Suoraan sisältöön

Jo vuosi koronaepidemian ytimessä

Malmin koronaterveysaseman työntekijä.

Koronavirusepidemia alkoi Helsingissä toden teolla noin vuosi sitten helmi - maaliskuun vaihteessa. Silloin tilanne huononi äkillisesti. Järeimpänä rajoitustoimena viime keväältä muistamme Uudenmaan sulun.

Kesällä 2020 tilanne rauhoittui, mutta lähti jälleen syksyä kohti pahenemaan. Välillä koronaepidemiassa on eletty parempia, välillä huonompia aikoja. 

Helsingin sosiaali- ja terveystoimi on reagoinut koronatilanteen muutoksiin nopeasti ja pyrkinyt ennakoimaan tulevaa niin paljon kuin se on ollut mahdollista.

Epidemiatilanne on vaikea

Koronatartuntojen määrä on tällä hetkellä (9.3.) korkealla ja tulevaa suuntaa on vaikea ennustaa. Viime aikoina Helsingissä on rekisteröity yli 200 tartuntaa päivittäin. Tartunnanjäljityksen jonoa on jonkin verran. Jäljitys alkaa keskimäärin 2-3 päivän sisällä. Helsingin ilmaantuvuusluku on 382 (8.3.). Luku kertoo kahden viikon tartuntojen määrän 100 000 asukasta kohden.  

Koronatestaukseen hakeutumisen keskeiset kanavat, omaolo.fi-palvelu ja koronavirusneuvonta, ovat olleen viime aikoina erittäin käytettyjä palveluja. Yhteydenottaja on päiväkohtaisesti tuhansia.

Näytteitä Helsingin testauspisteissä otetaan keskimäärin yli 2500 päivässä. Testatuista on keskimäärin yli 5 prosenttia koronapositiivisia.

Epidemian hillitsemiseksi ja voittamiseksi Helsingissä on voimassa monia rajoitustoimia, kuten 8.3. alkanut kahviloiden ja ravintoloiden sulkeminen kolmeksi viikoksi (linkki rajoitustoimien listaan)

Sosiaali- ja terveyspalvelut kuitenkin järjestetään normaalisti ja palveluissa on turvallista asioida. Kiireettömässä hoidossa voi kuitenkin olla viivettä. 

Kaikki pohjautuu hyvään ja sitoutuneeseen henkilöstöön

Koronanvastaisen taistelun etulinjassa Helsingissä työskentelevä epidemiologinen toiminta on selvinnyt viimeisen vuoden aikana olosuhteisiin nähden hyvin. Töitä on tehty hartiavoimin, jotta tartunnan jäljitys korkeiden tartuntalukujen Helsingissä onnistuisi hyvin.

Merkittävää koronatyötä Helsingin sosiaali- ja terveyspalveluissa tehdään myös monessa muussa paikassa, esimerkiksi koronaterveysasemilla, Omaolo-palvelussa, koronavirusneuvonnassa, Päivystysavussa, testauspisteillä, rokotuspisteillä, satamissa, kotihoidossa, seniorikeskuksissa ja sairaaloiden osastoilla. Lista on pitkä ja sitä voisi edelleen jatkaa.

Uutta henkilöstöä Helsingin koronayksiköihin on rekrytoitu ja omaa henkilöstöä on siirretty muista tehtävistä hoitamaan epidemiaan liittyviä töitä. Tässä kohtaa henkilökunta on osoittanut suurta joustamis- ja venymiskykyä.

Helsingin sote-henkilöstö on tehnyt tinkimättömästi yhdessä töitä koronan hillitsemiseksi ja nujertamiseksi. Tästä työntekijöille kuuluu valtavan iso kiitos. Työntekijöitä on palkittu ja tullaan palkitsemaan koronaepidemian aikana tehdystä työstä vaikeana aikana. 

Rokotukset etenevät sitä mukaa kun rokotetta saadaan

Koronarokotukset alkoivat Helsingissä heti joulun pyhien jälkeen viime vuoden lopulla. Rokotukset käynnistettiin sosiaali- ja terveysalan ammattilaisista. Pian rokotettavien ryhmää laajennettiin ikääntyneimpiin helsinkiläisiin ja riskiryhmiin.

Rokotteita annetaan Helsingissä viiveettä aina sitä mukaa kun niitä saadaan. Rokotusjärjestys perustuu kansallisiin suosituksiin.

Maaliskuussa (9.3.) 75-vuotiaiden ja sitä vanhempien koronarokotukset jatkuvat edelleen. 85-vuotiaista ja sitä vanhemmista ensimmäisen rokotteen on saanut melkein kaikki. 80-84-vuotiaista rokotteen on saanut suurin osa ja 75-79-vuotiaiden kohdalla ollaan hyvässä vauhdissa. Alle 55-vuotiaiden sairautensa tai tilansa vuoksi vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti alttiiden helsinkiläisten rokotukset ovat juuri alkamassa. 

Hienoa on, että iäkkäiden rokotuskattavuus on nousemassa korkeaksi. Toivottavasti myös nuoremmissa ikäryhmissä rokotuskattavuus nousee yhtä korkeaksi. Epidemia voitetaan, kun valtaosa väestöstä on rokotettu.

Hakeudu herkästi testiin

Helsinkiläiset ovat hakeutuneet hyvin koronatesteihin. Myös koronaan liittyviä ohjeita on noudatettu kiitettävästi. Tästä isot kiitokset kaupunkilaisille. Nyt olisi edelleen tärkeää noudattaa ohjeita ja rajoituksia. Esimerkiksi kokoontumisiin liittyy helposti tartuntariski.

Jos sinulla korovirustartuntaan viittaavia lieviäkin oireita, hakeudu viipyilemättä testiin. Voit varata ajan testiin kätevästi tekemällä oireavion omaolo.fi-palvelussa tai soittamalla koronavirusneuvontaan, p. 09 310 10024 (joka päivä 8-18). Testauspisteitä on ympäri kaupunkia.

Kun Koronavilkku hälyttää, varaa testiaika, vaikka sinulla ei olisi koronan oireita (omaolo.fi).

Koronaviruksen oireet muistuttavat flunssaa ja vatsatautia. Tartunnan oireita ovat esimerkiksi kuume, yskä, päänsärky, pahoinvointi, ripuli, lihaskipu, kurkkukipu, nuha, hengenahdistus tai haju- tai makuaistin menetys. Koronavirustestiin ohjataan iästä riippumatta kaikki, joilla on koronavirustartunnan oireita.

Miten koronavirukselta voi suojautua?

  • Pese käsiä perusteellisesti vedellä ja saippualla ainakin 20 sekunnin ajan.
  • Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi.
  • Kun liikut ulkona, pidä vähintään 2 metrin etäisyys muihin ihmisiin.
  • Älä kättele.
  • Käytä kasvomaskia silloin, kun et voi välttää lähikontakteja muihin.
  • Tee etätöitä, jos mahdollista.
  • Nauti D-vitamiinilisää suosituksen mukaisesti

Helsingin koronasivut löytyvät osoitteesta www.hel.fi/koronavirus.

Lähteet

  • Pormestarin info (5.3.)
  • Helsingin kaupungin nettiuutiset osoitteessa www.hel.fi 

teksti Markus Snellman
kuva Kimmo Brandt