Suoraan sisältöön

Asiointi nopeutui Vallilassa

Vallilan terveysaseman asiakkaat ovat ottaneet uuden sähköisen yhteydenoton vilkkaasti käyttöön. Uuden toimintatavan myötä asiakkaita pystytään palvelemaan aiempaa nopeammin ja sujuvammin.


Vallilan terveysaseman henkilökuntaa. 

Vallilan ja Töölön terveysasemat ottivat joulukuun alussa käyttöön sähköisen yhteydenoton. Sähköisen kanavan kautta asiakkaat voivat ottaa yhteyttä terveysasemalle heille parhaiten sopivana aikana. 

”Tällä hetkellä noin joka kolmas Vallilan terveysaseman asiakas ottaa yhteyttä sähköisesti, ja määrä on kasvussa”, kertoo ylilääkäri Pia Luukkonen.

Vallilassa henkilöstö on pystynyt vastaamaan sähköisiin yhteydenottoihin arkisin keskimäärin 1−2 tunnin aikana, nopeimmillaan puolessa tunnissa. Yhteydenottoon vastataan viimeistään seuraavana arkipäivänä.

Asiakkaan asia pyritään ratkaisemaan saman tien

Uuden toimintatavan mukaan asiakkaan asia pyritään ratkaisemaan mahdollisimman pitkälle heti, kun hän ottaa yhteyttä terveysasemalle. Terveysaseman henkilöstö tekee tiimityötä ja hyödyntää aiempaa tehokkaammin koko talon ammattilaisten osaamista asiakkaiden hyväksi.

”Asiakkaat ovat osanneet kuvailla palvelutarpeensa sähköisessä yhteydenotossa niin hyvin, että olemme voineet ratkaista asian heti sähköisesti tai päättää alustavista hoidoista”, Luukkonen sanoo.

Kun asiakas ottaa ensimmäisen kerran yhteyttä terveysasemalle, hänelle nimetään yhteyshenkilö, johon hän voi jatkossa ottaa suoraan yhteyttä sähköisesti ja puhelimitse. Tämä nopeuttaa ja sujuvoittaa palvelua. Sopiva yhteyshenkilö valitaan asiakkaan yksilöllisten tarpeiden mukaan. Palautteen perusteella asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä yhteyshenkilömalliin.

Uudet toimintatavat ovat vaikuttaneet siihen, että Vallilan terveysasemalla jonot lääkärivastaanotolle ovat lähes poistuneet.

Puhelinpalvelun heikentyminen väliaikaista

Uudistusten käynnistyessä Vallilan ja Töölön terveysasemat luopuivat takaisinsoittopalvelusta. Asiakkaiden puhelut ovat myös alkuvaiheessa aiempaa pidempiä, sillä heidän asiansa pyritään ratkaisemaan mahdollisimman pitkälle jo puhelun aikana.

”Valitettavasti nämä muutokset ruuhkauttavat puhelinpalvelua uudistusten alkuvaiheessa. Se on kuitenkin väliaikaista, koska jatkossa asiakkaat ottavat suoraan yhteyttä omiin yhteyshenkilöihinsä ja asiat saadaan ratkaistuksi aiempaa sujuvammin”, sanoo johtava ylilääkäri Marja-Liisa Lommi.

Uudet toimintatavat helpottavat sekä asiakkaiden asiointia että ammattilaisten työtä. Vallilan ja Töölön uudistukset ovat osa Helsingin uudistuvia sosiaali- ja terveyspalveluja. 

Teksti ja kuva Heidi Blomqvist