Suoraan sisältöön

Tietoa koronarokotteesta ja lasten ja nuorten rokottamisesta

Rokotukset ja rokotusjärjestys

Riskiryhmien koronarokotusten priorisointijärjestys (THL)

Rokotusten edistyminen Suomessa

Rokotuskattavuus (%) ikäryhmittäin Helsingissä (THL)

Käytössä olevat rokotteet

Pfizerin rokote ja Modernan rokote ovat tällä hetkellä käytössä 12-vuotiaille ja tätä vanhemmille. 1. ja 2. annoksen rokotusväli on 6–12 viikkoa.

AstraZenecan rokote on tällä hetkellä käytössä 65 vuotta täyttäneille ja tätä vanhemmille. 65-vuotiaat ja tätä vanhemmat voivat valita AstraZenecan rokotteen sijaan Pfizerin rokotteen.

  • Sähköisessä ajanvarauksessa voi valita Pfizerin rokotteen toimipisteen valinnan yhteydessä.
  • Puhelinajanvarauksessa valinta tehdään kertomalla, että haluaa Pfizerin rokotteen.
  • Valinnan voi tehdä myös rokotuspisteellä, jos hakeutuu rokotukseen ilman ajanvarausta.

Lisätietoja tehosterokotteista

Varovaisuusperiaatteen vuoksi AstraZeneca-rokotetta ei anneta niille 65 vuotta täyttäneille, joilla on aikaisemmin ollut tromboottinen trombosytopeeninen syndrooma (TTS), hiussuonivuoto-oireyhtymä, sinustromboosi tai hepariinihoitoon liittyvä trombosytopenia (HIT).

Lue lisää AstraZenecan rokotteesta täältä

Rokotus on maksuton ja vapaaehtoinen.

Huom! Henkilölle, joka on jo sairastanut koronavirustaudin, tarjotaan rokotusta siinä vaiheessa, kun oireiden alusta tai tartunnan toteamisesta on kulunut vähintään kaksi kuukautta. 

Jos henkilö on sairastanut koronavirustaudin ensimmäisen ja toisen rokoteannoksen välissä, suositellaan 2. annos antamaan noin kuuden kuukauden kuluttua sairastetun koronavirustaudin jälkeen. 2. annos voidaan kuitenkin antaa myös alkuperäisenä ajankohtana (6–12 viikon annosväli), kunhan oireiden alusta tai tartunnan toteamisesta on kulunut vähintään kuukausi.


Tehosterokotukset

Mikäli 65-vuotias tai tätä vanhempi on saanut ensimmäisen annoksen AstraZenecaa, myös tehosterokotus on edelleen AstraZenecaa. Myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee tätä.

Jos henkilö kieltäytyy ottamasta toista AstraZenecan rokoteannosta, hän voi halutessaan saada sen sijaan Pfizerin rokotteen. Tällöin on varauduttava siihen, että uusi aika siirtyy pidemmälle eli rokotusväli venyy 12 viikosta. Rokotetyyppiä vaihdettaessa olemassa oleva aika on peruttava ajanvarausnumerosta ja pyydettävä uusi aika Pfizerin rokotusta varten. Tehosterokotteen voi vaihtaa Pfizeriksi myös rokotuspisteellä.

Rokotetyypin vaihtaminen ei ole tällä hetkellä mahdollista sähköisessä ajanvarausjärjestelmässä 2. annoksen osalta.

Toisen annoksen vaihtaminen mRNA-rokotteeseen on mahdollista niille, jotka ovat saaneet ensimmäisestä rokotuksesta vaikean allergisen reaktion (nk. anafylaktinen reaktio) tai heillä on aikaisemmin ollut tromboottinen trombosytopeeninen syndrooma (TTS), hiussuonivuoto-oireyhtymä, sinustromboosi tai hepariinihoitoon liittyvä trombosytopenia (HIT).

Alle 65-vuotiaat, jotka ovat saaneet ensimmäisen annoksen AstraZenecan rokotetta, saavat toisen rokotuksen Pfizerin rokotteella.

Henkilöt, jotka ovat saaneet ensimmäisen annoksen Pfizerin rokotetta, saavat toisen rokotteen samalla rokotteella.

Tehosterokote suositellaan otettavaksi 6–12 viikon kuluttua ensimmäisestä rokotteesta. Jo varatun tehosterokotusajan voi muuttaa koronarokotusaika.fi:ssä tai soittamalla koronarokotusajanvaraukseen puh. 09 310 46300 (arkisin 8–18). Helsinkiläiset voivat aikaistaa toista koronarokotusta halutessaan aikaisemmasta 12 viikosta 6 viikkoon.

Virusvariantit

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on koonnut sivuilleen tietoa muuntuneista koronaviruksista eli virusvarianteista.
Muuntuneet koronavirukset (THL)

Tietoiskuja viittomakielellä koronarokotteista ja ‑rokotuksista

Suomenkielisellä viittomakielellä, linkki soittolistaan
Suomenruotsalaisella viittomakielellä, linkki soittolistaan
06.09.2021 09:25