Suoraan sisältöön

Ohjeita mahalaukun ja paksusuolen tähystystutkimukseen

Mikä palveluseteli on?

Palveluseteli tähystystutkimusta varten on vaihtoehto kaupungin sisätautien poliklinikoilla suoritettaville tähystystutkimuksille. Palvelusetelillä halutaan nopeuttaa potilaiden hoitoon pääsyä ja lisätä heidän valinnanvapauttaan. Palvelusetelin avulla potilaat voivat itse valita tähystystutkimuksen suorituspaikan ja tutkimusta tekevän lääkärin.

Potilas voi hankkia palvelusetelillä kaupungin sisätautien poliklinikan erikoislääkärin määräämän mahalaukun tai paksusuolen tähystystutkimuksen yksityiseltä lääkäriasemalta. Hoidon voi hankkia Helsingin sosiaali- ja terveysviraston hyväksymiltä yksityisiltä lääkäriasemilta viraston hyväksymien erikoislääkäreiden suorittamina.
 

Mitä hoito maksaa potilaalle?

Palvelusetelillä kustannetaan osa tähystystutkimuksesta. Loppuosan kustannuksista potilas maksaa itse suoraan yksityiselle lääkäriasemalle. Tästä maksusta ei saa Kela-korvausta eikä siihen myönnetä toimeentulotukea. Maksu ei myöskään kartuta terveydenhuollon maksukattoa. Potilaan maksama osuus vaihtelee yksityisen lääkäriaseman määrittelemän tähystystutkimuksen hinnan mukaan. Potilaan maksama osuus on suurempi kuin mitä hän maksaisi vastaavasta hoidosta sosiaali- ja terveysvirastossa. Kaupungin sisätautien poliklinikalla potilas maksaa tähystystutkimuksesta 32,70 euroa.

Peruuttamattoman poisjäännin kustannuksista potilas vastaa itse.
 

Miten yksityinen lääkäriasema valitaan?

Palvelusetelin saanut potilas voi itse valita listalta yksityisen lääkäriaseman ja sieltä hyväksytyistä erikoislääkäreistä mieleisensä. Sosiaali- ja terveysviraston hyväksymien yksityisten lääkäriasemien tähystystutkimusten toimenpidehintoja ja hoitoonpääsyaikoja voi verrata alla olevista linkeistä.

Palvelusetelituottajiksi hyväksytyt palveluntuottajat ja ammatinharjoittajat/erikoislääkärit


Miten hoitoon hakeudutaan?

Saatuaan sisätautien poliklinikalta palvelusetelin potilas varaa itse ajan valitsemaltaan yksityiseltä lääkäriasemalta. Aikaa varattaessa tulee kertoa, että hoito hankitaan sosiaali- ja terveysviraston palvelusetelillä. Palveluseteli on voimassa korkeintaan kolme (3) kuukautta sen myöntämisestä. Aika on hyvä varata heti, kun on saanut palvelusetelin. Potilaan tulee viedä yksityislääkärille sisätautien poliklinikalta saamansa palveluseteli ja lähete.
 

Potilaan hoitotiedot lähetään sosiaali- ja terveysvirastoon

Sosiaali- ja terveysvirasto on palvelusetelillä annettavan hoidon osalta henkilörekisterilain mukainen rekisterinpitäjä. Yksityinen lääkäriasema lähettää palvelusetelillä hankitun tähystystutkimuksen tiedot sosiaali- ja terveysvirastoon, ja ne kirjataan sosiaali- ja terveysviraston potilasrekisteriin.
 

Kuka vastaa hoidosta?

Mikäli asiakas on tyytymätön tutkimukseen, on se ensisijaisesti hänen ja häntä hoitaneen yksityisen lääkäriaseman ja tutkimuksen tehneen erikoislääkärin välinen asia. Heidän välilleen on syntynyt sopimussuhde, jota koskevat kuluttajaoikeuden säännökset.