Suoraan sisältöön

Toipumisen kompassi taskussa

Helsinki Recovery App. Toipumisen kompassi taskussasi. Etsi tietoa päihderiippuvuudesta ja siitä toipumisesta. Etsi tietoa itsesi tai läheisesi tarvetta vastaavista palveluista ja vertaistuesta. Ricovery.

Recovery App tarjoaa tietoa päihderiippuvuudesta ja siitä toipumisesta. Kännykkäsovellus tukee yhtä lailla päihteistä irti pyrkiviä ja päihderiippuvaisten omaisia. Siitä hyötyvät myös ammattilaiset ja opiskelijat.    

”Olemme halunneet, että sovelluksessa on vahva toipumisen näkökulma”, Helsingin päihdepalvelujen ylihoitaja Virpi Jaakkola sanoo. 

”Joskus asiakkaalla voi olla kynnys hakeutua palvelujen pariin. Sovelluksen avulla palvelun käyttäjä saa helpommin tietoa päihdeongelmista ja voi miettiä miten tämä koskee juuri minua tai omaistani”, ohjelmoija Jani Pirisjoki kertoo.

”Recovery Appin etu on, että se kulkee aina taskussa mukana”, Jaakkola ja Pirisjoki täydentävät.  Sovellusta on helppo käyttää silloin, kun se itselle parhaiten sopii.

Tukea monipuolisesti  

Sovelluksessa saa tietoa päihderiippuvuudesta, toipumisesta, palveluista ja vertaistuesta, esimerkiksi AA-ryhmistä. Päihderiippuvuus voi liittyä alkoholiin, huumeisiin tai lääkkeisiin.

Recovery Appin mittarit tarjoavat välineitä arvioida esimerkiksi vieroitusoireita ja ahdistuneisuutta tai toimintakykyä ja toipumista.  

Sovelluksessa on myös mahdollisuus pitää päiväkirjaa, johon voi kirjata omia tuntemuksia raittiuden edistymisestä. Kalenteriin voi merkitä toipumisen kannalta tärkeitä tapaamisia, tapahtumia ja saavutuksia.   

Palvelussa on laaja listaus sekä Helsingin kaupungin päihdepalvelujen, että muiden toimijoiden yhteystietoja, jotka näkyvät tarvittaessa myös kartalla.  

Sovellusta ollaan suunniteltu yhdessä henkilökunnan ja kokemusasiantuntijoiden kanssa. Jani Pirisjoki on teknisesti toteuttanut sovelluksen rakentamalla sen toiminnallisuudet.

Virpi Jaakkola ja Jani Pirisjoki.

Virpi Jaakkola ja Jani Pirisjoki.

”Haluamme, että sovellus vasta mahdollisimman hyvin asiakkaiden tarpeita”, ylihoitaja Jaakkola perustelee henkilökunnan ja kokemusasiantuntijoiden mukana oloa.

”Yhteistyötä on tehty myös Laurea ammattikorkeakoulun kanssa, joka on auttanut palvelun jalkauttamisessa”, Helsingin päihdepalvelujen Jaakkola sanoo.  ”Laurean opiskelijat ovat pitäneet yksiköissämme tietoiskuja sovelluksen käytöstä.”     

”Sovellus on otettu käyttöön tänä keväänä. Haluamme, että asiakkaamme löytävät palvelun.” 

Samalla kun Recovery Appia markkinoidaan asiakkaille ja kaikille aiheesta kiinnostuneille, sitä kehitetään myös eteenpäin.  Sovellukseen on tulossa jatkossa lisää tietoa esimerkiksi mielenterveydestä, elämänhallinnasta ja asumisesta.

Kuka tahansa voi ladata ilmaisen sovelluksen omaan kännykkään Google Playsta tai App Storesta. Sovellus löytyy nimellä Helsinki Recovery App. Palvelun kielivalikoimasta löytyvät suomen lisäksi ruotsi ja englanti. 

Mobiilisovellus täydentää Helsingin päihdepalveluja, joista löytyy lisätietoa osoitteesta www.hel.fi (valitse Sosiaali- ja terveyspalvelut/ Mielenterveys- ja päihdepalvelut).

teksti ja kuvat Markus Snellman