Suoraan sisältöön

Rokotuksen jälkeen

Rokotuksen jälkeen on edelleen tärkeää pitää turvaväliä, huolehtia käsi- ja yskimishygieniasta, käyttää maskia, kun etäisyyden pitäminen ei ole mahdollista, hakeutua oireiden ilmaantuessa testiin sekä noudattaa myös muita ohjeita koronaviruksen torjumiseksi.

Katso Helsingissä voimassa olevat keskeiset suositukset ja rajoitukset

Katso lisäohjeita koronavirustartunnalta suojautumisesta (THL)

Ohjeita rokotuksen saaneelle

Voit yleensä jatkaa normaalia elämää rokotuksen jälkeen. Esimerkiksi saunassa käyntiä tai liikuntaa ei tarvitse vältellä. Koska koronarokote pistetään lihakseen, lihaksen rasittaminen voi lisätä pistoskohdan paikallista oireilua. Lisäksi THL suosittelee varotoimena, että kolmen vuorokauden kuluessa koronarokotuksesta vältetään äärimmäistä fyysistä rasitusta. Kuten kaikilla lääkkeillä, myös tällä rokotteella voi olla haittavaikutuksia. Suurin osa oireista on lieviä ja lyhytkestoisia ja niitä esiintyy vain pienellä osalla rokotetuista. Oireet ovat tyypillisempiä toisen rokotuksen jälkeen.

Mahdolliset oireet rokotuksen jälkeen

  • Yleisoireet: päänsärky, nivel- ja lihaskipu, kuume, vilunväristykset, väsymys, huonovointisuus, ripuli
  • Pistosalueen paikallisoireet: kuumotus, punoitus, turvotus, kipu, kutina, ihottuma
  • Imusolmukkeet voivat turvota paikallisesti.

Muut haittavaikutukset ovat harvinaisia. Jos saat muita oireita, soita koronavirusneuvontaan p. 09 310 10024 (arkisin klo 8–16).

Yleis- ja paikallisoireet eivät ole vaarallisia, ja ne häviävät yleensä muutamissa päivissä. Laaja paikallisreaktio voi kestää kauemmin. Sekään ei kuitenkaan yleensä viittaa allergiaan.

Yleis- ja paikallisoireet eivät estä jatkorokotusta.

Lue lisää koronarokotteiden turvallisuudesta ja mahdollisista haitoista THL:n sivuilta

Oireiden hoito

Voit lievittää päänsärkyä, kuumetta sekä nivel- ja lihaskipua kuume- ja kipulääkkeillä kuten parasetamolilla. Ibuprofeeni tai naprokseeni hillitsee ja hoitaa pistosalueen paikallisreaktioita. Kortisonivoide tai antihistamiini voi lievittää ihon kutinaa. Viileä kääre voi auttaa kuumotukseen ja turvotukseen.

Jos oireet jatkuvat

Et voi saada rokotteesta koronavirustartuntaa. Kuume ja lämpöily voivat johtua rokotuksesta, mutta ne voivat olla myös koronaan liittyviä oireita. Jää siksi kotiin, kunnes olet ollut 24 tuntia kuumeeton ilman kuumetta alentavaa lääkettä. 

Katso tästä, miten toimia, jos epäilet koronavirustartuntaa16.05.2022 10:42