Suoraan sisältöön

Rokotuksen jälkeen

Rokotuksen jälkeen on edelleen tärkeää pitää turvaväliä, huolehtia käsi- ja yskimishygieniasta, käyttää maskia, kun etäisyyden pitäminen ei ole mahdollista, hakeutua oireiden ilmaantuessa testiin sekä noudattaa myös muita ohjeita koronaviruksen torjumiseksi.

Katso Helsingissä voimassa olevat keskeiset suositukset ja rajoitukset

Näin on toimittava sen vuoksi, että vielä ei ole riittävästi tietoa siitä, kuinka hyvin rokote estää tartuttamista. Ohjeistuksia muutetaan tiedon karttuessa, mutta toistaiseksi toimintasuositukset ovat varovaisuusperiaatteen mukaisesti samat sekä rokotteen saaneille että heille, joilla ei vielä ole rokotuksen antamaa suojaa.

Rokotusten alkamisen jälkeen kestää vielä pitkään, ennen kuin väestötason immuunisuoja tautia vastaan on saavutettu ja epidemia on torjuttu.

Katso lisäohjeita koronavirustartunnalta suojautumisesta (THL)

Ohjeita rokotuksen saaneelle

Voit yleensä jatkaa normaalia elämää rokotuksen jälkeen. Esimerkiksi saunassa käyntiä tai liikuntaa ei tarvitse vältellä. Kuten kaikilla lääkkeillä, myös tällä rokotteella voi olla haittavaikutuksia. Suurin osa oireista on lieviä ja lyhytkestoisia ja niitä esiintyy vain pienellä osalla rokotetuista. Oireet ovat tyypillisempiä toisen rokotuksen jälkeen.

Mahdolliset oireet rokotuksen jälkeen

  • Yleisoireet: päänsärky, nivel- ja lihaskipu, kuume, vilunväristykset, väsymys tai huonovointisuus
  • Pistosalueen paikallisoireet: kuumotus, punoitus, turvotus, kipu, kutina, ihottuma
  • Imusolmukkeet voivat turvota paikallisesti.

Muut haittavaikutukset ovat harvinaisia. Jos saat muita oireita, soita koronavirusneuvontaan p. 09 310 10024 (päivittäin klo 8–18).

Yleis- ja paikallisoireet eivät ole vaarallisia, ja ne häviävät yleensä muutamissa päivissä. Laaja paikallisreaktio voi kestää kauemmin. Sekään ei kuitenkaan yleensä viittaa allergiaan.

Yleis- ja paikallisoireet eivät estä jatkorokotusta.

Oireiden hoito

Voit lievittää päänsärkyä, kuumetta sekä nivel- ja lihaskipua kuume- ja kipulääkkeillä kuten parasetamolilla. Ibuprofeeni tai naprokseeni hillitsee ja hoitaa pistosalueen paikallisreaktioita. Kortisonivoide tai antihistamiini voi lievittää ihon kutinaa. Viileä kääre voi auttaa kuumotukseen ja turvotukseen.

Jos oireet jatkuvat

Et voi saada rokotteesta koronavirustartuntaa. Kuume ja lämpöily voivat johtua rokotuksesta, mutta ne voivat olla myös koronaan liittyviä oireita. Jää siksi kotiin, kunnes olet ollut 24 tuntia kuumeeton ilman kuumetta alentavaa lääkettä. Jos lämpöily jatkuu yli 3 vuorokautta tai jos sen lisäksi kehittyy muita koronavirukseen viittaavia oireita, hakeudu koronatestiin.

Katso tästä, miten toimia, jos epäilet koronavirustartuntaa01.03.2021 10:05