Suoraan sisältöön

Lasten ja nuorten koronarokotukset

Rokotuksen saaminen
Rokotteet
Rokotteiden tehokkuus

Miten toimin rokotuspisteellä?

Koronarokotusta tarjotaan 5 vuotta täyttäneille lapsille. Rokottamalla voidaan suojata lapsia ja samalla heidän lähipiiriään erityisesti vakavalta koronavirustaudilta. Katso THL:n sivuilta lisätietoa lasten ja nuorten koronarokotuksista.

Myös lapset ja nuoret voivat kärsiä pitkäkestoisesta koronavirustaudista, jossa oireet pitkittyvät. Tästä on kuitenkin vielä vähän tutkimustietoa. Lasten ja nuorten koronatautiin on lisäksi kuvattu liittyvän harvinaisena jälkitautina vakavaa yleistynyttä tulehdusreaktiota.

Koronarokotus on vapaaehtoinen ja maksuton.

Usein kysyttyä lasten ja nuorten rokotuksista (THL)

Rokotuksen saaminen

5–7-vuotiaiden rokotukset

5–7-vuotiaita, alle kouluikäisiä, rokotetaan ajanvarauksella Malmin ja Pitäjänmäen neuvoloissa ja Kallion ja Itäkadun perhekeskuksissa. Ajan rokotukseen voi varata osoitteessa www.maisa.fi tai soittamalla neuvolan ajanvarausnumeroon, puh. 09 310 55530 (arkisin klo 8–14).

Rokotukseen tarvitaan kaikkien huoltajien lupa. Huoltajat voivat antaa suostumuksensa tällä lomakkeella. Huoltajien suostumukset voivat olla eri lomakkeilla.

1.–5.-luokkalaisten rokotukset

1.–5.-luokkalaisia rokotetaan Jätkäsaaren ja Malmin rokotuspisteillä. Nopeimmin rokotusajan voi varata osoitteessa koronarokotusaika.fi. Ajan voi myös varata soittamalla p. 09 310 46300 (arkisin 8–16).

Jos lapsella on todettu laboratoriotestillä varmennettu koronavirustartunta, hänelle suositellaan rokotetta 4–6 kuukauden kuluttua varmennetusta tartunnasta.

Rokotukseen tarvitaan kaikkien huoltajien lupa. Huoltajat voivat antaa suostumuksensa tällä lomakkeella. Huoltajien suostumukset voivat olla eri lomakkeilla.

12 vuotta täyttäneiden rokotukset

12 vuotta täyttäneet saavat rokotuksen Jätkäsaaren tai Malmin rokotuspisteissä. Rokotuksen saa ilman ajanvarausta tai ajanvarauksella.

Jos nuori on saanut 1. rokotusannoksen muulla paikkakunnalla, hän voi saada tehosteannokset Helsingissä. Myös muun paikkakuntalaiset ml. vaihto-opiskelijat saavat rokotuksen Helsingissä.

Alaikäinen henkilö voi itse päättää koronarokotteen ottamisesta, jos terveydenhuollon ammattilainen arvioi hänen olevan ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenevä siihen. Tilanne arvioidaan rokotuspisteellä. Jos nuori ei ole kykenevä päättämään hoidostaan itse, rokotuspäätökseen tarvitaan molempien huoltajien kirjallinen suostumus.
Suostumus tehdään tällä lomakkeella (pdf)

Ajan rokotukseen voi varata osoitteessa koronarokotusaika.fi tai soittamalla ajanvarausnumeroon, p. 09 310 46300 (ma–pe klo 8–16).

Rokotteet

Lasten ja nuorten rokotuksissa käytettäviä mRNA-rokotteita ovat Biontech-Pfizerin Comirnaty-rokote ja Modernan Spikevax-koronarokote. THL:n linjauksen myötä alle 30-vuotiaat miehet ja pojat saavat Pfizerin rokotteen. 

mRNA-koronarokotteet pohjautuvat teknologiaan, jota on kehitetty 1990-luvulta lähtien. mRNA-rokotteet sisältävät lähetti-RNA:ta (mRNA), jonka avulla lihassolut rokotteen pistokohdassa saadaan tuottamaan rokotteen vaikuttavaa ainetta.

RNA-rokotteet sisältävät lähetti-RNA:ta (mRNA). Sen avulla lihassolut rokotteen pistokohdassa saadaan tuottamaan vaikuttavaa ainetta, tässä tapauksessa koronaviruksen pintaproteiinia.

Elimistön puolustusjärjestelmä tunnistaa tämän pintaproteiinin vieraaksi ja alkaa tuottaa vasta-ainetta sitä vastaan. Näin elimistöä opetetaan torjumaan varsinaista koronavirusta, jos tautia aiheuttava virus pääsee elimistöön.

Lue lisää: mRNA-rokotteet (THL)

Rokotteiden tehokkuus

Koronavirusrokote tarjoaa suojaa koronavirustautia ja erityisesti sen vakavia muotoja vastaan. Suomessa käytössä olevien rokotteiden suojatehossa ei ole juurikaan eroa, ja täyden rokotussarjan antama suoja on erinomainen varsinkin vakavia tautimuotoja vastaan.

Koronarokotteet estävät myös virusinfektiota ja viruksen erittymistä sekä tarttumista ihmisestä toiseen. Tämän perusteella ajatellaan, että koronarokotteet voivat edesauttaa niin sanotun epäsuoran suojan syntymistä. 

Koronarokotus ei kuitenkaan täysin poista tartunnan saamisen ja tartuttamisen riskiä. Siksi on tärkeää, että myös rokotteen saaneet huolehtivat turvaväleistä, käyttävät maskia, pesevät käsiä ja noudattavat muita ohjeita viruksen leviämisen ehkäisemiseksi.

Lue lisää: Rokotteiden teho koronavirusta vastaan (THL)

Miten toimin rokotuspisteellä?

Rokotuspisteillä on turvallista asioida. Muista nämä asiat rokotuspisteelle tullessasi:

  • Älä tule rokotukseen, jos sinulla on koronavirustautiin sopivia oireita. Tavallisia oireita ovat kuume, yskä, kurkkukipu, hengenahdistus, lihaskipu, huonovointisuus, yleiskunnon lasku sekä melko tavallisena maku- ja hajuaistin heikkeneminen.
  • Pukeudu siten, että olkavartesi paljastuu helposti.
  • Varauduthan todistamaan henkilöllisyytesi esimerkiksi henkilö- tai Kela-kortilla ja ota se esille odottaessasi.
  • Käytä maskia.
  • Huolehdi käsihygieniasta.
  • Pidä riittävä etäisyys muihin.
  • Vältäthän voimakkaita hajusteita.
  • Varaudu jäämään rokotuksen jälkeen seurantaan vähintään 15 minuutiksi.
  • Jos olet hiljattain ollut ulkomailla, noudata voimassa olevia maahantuloa koskevia terveysturvallisuusohjeita. Katso täältä tarkemmat tiedot siitä, miten tulisi toimia maahantulon jälkeen.

Lisätietoja

Terveyteen ja lääkeisiin liittyvästä disinfomaatiosta voi lukea lisää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen artikkelista Näistä merkeistä tunnistat väärän tiedon verkossa.28.06.2022 10:59