Suoraan sisältöön

Työtä koronan parissa


Korona on ollut pääroolissa vuonna 2020 myös Helsingin sosiaali- ja terveyspalveluissa. Nyt koronan parissa työskentelevät ammattilaiset kertovat kuulumisiaan (kuvassa on satamien terveysneuvonnan henkilökuntaa Jätkäsaaren T2-terminaalissa).  

Hanna Meri

Sairaanhoitaja (apulaisosastonhoitaja), Päivystysapu/ Omaolo


Mitä työtä teet tällä hetkellä, mitä työsi pitää sisällään?

Toimenkuvani on erittäin monipuolinen. Toimin esimieheni sijaisena, teen työvuorot 34 hoitajalle, huolehdin poissaoloihin sijaiset sekä tuen ja autan muita hoitajia heidän työssään.

Teen myös hoidontarpeenarviointeja Päivystysavussa (puhelimitse numerossa 116117), annan terveysneuvontaa numerossa 09 310 10023, Käsittelen lisäksi Omaolo-oirearvioita koronaan ja päivystykseen liittyen sekä hälytyslabroja koko Helsingin alueelta. Meillä on asiakkaita huikeat 648 000.

Mikä työssäsi on mukavaa?

Tunnen tekeväni arvokasta työtä ja mukavinta työssäni on ihmisten kohtaaminen niin puhelimitse kuin kasvokkain.

Miten vietät joulua?

Jouluaattoa vietän lasteni kanssa Helsingissä, mutta jo joulupäivänä palaan töihin. Kun muu Helsinki rauhoittuu joulunviettoon, olemme turvaamassa terveyspalveluja 24/7. Meille joulunpyhät ovat vuoden kiireisintä aikaa.

Tuula Leivo 

terveydenhoitaja, Omaolo, Kalasataman terveysasemapalvelut 


Mitä työtä teet tällä hetkellä, mitä työsi pitää sisällään?

Teen tällä hetkellä terveydenhoitajan etätöitä kotona. Yhteydenottoja tulee lähinnä Omaolon ja chatin kautta. Työhöni kuuluu neuvontaa  koronaan liittyen sekä lähetteiden tekemistä ja testiaikojen varaamista asiakkaille. Helsinkiläisten kysymykset liittyvät esimerkiksi testipaikkoihin, eristykseen ja karanteeniin. Paljon tulee kysymyksiä vastattavaksi myös altistumisesta. 

Mikä työssäsi on mukavaa?

Ihmisten kanssa työskentely on mukavaa. Hyvä, että asiakkaat saavat yhteyden palveluihin puhelimitse tai sähköisesti melko pian yhteydenotostaan.

Miten vietät joulua?

Vietän joulua kotona perheen kanssa. 

Nina Friman 

Sairaanhoitaja, koronanäytteenotto


Mitä työtä teet tällä hetkellä, mitä työsi pitää sisällään?

Työskentelen koronanäytteenottopisteissä sekä Pop up- näytteenotoissa. Työni pitää sisällään muun muassa lähetteiden tekoa näytteisiin ja paljon muuta koronaan liittyvää.

Mikä työssäsi on mukavaa?

Mukavia asioita ovat työn vaihtelevuus, yhteistyö eri tahojen kanssa, hyvä tiimi ja työkaverit, joiden kanssa teemme tärkeää työtä ja tietysti asiakkaat.

Miten vietät joulua?

Joulua vietän pienimuotoisesti perhepiirissä.

Natalia Lindroth

terveydenhoitaja, epidemiologinen toiminta


Mitä työtä teet tällä hetkellä, mitä työsi pitää sisällään?

Työskentelen koordinoivana hoitajana kaupungin epidemiologisessa toiminnassa, jonne olen vaihtanut väliaikaisesti terveysasemalta kesän lopussa.

Korona tartuntajäljityksen koordinoivan hoitajan työtehtävät ovat moninaisia. Meidän vastuullamme on, että koronavirustartunnan saaneet potilaat tullaan kontaktoimaan pikaisesti ja tartunnanjäljitys lähtee käyntiin viivettä.

Tavoitteena on, että ensisoitto tapahtuu 24 tunnin tunnin sisällä positiivisen tuloksen tultua ja, että tartunnanjäljitys saadaan aloitettua 48 tunnin sisällä.

Koordinoivat työntekijät ovat tiiviissä yhteistyössä kaikkien epidemiologisessa toiminnassa työskentelevien kanssa sekä muiden yhteistyötahojen kanssa yli kuntarajojen.

Työ on ajoittain hektistä ja ohjeet muuttuvat jatkuvasti. Tärkeänä pidetään työpaikallamme työssä jaksamista ja hyvää yhteyshenkeä. Koordinoivat hoitajat ovat tässäkin tärkeässä roolissa: kannustamme ja rohkaisemme muita ja muistutamme tarvittaessa palautumaan hektisen työputken jälkeen.

Työt alkavat arkisin klo 7.30 ja viikonloppuisin klo 8. Iltavuoro päättyy klo 20.30.

Mikä työssäsi on mukavaa?

Ehdottomasti työkaverit. Töihin on helppoa ja kivaa tulla juuri heidän ansiostaan. Pulmat ratkaisemme porukassa yhdessä pohtien. Pulmia todellakin riittää etenkin tämän hetkisessä epidemiatilanteessa. Lisäksi se, että työtehtävät vaihtelevat ja haasteita on sopivasti, on työssäni mieluisaa.

Miten vietät joulua?

Tänä vuonna vietän joulun ihan perheen kesken mieheni ja lapseni kanssa. Tarkoitus on nauttia rauhallisesti joulun tunnelmasta ja itse tehdyistä herkuista. Jännittää pääseekö joulupukki itse tänä vuonna perille koronahässäkän vuoksi, mutta eiköhän hän tarvittaessa pyydä jonkun näppärän nuoremman tontun lahjoja tuomaan…

Leena Tiittanen

Perushoitaja, Malmin koronaterveysasema, jossa palvellaan myös Malmin terveysaseman asiakkaita  


Mitä työtä teet tällä hetkellä, mitä työsi pitää sisällään?

Työskentelen tällä hetkellä Malmin koronaterveysasemalla. Työtä on todella monenlaista: vastaanottohuoneiden järjestelyä, kaikenlaista toimistotyötä, koronapuolen työntekijöiden sijoituksia huoneisiin, Omaolon purkamista, takaisinsoiton hoitamista, opastusta ja hoidontarpeen arvioita.

Vastailen myös kiirepuhelimeen ja välitän sen tuomia tehtäviä eteenpäin.  

Mikä työssäsi on mukavaa?

Työssä mukavaa on sen monipuolisuus, kahta samanlaista päivää ei ole.

Miten vietät joulua?

Vietän joulua perheen parissa, lasten ja lastenlasten kanssa. Osa porukasta on tosin kaukana, eikä heidän luokseen voi matkustaa.

Jouluna myös lepäilen ja kerään voimia tuleviin rutistuksiin koronan ja Apotin parissa.

Maritta Niskanen-Tamiru

Terveydenhoitaja, satamien koronaneuvonta


Mitä työtä teet tällä hetkellä, mitä työsi pitää sisällään?

Työskentelen terveydenhoitajana kaupungin satamien koronaneuvonnassa.

Työni on pääasiassa neuvontatyötä eli ohjaan terveysneuvontaan hakeutuvia matkustajia koronan torjunnassa. Covid-19 testiin haluaville teen sähköisiä lähetteitä näytteenottoon. Neuvon myös, mistä löytyvät Helsingin testauspisteet. Maakuntiin jatkavia matkustajia ohjaan näytteenottoon kotipaikkakunnilleen.

Työmme käsittää henkilöliikenteen, joka saapuu Suomeen Länsisataman, Katajanokan terminaalin ja Vuosaaren Hansaterminaalin kautta. Teemme työtä yhdessä rajavartiolaitoksen, varustamojen, satamien järjestelmävalvonnan ja muun henkilökunnan kanssa. Kullakin taholla on omat vastuualueensa.

Koronaoireisille järjestämme tarvittaessa kuljetuksen näytteenottoon. Yhdessä sosiaalipalvelujen kanssa järjestämme tarvittaessa majoituksen ja ruokahuollon karanteeniajalle. Nyt kun ollaan koronan leviämisvaiheessa ja epidemian jäljitystyössä on ruuhkaa, me tuemme tarvittaessa epidemiologista toimintaa esimerkiksi työmaa- ja kouluseulonnoissa.

Meidän neuvontatiimi koostuu noin 20 terveysalan ammattilaisesta. Työskentelemme pääsääntöisesti kahdessa vuorossa, aikaisin vuoro alkaa 6:30 ja myöhäisin päättyy klo 1 yöllä.

Seuraan aktiivisesti koronatilannetta Helsingissä, Uudellamaalla ja koko Suomessa sekä maailmalla. Valtakunnalliset ja alueelliset päätökset rajoituksista vaikuttavat suoraan myös meidän työhömme.

Mikä työssäsi on mukavaa/mielenkiintoista?

Olen motivoitunut tekemään tartunnantorjuntatyötä ja minulle sopii hyvin liikkuva työ ja nopeasti vaihtuvat tilanteet. Ihailen tiimissäni erityisesti reippaita ja nopeasti oppivia nuoria kollegoitani – heiltä minulla on paljon opittavaa!

Miten vietät joulua?

Joulun vietän perheeni kanssa Helsingin kodissa suomalaisia perinteitä noudattaen. Jouluvalmistelut olen jo aloittanut. Kuusen haku ja koristelu tehdään viimeistään Tuomaan päivänä. Talviseen synnyinmaakuntaani Kainuuseen emme poikkeuksellisesti matkusta tänä jouluna.