Suoraan sisältöön

Tietoa rokotteesta ja koronasta

Rokotukset ja rokotusjärjestys

Riskiryhmien koronarokotusten priorisointijärjestys (THL)

Rokotusten edistyminen Suomessa

Koronarokotusten edistyminen (THL)

Käytössä olevat rokotteet

Pfizerin rokote on tällä hetkellä käytössä 16–64-vuotiaille.

AstraZenecan rokote on tällä hetkellä käytössä 65 vuotta täyttäneille ja tätä vanhemmille. 65-vuotiaat ja tätä vanhemmat voivat valita AstraZenecan rokotteen sijaan Pfizerin rokotteen ensimmäistä rokotusta varatessa.

  • Sähköisessä ajanvarauksessa voi valita Pfizerin rokotteen toimipisteen valinnan yhteydessä.
  • Puhelinajanvarauksessa valinta tehdään kertomalla, että haluaa Pfizerin rokotteen.

HUOM! Rokotuspisteellä rokotetta ei ole mahdollista valita.

Lisätietoja tehosterokotteista

Varovaisuusperiaatteen vuoksi AstraZenecan rokotetta ei anneta niille 65 vuotta täyttäneille, jotka ovat aikaisemmin sairastaneet sinustromboosin eli aivolaskimotukoksen tai hepariinihoitoon liittyvän trombosytopenian (HIT).

Lue lisää AstraZenecan rokotteesta täältä

Rokotus on maksuton ja vapaaehtoinen.

Huom! Henkilölle, joka on jo sairastanut koronavirustaudin, tarjotaan rokotusta siinä vaiheessa, kun oireiden alusta tai tartunnan toteamisesta on kulunut vähintään kuusi kuukautta. Henkilölle, joka on saanut ensimmäisen rokoteannoksen ja sairastunut koronainfektioon tämän jälkeen, tarjotaan tehosterokotusta aikaisintaan silloin, kun oireiden alusta tai tartunnan toteamisesta on kulunut vähintään kuusi kuukautta.


Tehosterokotukset

Mikäli 65-vuotias tai tätä vanhempi on saanut ensimmäisen annoksen AstraZenecaa, myös tehosterokotus on edelleen AstraZenecaa. Myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee tätä.

Jos henkilö kieltäytyy ottamasta toista AstraZenecan rokoteannosta, hän voi halutessaan saada sen sijaan Pfizerin rokotteen. Tällöin on varauduttava siihen, että uusi aika siirtyy pidemmälle eli rokotusväli venyy 12 viikosta. Rokotetyyppiä vaihdettaessa olemassa oleva aika on peruttava ajanvarausnumerosta ja pyydettävä uusi aika Pfizerin rokotusta varten. Rokotetyypin vaihto puhelimitse on mahdollista 24.5.2021 alkaen.

Rokotetyypin vaihtoa ei voi tehdä rokotuspisteellä.

Rokotetyypin vaihtaminen ei ole tällä hetkellä mahdollista sähköisessä ajanvarausjärjestelmässä 2. annoksen osalta.

Huom! 65-vuotiaat ja tätä vanhemmat, jotka ovat saaneet koronavirusrokotuksen ensimmäisen annoksen AstraZenecan rokotetta, voivat lyhentää rokotusten aikavälin nykyisestä 12 viikosta 8 viikkoon. Aikavälin muutoksen voi tehdä ainoastaan puhelimitse soittamalla koronarokotusten ajanvarauspuhelimeen, p. 09 310 46300.

Lue lisää: AstraZenecan rokotteen rokotusvälin voi lyhentää kahdeksaan viikkoon

Toisen annoksen vaihtaminen mRNA-rokotteeseen on mahdollista niille, jotka ovat saaneet ensimmäisestä rokotuksesta vaikean allergisen reaktion (nk. anafylaktinen reaktio) tai he ovat aikaisemmin sairastaneet sinustromboosin eli aivolaskimotukoksen tai hepariinihoitoon liittyvän trombosytopenian (HIT).

Alle 65-vuotiaat, jotka ovat saaneet ensimmäisen annoksen AstraZenecan rokotetta, saavat toisen rokotuksen Pfizerin rokotteella.

Henkilöt, jotka ovat saaneet ensimmäisen annoksen Pfizerin rokotetta, saavat toisen rokotteen samalla rokotteella.

Virusvariantit

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on koonnut sivuilleen tietoa muuntuneista koronaviruksista eli virusvarianteista.
Muuntuneet koronavirukset (THL)

Tietoiskuja viittomakielellä koronarokotteista ja ‑rokotuksista

Suomenkielisellä viittomakielellä, linkki soittolistaan
Suomenruotsalaisella viittomakielellä, linkki soittolistaan

11.06.2021 13:38