Suoraan sisältöön

Neuvolan perhevalmennus

Neuvoloissa järjestettäville perhevalmennuksen kerroille ilmoittaudutaan omalla terveydenhoitajakäynnillä. Perhevalmennus on vuorovaikutuksellista ja voimavaralähtöistä ryhmämuotoista toimintaa; jokaisella perheellä on asiantuntijuus omaan elämäänsä. Perhevalmennusryhmät kokoontuvat kaksi kertaa ennen vauvan syntymää terveysasemilla, minkä jälkeen toiminta jatkuu leikkipuistotoiminnassa.

Neuvolan ensimmäisellä perhevalmennuskerralla raskauden puolessa välissä (n. raskausviikot 25-28) muistellaan omaa lapsuutta ja kuvitellaan kohdussa kasvavaa vauvaa. Lisäksi pohditaan imetystä ja muita vauvan hoitoon liittyviä käytännön asioita. Vauvaperhe tulee perhevalmennusryhmän vieraaksi. Perheen käynnin aikana käydään oikean vauvan kanssa läpi vauvan hoitoon ja vanhemmuuteen liittyviä asioita.

Neuvolan toisella perhevalmennuskerralla teemana on synnytys. Ryhmässä keskustellaan synnytyksen lähestymisen merkeistä, sairaalaan lähdöstä, rentoutumisesta, liikkumisesta, kivun lievityksestä, synnytyksen eri vaiheista, vauvan ensitapaamisesta, ihokosketuksesta ja ensi-imetyksestä sekä vauvanhoidosta. Valmennuksessa puhutaan myös sektiosta ja muista poikkeavista synnytyksistä. Lapsivuodeajasta ja siihen liittyvistä asioista jutellaan. Äidin fyysinen palautuminen, mielialojen vaihtelut, alavireisyys ja masennus sekä isän tai kumppanin osallisuus ja ystävien tai sukulaisten tuki ovat asioita, joita käsitellään ryhmässä. Parisuhdetta käsittelevä materiaali on koostettu näille sivustoille ja on tarkoitettu pariskunnille omatoimista tutustumista varten. Synnytyssairaalaan tutustuminen on korvattu Vauvamatkalla -sivuston videoilla.

Käytön edellytykset:

Palvelu on tarkoitettu helsinkiläisille vauvaperheille.

Saatavilla olevat kielet:

suomi, ruotsi

Palvelusta vastaa:

Sosiaali- ja terveystoimiala

Aiheeseen liittyvät palvelut:Suomeksi | På svenska » | In English »

JAA