelinpalvelu on joka tapauksessa monelle se toivotuin palvelukanava. Ruuhkautumiseen on varauduttu suurella henkilöstömäärällä. 

Voinko varata ajan koronarokotuksiin oman terveysasemani takaisinsoitosta?

Rokotusaikaa ei voi varata terveysasemien takaisinsoiton kautta. Aika rokotukseen varataan osoitteesta koronarokotusaika.fi tai soittamalla ajanvarausnumeroon 09 310 46300 arkisin klo 8–18.

Miten varmistetaan, että vain vuorossa olevat saavat rokotuksen, eivätkä muut?

Rokotuksessa voi käydä ainoastaan, jos on rokotusvuorossa. Rokotusoikeus tarkistetaan rokotuspisteissä ennen kuin henkilö saa rokotuksen.

Voiko toisen rokoteannoksen saada toisesta kunnasta?

Toinen rokotesannos annetaan samassa paikassa kuin ensimmäinen. Mikäli henkilö muuttaa toiselle paikkakunnalle ensimmäisen rokoteannoksen jälkeen, toisen rokoteannoksen saa ensisijaisesti uudella kotipaikkakunnallaan.

Kenelle annetaan koronarokotteen kolmas annos, ja milloin?

Vielä emme tiedä, kenelle annetaan koronarokotteen kolmas annos, ja milloin tämä tapahtuu. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) määrittelee lähiaikoina, mitkä ovat ne sairaudet tai tilat, joiden vuoksi henkilön immuunipuolustus on merkittävästi heikentynyt, ja kolmas rokoteannos on tarpeen. THL selvittää myös parhaillaan saatavilla olevan tutkimustiedon perusteella, mikä olisi riittävä aikaväli mahdollisimman hyvän suojatehon varmistamiseksi. Rokotusjärjestyksestä kolmansien annosten kohdalla päättävät myöhemmin THL:n suosituksen pohjalta sosiaali- ja terveysministeriö sekä valtioneuvosto.

Miksi ja miten koronarokotukset annetaan?

Miksi koronarokotus annetaan?

Koronarokotuksilla pyritään ensisijaisesti estämään koronaviruksen aiheuttamia vakavia tautitapauksia, ennenaikaisia kuolemia ja elinvuosien menetystä sekä ylläpitämään terveydenhuollon kantokykyä. Koronarokote tarjoaa suojaa koronavirustautia ja erityisesti sen vakavia muotoja vastaan. Ei vielä tiedetä varmasti, estävätkö koronarokotteet viruksen tarttumista ihmisestä toiseen. Tieto tästä tarkentuu tutkimustiedon karttuessa.

Koronarokotuksella pyritään myös tukahduttamaan koronavirusepidemia. Jotta epidemia voidaan tukahduttaa ja voimme tulevaisuudessa palata normaaliin arkeen on tärkeää, että kukin käy vuorollaan ottamassa koronarokotteen.

Miten koronarokotus annetaan?

Koronarokotuksia annetaan Helsingin rokotuspisteissä ajanvarauksella tai ilman ja pop-up-rokotuspisteissä ilman ajanvarausta. Rokotuksen antaa terveydenhuollon ammattilainen. Tällä hetkellä käytössä olevat rokotteet vaativat kaksi annosta. Voit varata ajan molempiin rokotuksiin samanaikaisesti. Koronarokote antaa parhaimman suojan vasta noin viikon kuluttua toisen rokotuksen jälkeen.

Voiko itse valita, minkä koronarokotteen ottaa?

Helsingissä on käytössä kahta eri rokotetta. AstraZenecan rokote on tällä hetkellä käytössä 65 vuotta täyttäneille ja tätä vanhemmille. 65-vuotiaat ja tätä vanhemmat voivat valita AstraZenecan rokotteen sijaan Pfizerin rokotteen. Pfizerin rokotetta käytetään 12 vuotta täyttäneille ja tätä vanhemmille.

Mikäli 65-vuotias tai tätä vanhempi on saanut ensimmäisen annoksen AstraZenecaa, myös tehosterokotus on edelleen AstraZenecaa. Myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee tätä. Jos henkilö kieltäytyy ottamasta toista AstraZenecan rokoteannosta, hän voi halutessaan saada sen sijaan Pfizerin rokotteen. Rokotetyypin vaihtaminen ei ole tällä hetkellä mahdollista sähköisessä ajanvarausjärjestelmässä 2. annoksen osalta. Tehosterokotteen voi vaihtaa Pfizeriksi myös rokotuspisteellä.

Alle 65-vuotiaat, jotka ovat saaneet ensimmäisen annoksen AstraZenecan rokotetta, saavat toisen rokotuksen Pfizerin rokotteella. Henkilöt, jotka ovat saaneet ensimmäisen annoksen Pfizerin rokotetta, saavat toisen rokotteen samalla rokotteella.

Saako koronarokotuksesta todistuksen?

EU:n koronatodistuksen saa kätevästi Omakanta-palvelusta. Koronatodistus koostuu kolmesta eri todistuksesta:

1. todistus koronarokotuksesta
2. todistus koronatestituloksesta
2. todistus sairastetusta koronavirustaudista

Koronarokotustodistus näkyy Omakannassa rokotuksen saamisen jälkeen. Todistuksessa näkyvät viimeisimpänä saadun rokotteen valmistenimi ja antopäivä sekä rokoteannosten määrä. Jos olet saanut kaksi rokotusta, vain jälkimmäisen rokoteannoksen valmistenimi näkyy.

Yllä olevat tiedot siirtyvät Omakanta-palveluun noin viidessä päivässä.

Lisätietoja EU:n koronatodistuksesta.

Koronarokotuksen suoja ja turvallisuus

Kuinka pitkään rokotteen antama suoja kestää?

Koronarokotteiden tarjoaman suojan kestoa ei vielä tiedetä, sillä rokotteet eivät ole olleet pitkäaikaisessa käytössä. Tiedon karttuessa saamme tietoa mahdollisten tehosterokotusten tarpeesta.

Onko koronarokotus turvallinen?

Koronarokotteita arvioidaan samoilla laatu-, turvallisuus- ja tehokriteereillä kuin muitakin lääkevalmisteita. Koronarokotteet käyvät läpi kaikki normaalit tutkimusvaiheet. Niiden tehoa ja turvallisuutta tutkitaan kymmenillä tuhansilla ihmisillä. Myyntiluvan saaneen rokotteen tulee antaa paras mahdollinen suoja tautia vastaan mahdollisimman vähäisillä haittavaikutuksilla. Vaikka uudet rokotteet testataan perusteellisesti, harvinaisten haittavaikutusten mahdollisuutta ei voi minkään rokotteen tai lääkkeen kohdalla sulkea täysin pois. 

Mitä oireita koronarokote voi aiheuttaa?

Tavanomaisimmin rokotuksen jälkeen ilmenee paikallisia oireita pistoskohdassa, kuten kipua, punoitusta, kuumotusta ja turvotusta. Hyvin tavallisia ovat myös ohimenevät yleisoireet, kuten kuumereaktiot, lihassärky, päänsärky, väsymys, ärtyneisyys, huonovointisuus ja vilunväristykset. Odotettavissa olevat oireet ovat tavallisempia toisen rokoteannoksen jälkeen.

Paikallis- ja yleisoireet alkavat yleensä parin vuorokauden sisällä rokottamisesta. Ne menevät ohi muutamissa tunneissa tai vuorokausissa. Niitä voi hoitaa kuume- ja kipulääkkeellä. Paikallis- ja yleisoireet eivät estä jatkorokotuksia.

Pitääkö koronarokotuksen saaneen edelleen huolehtia turvaväleistä ja pitää maskia?

Rokotuksen jälkeen on edelleen tärkeää pitää turvaväliä, huolehtia käsi- ja yskimishygieniasta, käyttää maskia kun etäisyyden pitäminen ei ole mahdollista, hakeutua oireiden ilmaantuessa testiin sekä noudattaa myös muita ohjeita koronavirukselta suojautumisesta.

Kuume ja lämpöily voivat johtua koronarokotuksesta, mutta ne voivat olla myös koronaan liittyviä oireita. Jää siksi koronarokotuksen jälkeen kuumeisena kotiin, kunnes olet ollut 24 tuntia kuumeeton ilman kuumetta alentavaa lääkettä. Jos lämpöily jatkuu yli 3 vuorokautta tai jos sen lisäksi kehittyy muita koronavirukseen viittaavia oireita, hakeudu koronatestiin.

Katso tarkemmat ohjeet koronavirukselta suojautumisesta täällä.

Voiko koronarokotuksen antaa henkilölle, jonka puolustuskyky on heikentynyt?

Kyllä voi. Koronarokotus ei sisällä eläviä viruksia. Rokote ei siis voi aiheuttaa itse tautia, vaikka henkilön puolustuskyky on heikentynyt.

Rokotusta ei anneta kuumeisen taudin aikana, vaan silloin rokottamista siirretään.

Onko rokotukselle tarvetta, jos on jo sairastanut koronan?

Sairastettu tauti suojaa valtaosaa ainakin 6 kuukauden ajan. Tämän takia sairastetun koronavirustaudin jälkeen rokottamisella ei ole kiirettä. Yleensä koronavirusrokote kannattaa antaa noin 6 kuukautta sairastetun koronavirustaudin jälkeen. Henkilölle, joka on jo sairastanut koronavirustaudin, tarjotaan rokotusta siinä vaiheessa, kun oireiden alusta tai tartunnan toteamisesta on kulunut vähintään kaksi kuukautta.

Voiko koronarokotteen ottaa, jos on raskaana, suunnittelee raskautta tai imettää?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee raskaana olevia ottamaan koronavirusrokotuksen. Koronaviruksen deltavariantin leviämisen myötä raskaana olevan riski saada koronavirusinfektio on kasvanut.

Raskaana olevalle voi antaa koronarokotteen missä tahansa raskauden vaiheessa. Ennen raskautta aloitetun koronarokotussarjan toisen annoksen voi myös ottaa raskauden aikana. Raskauden aikaiset muutokset kehossa lisäävät odottavan äidin riskiä sairastua vakavasti, ja raskauden aikana saatu koronavirusinfektio voi lisätä ennenaikaisen synnytyksen todennäköisyyttä.

Rokotteen voi ottaa jos suunnittelee raskautta. Rokotuksen jälkeen voi tulla raskaaksi ilman mitään varoaikaa.

Koronarokotteen voi ottaa imetyksen aikana. mRNA-rokotteiden sisältämä lähetti-RNA tuhoutuu ihmisen elimistössä noin vuorokauden kuluessa, ja imettävillä naisilla tehdyn tutkimuksen mukaan rokotteen mRNA:ta ei kulkeudu äidinmaitoon. Rokotettu imettävä äiti ei tartuta koronavirusta vauvalleen yhtä herkästi kuin rokottamaton.

Lue lisää THL:n sivuilta: Raskaana olevien ja imettävien koronarokotukset.

Lue lisää koronarokotteiden soveltuvuudesta eri ryhmille THL:n verkkosivuilta täällä.

Onko rokotuksen saaneita sairastunut koronaan?

Tiedossa on joitakin tapauksia, joissa rokotteen saanut henkilö on myöhemmin saanut koronavirustartunnan. Koronarokote tarjoaa suojaa koronavirustautia ja erityisesti sen vakavia muotoja vastaan. Mikään rokote ei anna valitettavasti sataprosenttista suojaa. Sen takia on tärkeää, että käymme kattavasti rokotuksissa, kun meistä kunkin vuoro tulee, jotta voimme tukahduttaa epidemian.

Voinko luovuttaa verta, jos olen saanut koronarokotteen?

Koronarokote ei estä verenluovutusta. Voimakas rokotusreaktio (esim. kova särky, kuume tai ihottuma) aiheuttaa kahden vuorokauden luovutusesteen oireiden päättymisestä lukien.

AstraZenecan koronavirusrokote

Voiko lääkäri antaa todistuksen siitä, että minulle tulee antaa joku tietty rokote?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on ohjeistanut, että lääkäreiden ei tule kirjoittaa asiakkaille todistusta missä suositellaan jotakin tiettyä rokotetta.

Mitä tiedetään AstraZenecan rokotteen haittavaikutuksista?

Kuten kaikki lääkkeet, myös AstraZenecan Vaxzevria-rokote voi aiheuttaa haittavaikutuksia. Kaikki eivät kuitenkaan niitä saa. Koronavirusrokotteiden tavallisimmat haittavaikutukset ovat lieviä ja ohimeneviä. Lue lisää THL:n sivuilta: AstraZeneca Covid-19 koronavirusrokote.

Mitkä ovat sairaudet tai tilat, joiden vuoksi AstraZenecan rokotetta ei voi antaa?

AstraZeneca-rokotetta ei anneta niille 65 vuotta täyttäneille, joilla on aikaisemmin ollut tromboottinen trombosytopeeninen syndrooma (TTS), hiussuonivuoto-oireyhtymä, sinustromboosi tai hepariinihoitoon liittyvä trombosytopenia (HIT). AstraZeneca-rokotetta ei myöskään saa antaa henkilölle, joka on saanut anafylaktisen reaktion edellisestä rokoteannoksesta tai jostain rokotteen aineosasta.

Kuinka yleisiä sinustromboosin tai trombosytopenian tilat ovat, joiden vuoksi AstraZenecan rokotetta ei voi antaa?

Helsingissä on alle 100 henkilöä, joille AstraZeneca-rokote ei tämän vuoksi käy. On tärkeää huomata, että nyt rokotetuilla havaitut aivolaskimoiden sekä suoliston laskimoiden ja valtimoiden verisuonitukokset ovat hyvin harvinaisia. Sen sijaan monet muut verisuonitukokset ovat Suomessa väestössä melko yleisiä. Näiden yleisten verisuonitukosten lisääntymistä rokotetuilla ei ole havaittu. Itse koronavirustautiin liittyy sen sijaan selvästi suurentunut yleisten verisuonitukosten riski.

Onko muita rajoitteita AstraZenecan rokotteen ottamiselle?

Ei ole. Aikaisemmin sairastettu aivovaltimotukos tai aivoinfarkti, aivoverenvuoto tai lukinkalvonalainen vuoto ei ole este rokotteen antamiselle. Myöskään aikaisemmin sairastettu keuhkoveritulppa tai syvä laskimotukos esimerkiksi alaraajoissa ei ole este AstraZenecan rokotteen antamiselle.

Minkä ikäisille henkilöille suositellaan AstraZeneca-rokotetta?

AstraZenecan rokote on tällä hetkellä käytössä 65 vuotta täyttäneille ja tätä vanhemmille. Varovaisuusperiaatteen mukaisesti AstraZenecan koronarokotetta ei toistaiseksi anneta Suomessa alle 65-vuotiaille. 65 vuotta täyttäneillä ja sitä vanhemmilla rokotuksia jatketaan toistaiseksi, sillä heillä ei ole havaittu lisääntynyttä riskiä saada hyvin harvinaisia veren hyytymishäiriöitä rokotuksen jälkeen.

Olen alle 65-vuotias ja olen saanut ensimmäisen rokotuksen AstraZenecan rokotteella. Millä rokotteella saan toisen rokotuksen?

Alle 65-vuotiaat, jotka ovat saaneet ensimmäisen annoksen AstraZenecan rokotetta, saavat toisen rokotuksen Pfizerin rokotteella.

Lue lisää THL:n sivuilta: Koronarokotteiden turvallisuus ja mahdolliset haitat.

Kuinka paljon AstraZenecan rokotteita on annettu?

Euroopassa AstraZenecan rokotetta on annettu jo yli 110 miljoonaa annosta.

Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö 

Milloin sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö rokotetaan?

Suomen koronarokotestrategian mukaan ensimmäisenä rokotusta tarjottiin sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille, jotka hoitavat koronapotilaita ja työskentelevät ikääntyneiden ympärivuorokautisessa hoivassa. Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten kansallinen rokotusjärjestys on seuraava:

 1. Teho-osastojen henkilökunta
 2. Todettuja tai epäiltyjä koronapotilaita hoitavien vuodeosastojen ja päivystysosastojen sekä ensihoidon henkilökunta
 3. Todettuja tai epäiltyjä koronapotilaita hoitavien infektiovastaanottojen henkilökunta, koronanäytteenottojen henkilökunta ja koronavirusdiagnostiikkaa tekevä laboratoriohenkilökunta
 4. Iäkkäiden sosiaalihuollon asumispalvelujen ja laitoshoidon tehostetun palvelun toimintayksikköjen eli ympärivuorokautisen hoivan henkilökunta ja asukkaat (ryhmiä 3 ja 4 voidaan rokottaa samaan aikaan)
 5. Kriittinen sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö rajatusti, esimerkiksi elinsiirtoyksikköjen henkilökunta.

Ikääntyneet ja muut riskiryhmät

Milloin ikääntyneet ja muut riskiryhmät rokotetaan?

Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön jälkeen rokotetaan seuraavaksi ikääntyneet ja muut riskiryhmät. Muihin riskiryhmiin kuuluvat henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistavia tai altistavia sairauksia. Ikääntyneiden ja muiden riskiryhmien kansallinen rokotusjärjestys on seuraava:

 1. 85-vuotiaat ja sitä vanhemmat sekä heidän omaishoitajansa
 2. 80-84-vuotiaat sekä heidän omaishoitajansa
 3. 75–79-vuotiaat sekä heidän omaishoitajansa
 4. 70–74-vuotiaat sekä heidän omaishoitajansa
 5. Alle 70-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus. Vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistavia sairauksia ovat esimerkiksi krooninen vaikea munuaissairaus, vaikea elimistön vastustuskykyä heikentävä tila (elinsiirto, akuutti syöpähoito) ja vaikea krooninen keuhkosairaus.
 6. Alle 70-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus. Vakavalle koronavirustaudille altistavia sairauksia ovat esimerkiksi sepelvaltimotauti ja kirroottinen maksasairaus.

Varaa aika osoitteesta koronarokotusaika.fi tai soittamalla ajanvarausnumeroon 09 310 46300 arkisin klo 8–18. 

Puolisoni kuuluu riskiryhmään, mutta minä en. Saammeko rokotuksen samaan aikaan?

Etenemme Suomen koronarokotestrategian mukaisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että puolisot tai samassa taloudessa asuvat saattavat saada rokotteen eri aikaan.

Olen ikääntynyt henkilö, jolla on vaikeuksia liikkua. Miten pääsen rokotuspisteelle?

Jos tarvitset apua rokotuspisteelle pääsemiseksi, kerro avun tarpeestasi kun varaat rokotusaikaa puhelimitse. Jos olet varannut rokotusajan jo aiemmin tai olet varannut ajan verkossa, voit olla yhteydessä Seniori-infoon. Seniori-info palvelee ma‒pe klo 9‒15 puh. 09 310 44556.

Suosittelemme hyödyntämään mahdollisuuksien mukaan myös HSL:n lähibusseja, jotka ovat erityisesti ikääntyneille ja liikuntarajoitteisille suunnitellut. Lue lisää lähibusseista täällä: www.hsl.fi/matkustaminen/lahibussit. Rokotuspisteillä on aulatervehtijöitä, jotka avustavat liikuntarajoitteisia henkilöitä. Rokotuspisteillä on lainattavissa pyörätuoleja.

Kela korvaa koronarokotukseen tehtyjen matkojen kustannuksia samalla tavalla kuin muihinkin terveydenhuollon palveluihin tehtyjä matkoja (mukaan lukien myös paluumatkan). Julkisilla kulkuneuvoilla tai omalla autolla tehdystä matkasta haetaan korvausta jälkikäteen Kelasta, kätevimmin korvauksen hakeminen käy verkossa osoitteessa kela.fi/asiointi.

Jos et voi terveydentilasi vuoksi käyttää julkisia kulkuneuvoja tai niitä ei ole käytettävissä, voit saada korvauksen koronarokotukseen tehdystä taksimatkasta 27.3.-31.12.2021. Jotta Kela voi korvata taksimatkan kustannukset, taksi pitää tilata alueellisesta tilausnumerosta. Muulla tavoin tilatusta taksimatkasta ei voi saada Kela-korvausta. Lue ohjeet Kelan sivuilta: Näin tilaat Kelan korvaaman taksin Uudellamaalla.

Voiko lähiomainen varata ikääntyneen puolesta rokotusajan?

Lähiomainen voi varata rokotusajan ikääntyneen puolesta. Tämä tarkoittaa, että omaisella, jolla on puolesta-asioinnin sopimus, voi varata ikääntyneelle rokotusajan osoitteessa koronarokotusaika.fi tai puhelimitse numerossa 09 310 46300 arkisin klo 8–18. 

Milloin ja miten kotihoidon asiakkaat rokotetaan?

Rokotuksia annetaan kansallisen rokotusjärjestyksen mukaisesti. Kotihoidon asiakkaat saavat rokotuksia sitä mukaan, kun heidän ikänsä mukainen rokotusvuoro tulee. Mitään erillistä, kaikkien kotihoidon asiakkaiden yhteistä rokotusryhmää ei ole.

Kotihoidon asiakkaille tullaan tarjoamaan tilanteesta riippuen rokotusta joko rokotuspisteessä tai kotona. Koronarokotusten säilyttämisessä, kuljettamisessa ja annostelussa on kuitenkin tietyt rajoitukset, joten aina ei ole mahdollista kuljettaa rokotetta tiettyyn paikkaan. Tästä syystä toivomme, että mahdollisimman moni ottaa rokotuksen rokotuspisteellä. Palvelutalojen asukkaita rokotetaan myös paikan päällä, joten varmistathan henkilökunnalta, kuulutko palvelutalossa rokotettaviin.

Milloin henkilökohtaiset avustajat rokotetaan?

Henkilökohtaiset avustajat saavat rokotuksen kansallisen rokotusjärjestyksen mukaisesti, eli mitään erillistä rokotusjärjestystä henkilökohtaisille avustajille ei ole.

Miten tiedän, jos kuulun koronaviruksen riskiryhmään?

Riskiryhmiin kuuluvat ikääntyneet yli 70-vuotiaat sekä henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistavia tai vakavalle koronavirustaudille altistavia sairauksia tai tiloja. Katso täältä, kuuluuko sairautesi tai tilasi vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistaviin tai katso täältä, kuuluuko sairautesi tai tilasi vakavalle koronavirustaudille altistaviin.

Voi myös tiedustella, kuulutko koronarokotuksen riskiryhmään Helsingin koronavirusneuvonnasta numerosta 09 310 10024 (päivittäin klo 8–18).

Miksi erityisryhmiä, kuten vammaisia ihmisiä, ei ole mainittu rokotusjärjestyksen riskiryhmissä?

Sairaudet ja tilat on jaettu kahteen riskiryhmään (1. ja 2. riskiryhmä) sen mukaan, kuinka voimakkaan altistuksen sairaus tai tila aiheuttaa vakavalle koronavirustaudille. Ryhmät ja niissä mainitut esimerkit antavat kuvan siitä, mitkä taustasairaudet ja tilat kuuluvat kyseiseen ryhmään. Jokaisen yksittäisen sairauden ja tilan sekä niiden vakavuusasteiden listaaminen ei ole ollut mahdollista.

Onko rokotuspisteillä pyörätuoleja?

Kyllä, rokotuspisteillä on pyörätuoleja lainattavissa. Rokotuspisteillä on myös aulatervehtijöitä, jotka avustavat liikuntarajoitteisia henkilöitä.

Muu väestö

Voiko alle 18-vuotias varata rokotusajan itse?

Kyllä, 12-17-vuotias voi varata rokotusajan itse osoitteessa koronarokotusaika.fi tai puhelimitse numerosta 09 310 46300 arkisin klo 8–18. Myös huoltaja voi varata rokotusajan nuoren puolesta.

Lisätietoa08.09.2021 15:07