Suoraan sisältöön

Terve suu vanhanakin


Suun terveydenhuollossa halutaan panostaa ikääntyneisiin helsinkiläisiin. "Suun hyvä kunto on oleellinen osa hyvinvointia erityisesti vanhemmilla ihmisillä", kertovat Riitta Saarela, Julia Koskinen ja Leena Apell (kuvassa). 

”Ikääntyneen väestön merkitys sote-palvelujen käyttäjänä koko ajan kasvaa”, sanoo suun terveydenhuollon terveyden edistämisen ylihoitaja Leena Apell. 

”Ikääntyneitä on aikaisempaa enemmän, he ovat valveutuneempia ja odottavat palveluilta enemmän kuin ennen, toisaalta osa tarvitsee apuamme, jotta he pääsevät palvelujemme piiriin”, täydentää terveyden edistäjä Julia Koskinen. 

Tukea ammattilaisille ja asiakkaille

Julia Koskinen on yksi Helsingin suun terveyden edistämisen tiimin kuudesta työntekijästä.  Suun terveyden edistäjät järjestävät koulutuksia ja kiertävät esimerkiksi kotihoidon yksiköissä ja palvelukeskuksissa opastamassa ammattilaisia.


Sairaanhoitaja Marika Keskinen tukee asiakasta hampaiden pesussa Syystien monipuolisen palvelukeskuksessa. (kuva Virpi Velin).

Terveyden edistäjät ovat vakituisia vieraita myös kaupunkilaisten keskuudessa, messuilla ja erilaisissa tapahtumissa, joita järjestetään ikääntyneille esimerkiksi palvelukeskuksissa. Seuraavaksi heidät nähdään ammattilaisille suunnatussa Parasta aikaa -koulutustapahtumassa 25. lokakuuta.

”Haluamme vahvistaa ammattilaisten terveyden lukutaitoa ja asiakkaiden osaamista omahoidossa. Suun hoito on osa muuta terveydenhoitoa”, Leena Apell summaa. Lisääntyneen hyvinvoinnin lisäksi terveyden edistäminen näkyy säästettyinä veroeuroina. 

Ikääntyneiden suunhoidon tueksi Helsingissä ollaan rakentamassa myös suugeriatrista tiimiä. Toimintaa kokeillaan vuonna 2019. Tiimi tulee jakamaan Helsingin soten ammattilaisille tietoa ja osaamista kohdata asiakkaiden suun terveyden haasteita.

”Suugeriatrinen tiimi tarjoaa tulevaisuudessa ikääntyneille omahoidon ohjauksen lisäksi myös hammashoitoa silloin, kun hoito vaatii erityisosaamista”, johtava ylihoitaja Riitta Saarela kertoo. 

Liikkuvia palveluja

Suun terveyspalveluja voidaan viedä joustavasti myös suoraan asiakkaiden luokse. Liikuteltava tekniikka mahdollistaa suun hoidon esimerkiksi tavallista heikommin liikkuville tai vuodepotilaille. 

Helsingissä liikuteltavaa hammashoitoa on jo testattu esimerkiksi kaupungin palvelutaloissa. Laajemmin liikuteltavia laitteistoja otetaan Helsingissä käyttöön vuonna 2019. 

Liikkuva suunhoitoyksikkö Liisu-auto on kiertänyt kaupunkia jo vuosia tarjoamalla hammashoidon palveluja esimerkiksi kouluilla ja ikääntyneiden palveluissa. Liisu toimii kuin hammashoitola, sen kyydissä onnistuu myös hampaiden paikkaaminen.   

”Kesäisin Liisu on ollut ikääntyneiden hammashoidon apuna, tänä kesänä Kustaankartanon, viime kesänä Koskelan monipuolisessa palvelukeskuksessa.  Tänä syksynä Liisu nähdään Siltamäen palvelutalolla” Leena Apell kertoo. 

Erilaisia ikääntyneitä

”Ikääntyneisiin kuuluu paljon erilaisia ihmisiä samalla tavalla kuin nuorempienkin ryhmiin”, Riitta Saarela toteaa. Heillekään ei siis voi tarjota vain yhtä reseptiä hyvään suun terveyteen.

”Suuri osa ikääntyneistä pärjää hienosti itse, osa heistä tarvitsee tukeamme, jotta mielellämme heille tarjoamme. Näin kavennamme helsinkiläisten terveyseroja.”  

Helsingissä palveluille tuo oman kulttuurisen haasteensa kaupungin muuta maata kansainvälisempi väestö.

”Monikulttuuristen ikääntyneiden kohtaaminen myös suun terveyden näkökulmasta on tärkeää”, Riitta Saarela sanoo. Hän kertoo, että esimerkiksi suun hoidon esitettä löytyy Helsingissä yli kymmenellä kielellä.

Tietoa verkossa

Sähköiset kanavat ovat oiva keino levittää suun terveyden asiaa.

Suun terveydenhuollon verkkosivut löytyvät osoitteesta www.hel.fi/hammashoito .

Suun terveydenhuollon Youtube-tilillä löytyy laajasti ohjeita esimerkiksi kuivan suun hoitoon ja suun puhdistukseen (kirjoita hakusanaksi: Helsingin kaupungin suun terveydenhuolto).  

Seuraa suun terveydenhuoltoa Facebookissa.

Ammattilaisten tueksi suun terveyden edistäjät ovat rakentaneet laajan info-sivuston kaupungin intranetiin, johon pääsy on vain kaupungin työntekijöillä. 

Seniori-info auttaa

Helsingin Seniori-infosta voi kysyä pääkaupungin ikääntyneiden palveluista.
Seniori-info ma‒pe klo 9‒15 puh. 09 310 44556, seniori.info@hel.fi, www.hel.fi/seniorit  

Helsingin terveysneuvonta 24/7, p. 09 310 10023.

teksti Markus Snellman
kuvat Markus Snellman ja Virpi Velin